• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Eşref Armağan- Görme Özürlü Ressam

• Konuyu açan Konuyu açan Safir
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Safir

Özel Üye
Özel üye
Eşref Armağan, çok özel bir Türk ressamdır. Eserleri hem Türkiye çapında, hem de yurt dısında çeşitli sergilerde yer almıştır.

Geçmişte İtalya'dan bir süre önce de Şangay Büyükşehir Belediye Başkan'dan davetler almıştır. Birçok kereler hem Türk televizyon kannallarında hem de CNN ve BBC gibi kanallarda adından söz edilmiş olmasına rağmen değerli sanatçı ve ressamlarının bulunduğu kitapta Eşref Armağan'ın adı geçmemektedir.

Eşref doğuştan görmez olan bir ressamdır. Hiç bir zaman gün batımını, baharda yeşeren, çiçek açan doğayı, renklerini göremedi. Tuttuğunu koparan, mücadeleci kişiliği ona, duygularını dile getirbilmek için ses, bir anlamda da görmek için göz kazandırmıştır.

Görmeden bu kadar mükemmel eserler ortaya çıkaran bır dehanın eserleri karşısında büyülenmemek elde değil. Eşref Armağan'ın biyografisi çok acıklı;

Bundan 52 yıl önce İstanbul'da, Fatih'nin çok mütevazı mahallelerinden birinde, dünyaya gelir. Eşref, ne çocukken ne de yetişkin çağda hiçbir öğrenim görmedi. Kendi kendine yazmayı öğrendi. Eşref, bütün gün babasının dükkanında baca boruları keserek babasına yardım ederdi, boş zamanını da resim çizerek geçirirdi. 6 yaşındayken kalem ile kağıt üzerine çizmeyi, 18 yaşında ise önce parmakları ile kağıt üzerine, sonra da kartona yağlı boya ile resim yapmaya başladı. Yağlı boyadan akrilik boyaya ve tuale geçti. Elleri artık onun gözleri olmuştu. Görmemesine rağmen çizdiklerinin bu denli gerçeği yansıtması, resim yapmanın onda bir tutkuya dönüşmesini sağladı.

Bütün dahilerde olduğu gibi Eşref'teki bu zeka da olağanüstü birşey. Eğitim görmemiş olması ona, kendisi gibi ihtiyacı olan, bir şeyler yapma arzusunda olan birçok kişiye bu işin sırrını ya da kendi kendine öğrenme metodlarını aktarabilme imkanı vermiyor.​
Alıntıdır..

Arkadaslar kendisi dogustan görme özürlü olan dünyaca ünlü ressamimiz Eşref Armağani dogru söylemek gerekirse dün tesadüfen seyrettigim bir tv programi sayesinde tanidim. Inanin kendimden utandim dünya bu sanatcimizin basarisini biliyor ve onun hakkinda arstirmalar ve belgeseller hazirliyor ama belki benim gibi bir cogumuzun bundan haberi yok.

Bunun üzerine bir arastirma yapip bu konuyu hazirladim. Belki benim gibi bu büyük sanatcimizi tanimayanlar tanima firsati bulmus olurlar.

Eşref Armağan

Eşref Armağan, çok özel bir Türk ressamdır. Eserleri hem Türkiye çapında, hem de yurt dısında çeşitli sergilerde yer almıştır.

Geçmişte İtalya'dan bir süre önce de Şangay Büyükşehir Belediye Başkan'dan davetler almıştır. Birçok kereler hem Türk televizyon kannallarında hem de CNN ve BBC gibi kanallarda adından söz edilmiş olmasına rağmen değerli sanatçı ve ressamlarının bulunduğu kitapta Eşref Armağan'ın adı geçmemektedir.

Eşref doğuştan görmez olan bir ressamdır. Hiç bir zaman gün batımını, baharda yeşeren, çiçek açan doğayı, renklerini göremedi. Tuttuğunu koparan, mücadeleci kişiliği ona, duygularını dile getirbilmek için ses, bir anlamda da görmek için göz kazandırmıştır.

