Evlat Edinme

EVLAT EDİNECEK AİLELERDE ARANILAN ŞARTLAR


1. Anne-baba adayının tutarlı, dengeli, çocuğa yeterli sevgi verebilecek kişilik yapısında olması,

2.Sosyal ilişkiler açısından toplumun norm ve değerlerine aykırı düşmeyecek özellikler taşıması, kılık kıyafet, yaşam tarzıyla çağdaş görünüm ile Atatürk İlke ve İnkılaplarını yaşamında uygulayabilecek düşünce yapısına sahip olması,

3.Evlat edinilecek çocuk ile, evlat edinecek kişi arasında en az 18 yaş, en fazla 40 yaş farkının olması,


4.Evlat edinenin çocuğun bakım ve eğitimini sağlayabilecek yeterli gelir düzeyine, sosyal güvenlik hakkına, uygun çevre ve yaşam koşullarına sahip olması,


5.Evlat edinenin çocuğun sosyo-kültürel gelişimini sağlayabilecek kültürel özelliklerde ve en az ilkokul mezunu olması,


6.
Evlat edinenin fizik ve ruh sağlığı açısından çocuğa bakabilecek durumda olması, çocuğu toplum içinde psiko-sosyal açıdan mağdur edecek herhangi bir özelliğinin olmaması,


7.Çocuğun toplum içindeki alacağı konumu olumsuz etkileyecek herhangi bir suçtan ve yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamış olması,
Şartları aranır.



İLK BAŞVURU VE GÖRÜŞME SÜRECİ



1. Evlat edinme şartları uyan aileler, Rize İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüze bir dilekçe ile müracaat edebilirler.
2. Anne-baba adayı ile müracaat esnasında, başvuruya temel teşkil edecek "İlk Görüşme Formu" doldurulur.
3. İl Müdürlüğümüzde görevli Sosyal Hizmeti Uzmanı ailenin adresinde inceleme yapmak üzere tarih tespit eder ve aileye bildirir.


EVLAT EDİNME BAŞVURUSU NEREYE VE NASIL YAPILIR?

1. Evlat edinmeye karar veren aileler, müracaatlarını bulundukları illerdeki İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne yaparlar.
2. Aday aile ile ön görüşme yapılarak, başvuru dilekçesi hazırlanır.



BİR ÇOCUĞU EVLAT EDİNME İŞLEMİ NE KADAR SÜRER




Evlat edinmek üzere başvuran aile sayımız, evlat edindirebildiğimiz çocuk sayısının çok üzerinde olması nedeniyle uzunca bir bekleme süreci (asgari 3 yıl) yaşanılmaktadır.

EVLAT EDİNEN AİLENİN İZLENMESİ



Evlat edinmek üzere çocuk yerleştirilen aile belli periyotlarla izlenir ve çocuğun gelişimi gözlenir. Eğer aile ve çocuk uyum sağlamışsa bir yıllık yasal süreç sonrası ailenin çocuğu nüfusuna işletebileceğine dair mahkemeye kanaat bildirilir.



MÜRACAAT SONRASI YAPILACAK İŞLEMLER



1. Başvuru dilekçesi ve ilk görüşme formu sonrası, sosyal inceleme süreci başlar.

2. Sosyal Hizmet Uzmanı tarafından aile incelenir ve araştırma yapılır.

3. Yeterli araştırma ve inceleme yapıldıktan sonra ailenin ifade ettikleri beyanları belgelendirmeleri istenir.

4. Müracaatçı anne-baba adayı, Sosyal Hizmet Uzmanı'nın kendilerinden talep ettiği belgeleri 1 ay içinde temin ederek, teslim etmelidir.

5.
Müracaatı uygun görülen aile hakkında "Sosyal İnceleme Raporu" düzenlenir.

6. Aile hakkında hazırlanan dosya Ankara SHÇEK Genel Müdürlüğü'ne gönderilir.

7. Genel Müdürlüğümüzün Aile ve Çocuk Hizmetleri Daire Başkanlığı uzmanları müracaatçının dosyasını inceler ve kabul edilip edilmeyeceğine karar verilir.

