Enfeksiyon ani işitme kaybına yol açabilir!

~meLek~

GalataSaray'ım
Enfeksiyon ani işitme kaybına yol açabilir
Aniden gelişen işitme kaybında, damar tıkanıklığı, tümörler, darbeler ve immünolojik bozuklukların dışında viral enfeksiyonlar da etkili olabiliyor.

Hastaların üçte birinde bulunan ve ani işitme kaybı ile sonuçlanan üst solunum yolu enfeksiyon süreci, viral hastalıkların ani işitme kaybının nedenlerinde rol alabildiği gösteriyor.


Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, son üç gün içinde gelişen çevredeki sesleri eskisi gibi duyayama halinin ani işitme kaybı olduğunu belirterek, "Ardışık 3 frekansta 30 dB ve üzeri olan bu durum işitme kaybı olarak tarif edilir. Ani işitme kaybı, işitmenin genellikle bir kulakta çok kısa sürede azalması ve kaybolmasıdır" dedi.


Ani işitme kaybının, organ kaybıyla sonuçlanabilen ciddi bir kulak burun boğaz hastalığı olduğuna dikkati çeken İleri, bunun bir çeşit kalp krizine benzediğini; erken tanı ve tedavi ile organın kurtulmasının mümkün olduğunu ifade etti. İleri, dünyada ortalama yılda 15 bin yeni vaka raporlandığını, ancak gerçek vaka sayısının bunun çok üstünde olduğunu söyledi.


Son dönemde ani işitme kaybı şikayetinde artış görüldüğünü dile getiren İleri, bunun mevsim değişikliğine bağlı ortaya çıkabilen ve viral enfeksiyon kaynaklı olabileceğini, ancak vatandaşların duyarlı olması gerektiğini bildirdi.


"ÇINLAMA" DEYİP GEÇMEMELİ


İleri, ani işitme kaybının hastaların yüzde 70'inde çınlama ile kendini gösterdiğini, birçoğunda da baş dönmesi ve dengesizlikle karşılaşıldığını belirtti.


Hastalığın tek bir nedeni bulunmadığına işaret eden İleri, "damar tıkanıklığı, viral enfeksiyonlar, tümörler, darbeler ve immünolojik bozuklukların" da nedenler arasında yer aldığını bildirdi. İleri, "Hastaların üçte birinde bulunan ve ani işitme kaybı ile sonuçlanan bir üst solunum yolu enfeksiyon süreci, viral hastalıkların ani işitme kaybının nedenlerinde rol alabildiğini düşündürüyor. Bazı hastaların nedenlerinde soğuk rüzgara maruz kalma veya klima maruziyeti hikayesi de bulunuyor" diye konuştu.


"ERKEN MÜDAHALE, İŞİTME KAYIPLARINAD KURTARICI OLABİLİYOR"


Ani işitme kayıplarında, hekime başvuru süresinin önemli olduğunun altını çizen İleri, hekime erken başvurunun tedavinin başarı şansını da artırdığına işaret etti. İleri, bu nedenle sorun hissedilir hissedilmez KBB uzmanına başvurulması gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü, erken müdahale bazı işitme kayıplarında kurtarıcı olabiliyor" dedi.


İşitme kaybı şikayeti ile başvuran hastaya ayrıntılı KBB muayenesi yapılması gerektiğini dile getiren İleri, herşeyin normal olması halinde bile kesin tanı için işitme testinin şart olduğunu söyledi. İleri, tanı konulması durumunda, tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanması gerektiğini ifade ederek, "Tedavisine geç başlanan işitme kayıplarında, sonuçlar genellikle olumsuzdur. Çünkü, aktif hastalık çözülmüş olsa da birlikte iç kulaktaki hasar kalıcı hale gelmiş olur" uyarısında bulundu.


Ani işitme kaybında bir çok değişik tedavi ajanları ve protokolleri önerilmekle birlikte, spesifik belirlenmiş bir tedavi yaklaşımı bulunmadığını anlatan İleri, şunları kaydetti:


"Steroidler, antiviral ajanlar, antikoagülanlar, vazodilatörler en sık önerilen ilaçlardır. Yüksek ödem sökücü etkilerinden dolayı steroidler, ani işitme kaybı tedavisinin temel taşını oluşturmaktadır. Antiviral ajanlar, temelde virütik neden kaynaklı olabileceği için tercih edilirken, diğer tedavilerin temel amacı iç kulak kanlanmasının arttırılması prensibine dayanmaktadır.


Önceden kulak hastalığı bulunan hastalarda ani işitme kayıplarında cerrahi müdahale gerekebilir. Son yıllarda erken dönemde ek tedavi olarak geç dönemde de kurtarma tedavisi olarak hiperbarik oksijen tedavisi kullanıma girmiştir. Tanı konur konmaz hemen medikal tedaviye başlanmalıdır. Tedavi sonucunda işitme kısmen veya tamamen düzelebilir."
 
Geri
Top