Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Evde diş taşı temizliği ya da diğer adıyla tartar temizliği yapmak tam olarak mümkün değildir. Evde yapabileceğiniz en önemli şey tartar oluşumunu azaltıcı iyi bir ağız bakımıdır. Ayrıca yazımızda bahsedeceğimiz alternatif yöntemlerle de birikimi azaltabilirsiniz. Düzenli diş hekimi kontrolleri, iyi bir ağız bakımı ile daha parlak ve estetik dişlere sahip olabilirsiniz.​

Evde diş taşı temizliği ceviz kabuğu da ilginç bir yöntem olarak bilinmektedir. Bir bardak suyun içerisine konulan ceviz kabukları ortalama 20 dakika boyunca kaynatılır ve sonrasında soğumaya bırakılır. Diş fırçası, soğumuş olan bu suda yaklaşık 10 dakika bekletilir. En sonunda da bu suyla dişler fırçalanır. Bu işleme günde 3 kez devam edilmesi önerilir. Ceviz kabuğu yöntemi işe yarayabilse de dişler açısından da aşındırıcı olabilmektedir

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği yapmak için çeşitli teknikler mevcuttur. Bu teknikler diş hekimleri tarafından da onaylanmış olan, dişlere ya da ağız sağlığına zararı olmayan niteliklerde olmalıdır. Bu yazımızda sizlere en çok kullanılan teknikleri anlatacağız.
Peki evde diş taşı temizlenir mi? Kişi, bireysel olarak diş taşının oluşmasını önleyecek tedbirleri alabilir. Örneğin düzenli olarak dişlerini fırçalayabilir, ara yüz fırçası veya diş ipi kullanabilir. Diş taşı oluştuktan sonra en iyi temizlik için bir diş hekimine müracaat etmek gerekmektedir. Ancak ev ortamında bazı ürünlerle diş taşının yoğunluğu ve sebep olduğu kötü koku azaltılabilmektedir.
Yağ Çekme Yöntemiyle Diş Taşı Temizliği

Hindistancevizi yağı ya da zeytinyağı dişleri güçlendiren mineraller içerir, diş çürümelerini önler ve diş taşını bir miktar çözer, temizler.​

20 – 30 dakika boyunca bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağını ağzınızda çalkalayın. Anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etkileri sayesinde dişlerinize pek çok fayda sağlayacaktır. Hindistan cevizi yağı ve suyu aynı zamanda güçlü bir anti fungal maddedir. Yani ağız florasında yer alan mantarları etkisizleştirebilmektedir.

“Evde Diş Taşı Temizliği Karbonat”

Yapılan araştırmalar karbonat içeren diş macunu ile dişlerini fırçalayan kişilerin, karbonat içermeyen diş macunuyla fırçalayanlara göre çok daha az diş taşına sahip olduğunu gösteriyor. Saf karbonat kullanımı dişlerde çizik, aşınma oluşturacağı sebebiyle önerilmemektedir. Ayrıca diş taşını oluşturan plakların birikimini de azalttığı ifade ediliyor. Bu etkileri sebebiyle karbonat kullanarak diş taşı temizleme yöntemi oldukça etkili olmaktadır.

Karbonat aynı zamanda çok etkili bir temizleyicidir. Tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi antimiktrobiyal özellikleri ön plandadır. Ağız mantarı enfeksiyonu (oral kandidiyaz) tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu noktada ağzı karbonatlı bir suyla çalkalamak veya gazlı steril bir beze sürülmüş karbonatla dil ve yanağı temizlemek etkili olmaktadır. Karbonatla ağız çalkalandıktan sonra sade suyla durulama da yapılmalıdır.

“Evde Diş Taşı Temizliği Sirke”

Sirke ile diş taşı temizliği mümkün mü? Beyaz sirkenin antibakteriyel özellikleri vardır. İçerisinde bulunan asidik maddeler sebebiyle dişlerin yüzeyine zarar verebilir. Bu yüzden çok küçük bir doz kullanılarak gargara yapılmalıdır.
İki çay kaşığı beyaz sirke, yarım çay kaşığı tuz karıştırılarak yarım bardak suya katılır. Günde iki kez durulama amacıyla kullanılabilir.

“Susam Tohumu”

Evde diş taşı temizliği için kullanılan bir diğer yöntem de susam tohumu ile ovmadır. Diş minesine zarar veren plak, tartar ve diş taşı için etkilidir.
Bir avuç susam çiğnendikten sonra dişler diş macunu kullanılmadan fırçalanır. Beş dakika sonra gargara yöntemiyle ağızda kalan tohumlar çıkartılır.

“Portakal Kabuğu”

Portakal kabuklarını kullanarak diş yüzeyini iki dakika boyunca ovalamak diş taşı temizliği için etkili yöntemlerden bir diğeridir. Diş macunlarında da bulunan sitrik asit maddesini içerdiği için beyaz ve parlak dişlere kavuşmanın pratik yöntemlerinden biridir. Sitrik asit aynı zamanda aşındırıcı bir maddedir, bu da unutulmamalıdır.

“Aloe Vera”

Aloe Vera ile Diş Taşı Temizliği
Tadı acı olsa da aloe vera bitkisinin dişleri beyazlatmak konusunda oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bir çay kaşığı aloe vera jeli, dört çay kaşığı gliserin ve beş yemek kaşığı karbonat birleştirilerek bir bardak suya katılır. Bu karışım kullanılarak dişler fırçalanır.

. Diş taşı, plak olarak ifade ettiğimiz gıda birikintilerinin iyice sertleşmesi sonucu oluşur. Diş taşı oluşmaması için ağız ve diş bakımına dikkat edilmeli, düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.
 
Geri
Top