8. Müracaatı kabul edilen aileler 0-6 yaş grubu çocuk yuvası bulunan bir ilde sıraya alınır.

9. İlimizde 0-6 yaş grubu çocuk yuvası bulunmadığı için, eğer aile "il dışı" tercih yapmamışsa Bulundugu İli'nde sıraya alınır.

10.
Anne-baba adayına genel ve özel sırası yazılı olarak bildirilir. (Bu konuda aileye telefonla kesinlikle bilgi verilemez)



SOSYAL İNCELEME SÜRECİ



Müracaat eden aile ve sosyal çevresi hakkında detaylı bir araştırma başlatılır. Aile ile en az 5 görüşme yapılır ve bir çocuğu evlat edinme konusunda yeterli olup olmadıkları araştırılır. Ailenin çocuk yetiştirme tarzının ne olacağı, eşler arasında yaşanan çatışmaların nasıl çözüldüğü, ailenin çocuğa sunabileceği imkanların neler olduğu, çocuğun sosyalleşmesi ve eğitimi konusunda neler düşündükleri gibi pek çok konuya açıklık getirilir.


EVLATLIK VERİLECEK ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ




Anne-baba adayı farklı beklentilerle çocuk almayı hayal etmektedirler. Ancak Kurumumuz aracılığı ile evlatlık verilecek nitelikteki çocukların özelliklerinin başlangıçta bilinmesinde sayısız yarar vardır. Bu çocuklar;
1. Doğal afet, kaza, hastalık gibi nedenlerle aile ve yakınlarını kaybetmiş çocuklar olabilir,
2. Öz yada üvey anne ve/veya babası tarafından terkedilmiş olabilir,
3. Evlilik dışı ilişkilerden dünyaya gelmiş olabilir,
4. Ensest ilişki sonucu doğmuş olabilir.
Ancak nasıl dünyaya gelirse gelsin; bu çocukların masum ve ilgiye muhtaç oldukları unutulmamalıdır. Yetişkinlerin hata ve günahlarından çocuklar asla mesul olamaz.

EVLAT EDİNİLEN ÇOCUĞUN NÜFUS İŞLEMLERİ


Yeni Medeni Kanuna göre; evlat edinen aile evlat edindiği çocuğa bir yıl süreyle baktıktan sonra ancak kendi nüfusuna kaydettirebilir. Bu yasal süre ailenin ve çocuğun uyumunun takibi açısından son derece önemlidir. Çünkü geri dönüşü olmayan bir süreç öncesi 1 yıllık deneme aşaması doğal karşılanmalıdır. Çocuğun ailenin nüfusuna yazdırılması Uzmanın görüşü ve Asliye Hukuk Mahkemesi Hakiminin kararı gerçekleşebilir.
 
Evlat edinme, çocuğu bulunmayan kişilerin, aile kurmak ve çocuk sahibi özlemlerini gerçekleştirmelerine yardım eden ve aynı zamanda bir aile yuvasından yoksun olan çocukların korunmasını amaçlayan bir kurum olup, Medeni Kanunumuzun 253-258. maddelerinde düzenlenmiştir.

Türk Medeni Kanunu evlat edinmeyi, evlat edinenle evlat edinilen arasında kamu makamlarının öz iznine dayalı bir sözleşme olarak öngörmüştür. Evlat edinmek isteyen kişi bizzat veya tutacağı bir avukat aracılığıyla evlat edinilmek istenilen kişinin Türkiye'deki ikametgahının bulunduğu yerdeki yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine M.K.'nun 256. maddesi uyarınca "evlat edinmeye izin" için başvuruda bulunması gerekir. Yetkili mahkemeden alınacak "evlatlığa izin" kararı ile noterlikçe resmi senet yapılarak, keyfiyet doğum kütüğüne ve evlatlık ile evlat edinenin aile kütüğüne bildirilir.

