Şeker; çok uzun yıllardan beri insanlar tarafından tatlandırıcı olarak kullanılmakta ve pek çok yiyeceğin tadını artırmak için sofralarımızdaki yerini almaktadır. Her şeyde olduğu gibi şekerin fazlası da insanların sağlığı için tehlike oluşturabilmektedir. Genel anlamda şeker, şekerpancarı ve şekerkamışı kullanılarak elde edilen bir tür tatlandırıcıdır. Şeker bir tür karbonhidrattır ve sakaroz adıyla bilinmektedir. Genel manada birçok gıda maddesinde az veya çok miktarda şeker bulunmaktadır. Birçok besinde bulunmasına rağmen ticari olarak sadece şekerpancarı ve şekerkamışından elde edilmektedir. Diğer besin maddelerinde bulunan şekerin hiçbir şekilde ekonomik getirisi bulunmamaktadır.
Şekerpancarının ana vatanı Hindistan ve bu bölgedeki çok sıcak olan bölgelerdir. Yani tropikal ve yarı tropikal bölgelerdir diyebiliriz. Şeker kamışının içerisinde % 12 ile 16 arasında şeker bulunmaktadır ancak şeker kamışının Türkiyede üretimi yapılmamaktadır. Türkiyede sadece şeker pancarından üretim yapılabilmektedir. Dünya şeker üretiminin, % 74ü şeker kamışından, % 26′sıda şeker pancarından üretilmektedir. Şekerin genel olarak kullanım alanları, şekerlemeler, dondurmalar, helva yapımı, reçel yapımı, unlu yiteceklerin yapımı ve daha pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Türkiyenin şeker üretimine başlaması, 17 Aralık 1926 tarihinde Uşak Şeker Fabrikasının hizmete girmesi ile başlamıştır.
Şekerin tanıtımını yaptıktan sonra şimdi de esmer şekerin tanıtımını yapalım. Esmer şeker, şeker kamışı melasının ön işlemlerden geçirilmesi ve gıda saflığına ulaştırılması sonucu elde edilen maddenin beyaz kristal şeker ile karıştırılması ile elde edilir. Elde edilen bu maddeye esmer şeker veya kahverengi şeker adı verilir. Esmer şekerin renginin koyu olmasının nedeni veya koyuluğunun artma sebebi içerisindeki melas miktarına göre değişiklik göstermektedir. Esmer şekerin içerisindeki higroskopik madde nedeniyle nem tutma buna bağlı olarak ta topaklanma oranı beyaz kristal şekere göre daha fazladır. Esmer şekerin parçaları beyaz şekere oranla daha küçüktür.
Beyaz kristal şekerin kullanımı sonucunda, şekerde bulunan karbonhidratlar kana çok hızlı karışırlar ve insülin salgılamasına neden olmaktadır. Bunun sonucu da vücudumuzda sıklıkla diyabet hastalığının oluşumu hızlanmaktadır. Beyaz şeker yerine eser şeker kullanıldığında bu risk azalmaktadır. Her iki şekerde ki enerji değerleri karşılaştırıldığında arada büyük farklar bulunmamaktadır. 100 gr. beyaz şekerde 400 kcal. bulunurken; 100gr. esmer şekerde de 380 kcal. bulunmaktadır. Ayrıca esmer şeker de potasyum, kalsiyum, magnezyum fosfor, sodyum, demir, B12 vitamini niasin, asit ve kolin bulunmaktadır. Saymış olduğumuz bu mineral ve vitaminlerin hiç biri beyaz kristal şekerde bulunmamaktadır. Çok az miktarlarda da olsa her gün beyaz şeker yerine esmer şeker kullanıldığında ihtiyacımız olan mineral ve vitaminlerden bir nebze de olsa faydalanabiliriz...