• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Etilen Üretimi ve Duyarlılığı Nedeniyle Kesinlikle Bir Arada Saklamamanız Gereken Gıdalar

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Etrafındaki diğer yiyecekleri mahvedebilecek etilen yüzünden asla birbirine yakın saklamamanız gereken gıdalar var.

Etilen Üretimi ve Duyarlılığı Nedeniyle Kesinlikle Bir Arada Saklamamanız Gereken Gıdalar

Etilen, belirli meyve ve sebzelerden olgunlaştıklarında salınan bir gaz hormondur.

Uluslararası Bitki Büyüme Maddeleri Derneği'ne göre, etilen tüm damarlı bitkilerde üretilir ve tipik olarak ürünün sahip olduğu doku tipine göre değişir.

Etilen üreten gıdalar

Etilen korkutucu gelebilir ama endişelenmeyin, tamamen doğal. Meyve ya da sebzeleri hepimizin bildiği ve sevdiği o mükemmel, sulu ürün haline getirmeye; olgunlaştırmaya yardımcı olan bir gaz.

Elma​

Elmalar muhtemelen en yaygın etilen üreticilerinden biridir, bu yüzden onları diğer ürünlerinizden uzak tutun!

Elmalar kilerde 3 hafta, buzdolabında 4-6 haftada veya dondurucuda 8 ay kadar yenilebilir halde kalabilir. 3 hafta içerisinde tüketecekseniz bir kase içerisinde oda sıcaklığında tutabilirsiniz.

Avokado​

Etilen üretimi avokado ağaçtan toplandıktan sonra olur ve avokado olgunlaşmaya devam ettikçe artacaktır.

Muz​

Muzdaki etilen saptan salınır, böylece sapları plastik ambalajla sararak muzları taze tutabilirsiniz.

Kavun​

Henüz kesilmemiş bütün haldeki kavun daha yavaş olgunlaşır ancak kesildiğinde etilen üretimi artar.

Kilerde 7 haftaya kadar dayanabilir, buzdolabında 2 hafta dayanır ancak kavunu kestiğinizde dayanma süresi sadece 2-4 gündür. 1 ay donmuş olarak saklanabilir.

Armut​

Bir armudun olgunlaşma sürecini uzatmak istiyorsanız armudu daha soğuk bir ortama koymak etilen üretimini azaltacaktır.

Kilerde 1- 2 gün; buzdolabında 3-5 gün ve dondurucuda 2 ay dayanabilir.

Şeftali ve erik​

Bu iki meyve için etilen üretimi çok benzerdir. Bir şeftali veya erik olgun değilse, etilen üretimi oldukça azdır. Ancak meyveler olgunlaşmaya devam ettikçe, etilen üretimi artmaktadır. Şeftali ve erik, armutla aynı raf ömrüne sahiptir: kilerde olgunlaştığında 1-2 gün, buzdolabında 3-5 gün veya dondurucuda 2 ay. Dolayısıyla, yapacağınız şeftalili tariflerden biri için bir şeftaliyi olgunlaştırmak istiyorsanız, onu bir veya iki gün boyunca dışarıda bırakmak, olgunlaştırmanın en hızlı yolu olabilir. Sadece başka hiçbir gıdanın yakınında saklamayın.

Patates​

Diğer etilen üreticilerine kıyasla patatesler (hem normal hem tatlı) çok az miktarda etilen salgılar. Patatesler soğutulursa, yaralanırsa veya çürümeye başlarsa etilen oranı artacaktır.

Çilek​

Çilekler genellikle tamamen olgunlaştıklarında toplanırlar. Bu yüzden onları buzdolabında saklamanız süreyi uzatacaktır.

Domates​

Domatesler oda ısısında 7 güne kadar saklanabilir. Bununla birlikte, etilene maruz kalmak çok sayıda sebzeyi olumsuz etkileyebildiği için diğer etilen üreten meyveler gibi domatesleri de kendi başlarına bir sepette saklamanız önerilir.

Etilenden etkilenen gıdalar

Etilene duyarlı yiyecekleri etilen üreticilerinden uzak tutmak önemlidir; aksi takdirde gıdalarınız çok daha hızlı bozulabilir.

Brokoli​

Brokoli dondurucuda 10-2 aya kadar dayanır ancak buzdolabında etilen üreten gıdalardan uzakta 4 gün kadar taze kalabilir. Daha sonra sararmaya başlar.

Brüksel lahanası​

Brüksel lahanası diğer yeşil yapraklı sebzelere kıyasla daha az miktarda etilen üretebilirken, etilene karşı her üründen daha hassastır.

Havuç​

Etilene maruz kaldığında, havuç acı bir lezzet geliştirmeye başlar. Havuç buzdolabında 2-3 hafta kadar dayanabilirken, etilene maruz kaldığında bu süre kısalır.

Salatalık​

Sebzelerin çoğu etilene duyarlı olma eğilimindedir. Salatalık, etilene maruz kaldığında özellikle muz, kavun veya domates yakınlarındaysa, sararmaya ve çürümeye başlayacaktır.

Marul ve yeşil yapraklı sebzeler​

Marul ve yeşil yapraklı sebzeleri de salatalık gibi etilen üreten gıdalardan ayrı şekilde saklamak önerilir.

Soğan​

Soğan, patateslere benzer uzun raf ömrüne sahiptir, bu yüzden insanlar bunları genellikle birlikte saklar. Ancak birlikte saklandığında, patatesler etilen ürettiğinden, soğan filizlenmeye başlar ve çürümeye neden olan mantarları çoğaltır.

Bal kabağı​

Kabağın dışı sert görünebilir ancak içi etilene duyarlıdır! Balkabakğının yanı sıra tüm kabak türleri (yaz ve kış), etilen üreten bir mahsulün etrafında hızla olgunlaşır ve bozulabilir.

Gıdalarınızı daha uzun süre taze tutabilmek için etilen üreten ürünleri ayrı şekilde saklayın ve özellikle etilene karşı duyarlı olan gıdaların yakınında saklamayın.
 
Etilen üretimi ve gıdaların duyarlılığı konusunda bilgilendirici ve önemli bir paylaşım yapmışsınız. Etilen gazının olgunlaştırma sürecinde kritik bir rol oynadığını ve bazı gıdaların etilen ürettiklerini vurgulamak çok değerli. Gıdaları bir arada saklarken bu etkileşimleri dikkate almanın önemli olduğu bir konuya değinmişsiniz. Etilen üreten gıdaları diğerlerinden uzak tutarak yiyeceklerin tazelik sürelerini uzatabileceğimizi belirtmişsiniz. Bu bilgiler herkes için faydalı olabilir, teşekkürler!
 
Geri
Top