Yurtdışında yetkili yabancı makamlar önünde bir Türk vatandaşının evlatlık alınmasına ilişkin olarak mahalli usüllere göre yapılan evlat edinme mukaveleleri evlatlık açısından Medeni Kanundaki asli şartları taşımak ve Türk Mahkemelerinden izin alınmış olmak kaydıyla Türkiye'de geçerlidir. Bu tür mukavele noterden Türkçeye tercüme edilmiş olarak mahkeme kararı ile nüfus idarelerine, yurt dışında temsilciliklere verildiği takdirde, medeni kanundaki asli şartları taşıması halinde nüfus kütüklerine işlenir. Evlat edinme için kanun maddi ve şekli bir takım şartlar aramaktadır.

Her iki tarafin Türk olması halinde aşağıda belirtilen hükümler geçerlidir:

Türk vatandaşı bir kadınla evli yabancı erkeğin (tabiyeti veya taşıdığı seyahat belgesinin cinsinden bağımsız olarak), Avrupa Birliği üyesi ülkeler vatandaşlarının, ABD, Avusturalya, Avusturya, Finlandiya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Japonya, Kanada ve Norveç vatandaşlarının Türkiye'deki ikamet izinleri, Türk yabancılar mevzuatının genel hükümleri çerçevesinde ve uygun görülecek sürelerle, toplam beş (5) yıla kadar, İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla ilgili valiliklerce verilir. Verilecek ikamet amaçlı vizeleri istizana tabidir.

Evlat Edinmenin Şartları

Evlat Edinmenin Maddi Şartları


1) Yaş Şartı: Yasa, evlat edinilen için bir yaş şartı gerektirmemiş olup, bir kimse yaşı ne olursa olsun evlat edinebilir. Buna karşın, evlat edinenin en az 35 yaşında olması gerekir. Ayrıca evlat edinen kişinin evlatlıktan en az 18 yaş büyük olması şarttır. (M.K.253)

2) Evlat Edinenin Sahih Nesepli Furuu (Altsoyu) Bulunmaması Şartı:
Bir kimsenin evlatlık sözleşmesi yapıldığı sırada sahih nesepli çocuğunun bulunması evlat edinmeye engeldir. Buna karşılık, gayri sahih nesepli furuun bulunması veya evlatlığının bulunması evlat edinmeyi engellemez.

3) Evlatlığın Menfaati Şartı: Evlat edinmeye hakimin izin verebilmesi için, bunda evlat edinilecek çocuğun menfaati bulunması lazımdır.

4) Önceden Evlat Edinilmiş Olmama Şartı: Medeni Kanunun 255. maddesi uyarınca, bir kimsenin iki kişi tarafından evlatlık edinilmesi kural olarak mümkün değildir. Bunun tek istisnası, bir kimsenin karı koca tarafından birlikte evlat edinilmesidir.

5) Rıza Şartı

a) Evlat Edinilenin Rızası :
Medeni Kanunun 254. maddesine göre, "mümeyyiz olan kimse rızası olmadıkça evlatlığa alınamaz. Evlat edinilen mümeyyiz olmakla birlikte, velayet altında ise, anne ve babasının rızası aynen gereklidir. Eğer velayet altındaki evlat edinilen temyiz kudretinden yoksun ise, evlat edinilmesi yalnız velayete sahip ana ve babanın rızasıyla gerçekleşir. Ana ve babadan yalnız birisi velayet hakkına sahip ise, onun rızası aranır. Eğer evlat edinilecek kişi vesayet altında ise, vasinin onayı ve ayrıca M.K.406. maddesi gereğince Sulh Hakiminin ve Asliye Mahkemesinin izni gerekir.

b) Evlat Edinenin Rızası: Evlat edinme şahsa sıkı surette bağlı bir hak olduğundan, evlat edinmenin temyiz kudretine sahip olması gerekir. Eğer evlat edinmek isteyen kimse mümeyyiz bir kısıtlı ise, vasinin ve ayrica Sulh Hakiminin ve Asliye Mahkemesinin izni gereklidir.

c) Eşin Rızası: Evlat edinen veya evlat edinilen veya her ikisi de evliyse, evli olan tarafın eşinin de rızasının bulunması gereklidir. (M.K.255)

Evlat Edinmenin Şekli Şartları

1) Hakimin İzni:
Medeni Kanunun 256. maddesi uyarınca, evlat edinme, evlat edinen kimsenin ikametgahı, Sulh Hakiminin iznini gerektirir. Hakim, burada evlat edinme şartlarının mevcut olup olmadığını, evlat edinmede haklı bir neden ve evlat edinilenin menfaati bulunup bulunmadığını araştırır.