Görmeden bu kadar mükemmel eserler ortaya çıkaran bır dehanın eserleri karşısında büyülenmemek elde değil. Eşref Armağan'ın biyografisi çok acıklı;

Bundan 52 yıl önce İstanbul'da, Fatih'nin çok mütevazı mahallelerinden birinde, dünyaya gelir. Eşref, ne çocukken ne de yetişkin çağda hiçbir öğrenim görmedi. Kendi kendine yazmayı öğrendi. Eşref, bütün gün babasının dükkanında baca boruları keserek babasına yardım ederdi, boş zamanını da resim çizerek geçirirdi. 6 yaşındayken kalem ile kağıt üzerine çizmeyi, 18 yaşında ise önce parmakları ile kağıt üzerine, sonra da kartona yağlı boya ile resim yapmaya başladı. Yağlı boyadan akrilik boyaya ve tuale geçti. Elleri artık onun gözleri olmuştu. Görmemesine rağmen çizdiklerinin bu denli gerçeği yansıtması, resim yapmanın onda bir tutkuya dönüşmesini sağladı.

Bütün dahilerde olduğu gibi Eşref'teki bu zeka da olağanüstü birşey. Ğitim görmemiş olması ona, kendisi gibi ihtiyacı olan, bir şeyler yapma arzusunda olan birçok kişiye bu işin sırrını ya da kendi kendine öğrenme metodlarını aktarabilme imkanı vermiyor.

1994 senesinde senesinde Joan Eröncel isimli 30 sene evvel Türkiye'de evlenmiş Amerikalı bir hanım ile tanışır. Joan, onun eserlerinin mükemmelliği karşısında hayran olur ve ona yardım etmeye karar verir. Hatta onun adına bir internet sitesi açar (Esref Armagan) Şu an yenilenmiş bir sitesi daha bulunmaktadır.

EŞREF ARMAĞAN’IN BÜYÜK BAŞARISI

Görme özürlü ressam Eşref Armağan’ın büyük başarısı dünyanın ilgisini çekti. Harvard Üniversitesi sanatçının beynini incelemeye başladı

Görme Özürlü ressam Eşref Armağan son sergisiyle büyük bir başarıya imza attı. Armağan 3 Haziran günü New York Türk Temsilciliğinde sergisini açtı. Sergiye büyük ilgi gösterildi. New York Türk Kültür ve Turizm Ataşeliği ve dünyaca tanınan yapımcı Ahmet Ertegün'ün ev sahipliğini yaptığı sergiye Birleşmiş Milletler'deki diplomatların yanı sıra çok sayıda ABD'li görme engelli katıldı. Sanatçı sergide çizdiği bir yapıtını da Ertegün'e hediye etti.

Şimdiye kadar yüzlerce tabloya imza atan Armağan sergi açılışında yaptığı konuşmada "Engelli arkadaşlarıma destek ve güç vermek bakıp göremeyenlere bir şeyler anlatmak istiyorum" dedi. Armağan çocukluğundan bu yana dünyayı parmak uçlarıyla tanımaya çalıştığını tablolarını da fırça kullanmadan parmaklarıyla yaptığını belirtti. İnsanların azmettiği takdirde her şeyi yapabileceklerini belirten Armağan "Bir görmez olarak görselliğin öncelikli olduğu bir sanatı yapıyorum" diye konuştu.

Özellikle renk konusunda bilgilenmek ve resimlerinde ayrıntılara girmek istediğini kaydeden Armağan yapacağı resme ait şekilleri önce parmaklarıyla incelediğini 'boyut perspektif gölge ve renk gibi resmin temel öğelerini sorarak öğrendiğini' ifade etti. Sergide Armağan yaklaşık 3 saat boyunca yaptığı eskizlerle büyük ilgi çekti.

HARVARD İNCELEYECEK

Büyük başarı dünyanın ilgisini çekerken Harvard Üniversitesi sanatçının beynini incelemeye aldığını bildirdi. Harvard Üniversitesi Nöroloji Profesörü Alvaro Pascual Leone doğuştan görme engelli Ressam Armağan'ın beyin MR'ını çekti. Sanatçı Armağan uzmanların 'resim yaparken parmaklarının nasıl şekil aldığını ve beyninin hangi bölümünün harekete geçtiğini' saptamaya çalıştıklarını bildirdi.

