• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Ekonomi Ders Notum - Devlet Harcamaları

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
DEVLET HARCAMALARI

Devletin harcamalarıda müteşebbislerinki gibi milli gelirde artış ortaya çıkarır. Devletin harcamalarının milli geliri ne kadar arttırdığını bulabilmek için;

∆Y=1x ∆ Devlet H.
1- c

Devletin harcamaları bir transfer harcaması türüdür. Tansfer harcaması: üretim faaliyetine katılmayan kişilere devletçe yapılan ödemelerdir.Transfer harcamalarındaki artışta milli gelirdeki düzeyi arttırır. Devlet 65 yaşın üstündekilere para yardımında bulunuyor. Tamamını harcayıp harcamamalarına göre milli gelirdeki artış belirlenir. Transfer harcamalarının çarpanı;


c
1-c

Vergi Çarpanı: Vergi çarpanının gelir azaltıcı etkisi vardır.

∆Y=-1x ∆V ile bulunur
1-c

Denk Bütçe Çarpanı: devletin topladığı vergiler milli geliri azaltır, yaptığı harcamalar ise geliri arttırır. Bunlar eşit olsa bile harcamaların gelir arttırıcı etkisi çok olduğundan gelirde artış olur.

Örn: Devlet vergileri ve harcamaları 25 br artmıştır. Marjinal Tüketim Eğilimi c=0,8’dir. Milli gelirin ne kadar değişeceğini hesaplayınız.


∆Y=1x ∆H
1-c

∆Y=-1x 25
1-0,8

∆Y=-1x 25
0,2

∆Y=5 x 25=125( harcamaların milli geliri ne kadar arttırdığı)

∆Y=-1x ∆V
1-c

∆Y=-0,8x 25
1-0,8

∆Y=-0,8x 25
0,2

∆Y= -4 x 25
= -100(devletin topladığı vergilerin milli geliri ne kadar azalttığı)

∆Y=125-100= 25 (milli gelir bu kadar değişmiştir)

Denk bütçe çarpımının değeri ∆’e eşittir. ∆Y = 1.∆ bütçe’dir.
Harcamalardaki artış bütçe çarpanına eşit olmalı. Ekonomi dışa açık bir ekonomi aynı bizim ülkemizdeki talepler arttığındaki gibi. Yabancıların talebi de toplam talebi arttırır. İthalatta tam tersi azaltır.
İhracat, ülke içindeki malların başka ülkelere satılmasıdır. İthalat , ülke dışındaki malların satın alınmasıdır.
Ülkenin yaptığı ihracat ülkenin milli gelirini arttırır. Yapılacak olan ihracat dış talebe bağlıdır. Dış talepte başka ülkelerin gelir düzeyine bağlıdır.

İhracat fonksiyonu;

Bizim yapacağımız ihracat bizim gelirimize bağlı değildir. Başka ülkenin gelirine bağlı.
0WFIf.webp


Gelir O olsa bile yapılan ithalattır. Y1 kadar gelir olduğunda ihracat fazladır. Yo olduğunda dengededir. Y2 olduğunda ithalat fazladır.

qvSGr.webp

İthalat Fazlası
(Derste anlatılan ders notudur.. Bana Aittir..)
 
Geri
Top