2) Resmi Senet Düzenlenmesi: Evlatlık sözleşmesi, M.K.'nun 256. maddesi uyarınca hakimin izni temin edildikten sonra resmi şekilde noter tarafından düzenlenmelidir.

3) Nüfusa Tescil: Evlatlık sözleşmesinin tamamlanmasından sonra, meydana gelen evlatlık bağının hem evlat edinenin, hem de evlatlığın nüfus siciline işlenmesi gerekir.

Evlat Edinmenin Sonuçları

1) Evlenme Yasağı:
Evlatlık sözleşmesinin düzenlenmesiyle meydana gelen evlatlık bağı, kesin olmayan bir evlenme yasağı oluşturur. (M.K.92/3)

2) Miras:
Evlatlık ve furuu evlat edinen kimsenin mirascısı olur. Buna karşılık, evlat edinen ve hısımları evlatlığın mirascısı olamaz. Evlatlığın asıl ailesindeki mirascılığına da halel gelmez.

3) Velayet: Evlat edinilen küçük ise, kendi öz anne ve babasının velayetinden çıkar, evlat edinenin velayeti altına girer.

4) Nafaka:
Evlatlık ve evlat edinen birbirinden karşılıklı olarak nafaka isteyebilirler.

5) Soyadı: M.K. 257/1 maddesi uyarınca, evlatlık, evlat edinenin soyadı taşır.

6) Vatandaşlık: Bir Türk'ün evlatlık edindiği yabancı henüz reşit değilse ve ana babasının yeri bilinmiyor veya kendileri bulunamıyorsa, yahut evlatlık vatansız oluyorsa, o takdirde Türk vatandaşı olur. (T.V.K. 3/11)

7) Evlatlığın Öz Ana ve Babasıyla Kişisel İlişkileri: Yargıtay ictihadına göre, evlatlığın öz ana ve babası, küçük çocuklarıyla kişisel ilişki kurma hakkına sahiptir.

Evlat Edinmenin Sona Ermesini Gerektiren Nedenler

1) Evlenme:
Evlatlık ile evlat edinen veya bunlardan biriyle diğerinin koca veya karısı, evlenme engeline rağmen, birbirleriyle evlenirlerse, evlenme geçerli olmakta, fakat evlatlık ilişkisi sona ermektedir.

2) Tarafların Anlaşması ile: Evlatlık ilişkisi, bu hususta hakimden izin alındıktan sonra resmi bir şekilde yapılacak anlaşma ile ortadan kaldırılabilir.

3) Hakimin Kararı ile

a) Evlatlığın İstemi üzerine:
Evlatlık, evlat edinenin çocuğa karşı bir suç işlemesi veya ödevlerini ağır bir şekilde ihlal etmesi, ahlaka aykırı davranışlarda bulunması gibi haklı nedenlerin varlığı halinde, hakimden evlatlık sözleşmesinin kaldırılmasını isteyebilir. (M.K. 258)

b) Evlat Edinenin İstemi üzerine
: Evlat edinen, evlatlığın mirastan iskatini gerektirecek nedenlerden birinin varlığı halinde, evlatlık sözleşmesinin kaldırılmasını hakimden isteyebilir.

Eğer evlat edinen veya evlatlık yabancı ise, bu takdirde 2675 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku hakkında kanun hükümleri devreye girer. Bu kanunun evlat edinmeyi düzenleyen kurallarını kısaca gözden geçirmek istersek, şunları söylemek mümkündür.

Sözü edilen kanunun yabancı unsurlu evlat edinme ilişkisini düzenleyen 18.maddesinin 1.fıkrasına göre, evlat edinme ehliyeti ve şartları hakkında taraflardan her birinin evlat edinme anındaki milli hukuku uygulanır. Taraflar aynı tabiyette ise, onların müşterek milli hukuku evlat edinme ilişkisine hakimdir. Tabiiyetleri farklı ise, evlat edinme ehliyeti ve şartları, taraflardan herbirinin evlat edinme anındaki milli hukuklarına tabi olur.