Armağan’ın başarısı basında da dikkat çekti. Değerlendirmeler şöyle:

ARMAĞAN ŞAŞIRTIYOR

Harvard Üniversitesi'nden Nöroloji Profesörü Alvaro Pascual Leone doğuştan görme engelli ressam Armağan'ın beyin MR'ını çekti. Armağan MR cihazında 3-4 saat sırtüstü yatarken birtakım testlere tabi tutuldu. Armağan'ın eline bazı cisimler veren doktorlar ressamın cisimlerin ne olduğunu söylemesini ve çizmesini istedi. Armağan "Bunca yıldır yaptığım sanata 'gözü görüyor başkası yapıyor' diyorlardı. Beynimin ve göz optiğimin incelenmesiyle bunu çürütmek istiyorum" dedi. (MİLLİYET)

HARVARD İNCELİYOR

Harvard Üniversitesi doğuştan görme özürlü olduğu halde 300’ün üzerinde tabloya imza atan Ressam Eşref Armağan’ın beyin gelişimini bilimsel olarak incelemeye alıyor. Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı üyesi Eşref Armağan vakıf binasında bir basın toplantısı düzenledi. Armağan doğuştan gelen görme özürüne karşın 40 senedir resim yaptığını söyledi. Çocukluk çağlarından beri dünyayı parmak uçlarıyla tanımaya çalıştığını ifade eden Armağan tablolarını da fırça kullanmadan parmaklarıyla yaptığını anlattı.

Armağan görme yeteneği olmadığı halde resim yapabilmesinin uluslararası alanda da ilgi gördüğünü söyledi. Harvard Üniversitesi Beyin Uzmanı Prof. Dr. Alvaro Pascual-Leone Armağan’ın beyin MR’ını çekerken doktorlar sanatçının beyin MR’ı üzerinde görme kaybı ile beyin gelişimi ilişkisi ve beynin görme mekanizmalarını inceleyecek. (AJANSLAR)

HAYATA KÜSMEDİ 300 RESİM YAPTI

Eşref Armağan ABD’de Özürlü Sanatçılar Olimpiyatı’na ve ardından Ahmet Ertegün ev sahipliğinde New York Türk Evi’nde bir sergi açılışına katılacak. Pekin Paris New York başta olmak üzere yurtdışındaki pek çok kentte 50’nin üzerinde sergi açan Armağan’ın 300’ün üzerinde yapıtı bulunuyor. Armağan basın toplantısının ardından gazetecilere kara kalemle bir manzara resmi çizdi. (NTVMSNBC)

DISCOVERY tarafindan Ünlü ressamimiz Eşref Armağan icin hazirlanan Belgeselden bir bölüm

bu amcamı bende daha önceden televizyonda görmüştüm Allah yetenek verince veriyor:) ama biz bu tarz insanlarımızdan bi haber yaşrız dışarıda gördükleri ilgiye ragmen

ha Allah gecinden versin ölürlerse aaa böyle biri de varmış denilir akşamına unutulur adı;)

Gercektende cok haklisin yesüLL malesef cok seyden haberimiz olmuyor. Haberimiz olmasi icin mutlaka bizlere birilerinin hatirlatmasimi gerekiyor? Bastada dedigim gibi dün bahsettigim programi izleyince inan kendimden utandim.

Bu paylaşımın değerlerimizi,insanlarımızı tanımak adına çok önemli bir paylaşım.Ama galiba daha önemlisi gözleri görüp elleri tutan ancak,kafalarını içi boş,doyumsuz "gözümün rengi hoş değil,saçlarım keşke sarı olsaydı,en çirkin burun benim burnum" gibi sersenişlerde bulunan bazılarımıza bir ibret. Ders alınacak,kendimizin farkına varıp hayat kalitemizi artırmaya yöneltecek bir paylaşım bence.Teşekkürler.

Geri