Erkek Erkeğe Mutfak Sohbetleri : Bulaşık !

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Kadınlardan seven var mıdır bilmem ama erkeklerin arasında bulaşık yıkamaktan hoşlanan olduğunu sanmıyorum. Hatta öyle ki bulaşıkları bulaşık makinesine yerleştirmekten bile pek hoşlanmayan bir çok hemcinsimi tanıyorum. Ben de o makineyi boşaltmaktan nefret ederim mesela. Çok nadir olarak biraz da meditasyon amacıyla sanıyorum makineye sığmayacak bir tencereyi yıkarken dalıp da tabak bardak ve diğer muhteviyatı yıkamışlığım vardır ama onlar zaten bilinçsiz anlardı. Lakin ister sevelim ister sevmeyelim eninde sonunda yeri geldiğinde bulaşık yıkamak zorunda kalıyoruz. İşte ben de bu konudaki deneyimlerimi hemcinslerimle paylaşmak istedim.
Bulaşık yıkarken ilk dikkat edilmesi gereken husus bulaşığın nerede yıkanacağıdır. Bizler de bu konuda çoğunluğa uyup mutfağı kullanmalıyız. Evet banyo yaparken arada tabaklar falan da çıkıyor ama çok sağlıklı değil. Özellikle bekar evlerinde...
Bulaşığın temel unsuru sıcak su ve deterjandır. Bu suyu akar değil de durur halde tutmak için bir tas ya da lavabonun tıkacını kullanmamız yeterli oluyor. (Küvet demedim farkındaysanız.) Suyu elimizin dayanabildiği kadar sıcak yapmamız yağların kendiliğinden çözülmesi için elzemdir. Suyu doldururken bir miktar deterjanı da tasa ya da lavaboya damlatmamız kolay yoldan köpüklü bir sıvı elde etmemiz için de ayrıca önerilir. Eğer detarjanınız 5 kullanımda bitiyorsa deterjan miktarını ondabiri kadar azaltabilirsiniz. Bu inanılmaz bir şekilde nedeni aylardır bulunamayan ishalinizi de kesecektir.
Mevcut bulaşıkların tercihen çok kirliden az kirliye doğru yıkanması bir tas ya da lavabo suyun yetmesi için ayrıca önerilir. Ben genellikle önce çatal bıçakları sonra bardakları sonra servis elemanları ve diğer kapları ve en son olarak da tencereleri yıkarım. Sizler kendi zevkinize ya da mantığınıza göre istediğinizi yıkayabilrsiniz. Ama kesinlikle ve kesinlikle çoraplarınızı bu sıralamaya dahil etmeyin. Zaten bulaşık deterjanı çok sert yapıyor çorap ve çamaşırları. Öhm.. Neyse....
Burada biraz fizikten bahsetmek isterim. Blindiği üzere bir sıvıya atılan katı bir madde kendisiyle aynı miktarda su taşırmaktadır. Eğer siz bu katı maddeyi bir de yüksekten bırıkıyorsanız bu taşma eylemi sıçrama şeklinde cereyan edip hedef olarak da yüzünüzü tercih edecektir. Bu sebeple bulaşık önlüğü ( su geçirmez olanlarından önerilir) kullanmanız tavsiyesinde bulunacağım. Acemiliği atana kadar ek olarak yüzücü gözlüğü ve bonesi de kullanabilirsiniz.
Deterjanlı sıcak suyun içerisine koyduğunuz bulaşıkların bir süre çözülmesini beklerseniz temizleme işlemi daha kolay oluyor. Bu bekleme süresinden sonra reklamlarda görüp de beğendiğiniz o temizlik bezleri ya da süngerlerinden birisiyle yıkamaya başlayabilirsiniz. Eğer o ayrıntıyı atladıysanız bir elbezi de kullanabilirsiniz. (Çorap olmaz.)
Biraz da tecrübeyle öğrenilmiş püf noktalarına değinmek isterim :
1. Tabakların sadece bir yüzünde yemek yiyor olsak da yine de her iki yüzünün de yıkanması gerektiğini söylüyorlar.
2. Bardakların dibine dudaklarımız değmiyor ama yine de yıkamak lazımmış.
3. Sabunlu bezi bardağın içine sokarken gözlerinizi ve ağzınızı kapatın.
4. Çatal bıçak ve kaşıkları tek tek tıkamak gerekiyor.
5. Yıkanan bulaşıkları durulamadan önce biriktirecek bir yeri önceden ayarlayın. ( Durulamak : Deterjanla yıkanmış bulaşığın deterjanının akarsuyla giderilmesi işlemi.)
6. Daha önceden desenli olmayan tabak ve bardaklar yıkadıktan sonra desenlendiyse yıkanmamışlar demektir.
7. 6. maddedeki durum yemeğin tadını değiştirmiyorsa çok da önemli değildir.
8. Sabun köpükleriyle oynamaya dalarsanız su soğur.
9. Teflon yıkanarak çıkması gereken bir sey degildir. Bu ürünleri biraz dikkatli ve hassas süngerlerle yıkayın.
Evet bu noktalara dikkat ederseniz bulaşıklarınız gayet rahat bir şekilde yıkanır ortalık batmaz ve siz de kuruduktan sonra tertemiz eşyalara sahip olursunuz.
Bulaşığın sonunda genellikle üstümüzdeki ve altımızdaki kıyafetleri de değiştirmemiz gerekir.
Ve eğer tavandan da bir şey damlamıyorsa mükemmel bir iş başardınız demektir.
 
Geri
Top