• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

ESH (Eritrosit Sedimantasyon Hızı)

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
ESH (Eritrosit Sedimantasyon Hızı)

Kısaca sedimantasyon (ya da sedim) olarak bilinen bu inceleme, kanımızdaki alyuvarların çökme hızları ölçülerek bir takım hastalıklarda tanıya yardımcı olarak kullanılmaktadır. ESH'ın normal sınırların dışına çıkması bir hastalık durumunu gösterir ama hastalığın türü ve yapısı hakkında bilgi vermez.

ESH; virüs hastalıkları, mononükleoz, polisitemi, talesemi minör gibi rahatsızlıklar sonucu normal değerlerin altına düşmekte,
Enfeksiyon hastalıkları, iltihabı hastalıklar, tümörler, tüberküloz, romatizmal ateş, romatoid artrit, bağdoku hastalıkları, glomerüloreflit, kalp krizi gibi durumlarda da artış göstermektedir.

ESH değeri genellikle milimetre olarak ifade edilir ve yarım saat ya da bir saat gibi süreler ile değerlendirilir. Normal değerler, kadınlar için 8, erkekler için 5 olmakla birlikte, üst sınır kadınlarda 20, erkeklerde ise 15 olarak kabul edilmektedir. (mm/saat)

İBH hastalarında da vücutta enfeksiyonun artığı durumların kandan tespiti için sıklıkla kontrol edilen değerlerden birisi de ESH'tır. Tedavi sürecim gereği ben de 4 haftada bir kez takipteyim. [Hatta Crohn hastalığı ile ilk tanışmam 99 yılında yapılan tahlil sonucu yarım saatte 28 gibi bir değerle karşılaşılması sonucu olmuştur.] Saatte 96 gibi değerleri görmüş birisi olarak 2 yıldır 17 ortalama ile hayatımı idame ettiriyorum. Ne zaman kan tahlili yaptırsam gözüm önce ESH'a gitmekte, zaten aktivasyonun başladığı ve sıkıntılarımın arttığı dönemlerde ESH'ta hemen kıpırdanmalar olmakta. Doktora gitmekte ya da tetkik yaptırmakta zorlandığımız dönemlerde rahatsızlığımız hakkında, en azından sedimantasyon tahlili ile küçük de olsa bir fikir sahibi olabileceğimizi düşünüyorum.
(Not: Yine de aktivasyon olduğu halde ESH yükselmesi olmayabileceği ve yahut yükselme olduğu halde başka bir nedenden dolayı olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.)

Geri