Evlat edinmede esasa ait şartlar içinde taraflardan her birinin milli hukukları nazara alınır. Kanunun hükmü bu şartlar bakımdan her iki milli hukukun birlikte uygulama çağını ifade etmiştir. Bu bakımdan evlat edinme için aranan şartlar ise çocuğu olmamak, asgari yaş haddi, yaş farkı gibi, evlat edinen için, isterse evlatlığın rızası, ana ve babanın izni, vesayet makamının muvafakatı gibi, evlatlık için söz konusu olsun, tarafların milli hukuklarının aradığı esasa ilişkin kanuni şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Örnek olarak; evlat edinen yabanci, evlatlik Türk vatandaşı ise, Türk hukukunun aradığı kanuni şartlar yanında, evlat edinenin milli hukukunun evlat edinme için aradığı şartlar da tahakkuk etmelidir.

Evlat edinme işlemlerinde usül meseleleri, adli ve resmi makamların müdahalesi gibi, kural olarak işlemin yapıldığı yer hukukuna (Lex Fori) tabi olur.

Evlat edinmenin hükümleri, yani evlatlığın ismi, ikametgahı, evlat edinen ile edinilen arasındaki hisimlik ilişkisi, evlenme yasağı, velayet durumu, nafaka, evlat edinmenin hükümsüzlüğü veya sona ermesi gibi konular evlat edinenin milli hukukuna, eşlerin birlikte evlat edinmesi halinde evlenmenin genel hükümlerini düzenleyen hukuka tabi olur.



Evlat Edinmek İsteyen Kişinin İbraz Etmesi Gereken Bilgiler


  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Evlilik cüzdani fotokopisi
  • Sağlik kurulu raporu
  • Sabıka kaydı
  • Oturma izin belgesi
  • Gelir durumu belgesi-( maaş, taşınır taşınmaz mallara ait )
  • Çiftin birer fotoğrafı
  • Ülkenin kaç yaş grubuna kadar olan çocuğu kabul ettiğini gösterir belge
 
BİR ÇİÇEK AÇMAK İÇİN SİZİ BEKLİYOR

Bir ailenin aile olabilmesi için sizce gereken en önemli unsur ne olabilir? Ya bir kadını mutlu edebilecek en güzel hediyehangisidir? Ya bir erkeğin hayatını anlamlı hale getirebilecek, ona yaşamının en tatlı sorumluluğunu getirecek olan nedir? Peki birçocuğun ağzından sevgisinin belirtisi olarak çıkan ve kalbimizin derinliklerinde yer bulan ilk sözcükler nelerdir?

Hiç bir kimsesiz çocukları yetiştirme yurduna gittiniz mi? Gitmediyseniz biz size içeri girdiğinizde ilk karşılaşacağınız manzarayıanlatalım. Yaşları ikiyle altı arasında değişen bir grup kızlı erkekli çocuk sizi gördükleri anda toplu olarak size koşar. Küçük olanlarboyları yetmediği için bacağınıza sarılırken diğerleri özellikle vücudunuzun elbiseyle kapanmayan yerlerine dokunmaya çalışırlar.Elleriniz kollarınız, yüzünüz bir anda küçük ellerle kapanır. Ve hep bir ağızdan “anne” ya da “baba” diyerek size sarılmaya ve özelliklesıcak teninize dokunmaya çalışırlar.

Evet onlar anne babası olmayan, devlet yurtlarında fiziksel olarak çok iyi bakılsalar da anne baba sevgisine hasret olan kimsesizçocuklardır. Hem kendinizi hem de sevgi bekleyen bu çocukları mutlu etmek istemez misiniz? Bunun çok güzel bir yolu var. Tabi çokkolay değil; zaman ve özveri isteyen bir süreç. Ama sonunda elde edilecekleri düşününce sizce bazı zorluklara değmez mi?
 
Geri
Top