Evlerimizdeki gizli tehlike!

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Saç jölesinden floresana evler tehlikeli atık dolu..

DEODORANT VE SPREYLER (Patlayıcı, yanıcı, zehirli)
Bu grup içinde mobilya boyaları, deodorantlar, oda spreyleri ve benzeri ürünler yer alıyor. Basınçlı ambalajların patlama ihtimaline karşın yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdırlar. Bileşenleri yanıcı, toksik, irite edici ve zehirli olabilir. Kullanımı sırasında ortamın iyi havalandırılması gerekir. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde zaklanılmalı, boş ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılmalı.


ÇAMAŞIR SULARI (Zehirleyici, tahriş edici)
Klorlu çamaşır suları reaktif olup, diğer temizlik malzemeleriyle karıştırıldıkları zaman oksit gaz çıkışına neden olur. Gözleri ve cildi tahriş eder. Kullanırken eldiven giyilmeli ve çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse bol suyla beraber azar azar lavabo ya da tuvalete dökülerek kanalizasyon sistemine verilebilir.

DETERJANLAR (Zehirleyici, tahriş edici)
Çamaşır ve bulaşık deterjanları yutulması halinde zararlıdır. Ciltle ya da gözle doğrudan teması halinde yanma hissi verir, ciltte kaşınma ya da tahriş edici olabilir. Sıvı bulaşık makinesi deterjanları daha az tehlikelidir. Çocuk ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir.


FLÜORESAN LAMBA (Toprak, su, hava kirliliği)
Çok az miktarda da olsa flüoresan lambalarda metalik civa bulunmaktadır. Metalik civa buharlarının solunması sağlık açısından zararlıdır. Yakılması halinde hava kirliliğine, depolanması ya da toprakla teması halinde toprak ve su kirliliğine neden olur. Bertarafı için belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanmalı ve lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilmelidir.


KULLANILMAYAN İLAÇLAR (Zehirleyici)
İlaçların çoğu toksik olup, özellikler yaşlılar ve çocuklar tarafından yutulması halinde çok zararlıdır. Kullanımı konusunda prospektüs bilgilerine uyulmalı ve dikkatle uygulanmalıdır. İlaç tamamen tüketilmemişse, belediyenin atık yönetimi birimiyle görüşülmeli ve evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ile saç için kullanılan bit ve sirke şampuanlarının ambalajları boş olsa bile çöpe atılmamalıdır.



OJELER / OJE ÇIKARICILAR (Yanıcı ve toksik)
Buharı kolayca solunur. Cildi tahriş eder. Hamileler bu ürünleri kullanmamalıdır. Etiket bilgilerine uygun olarak kullanımına uyulmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse; kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamındaki geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.


ATIK PİLİ ECZANEYE VERİN
Yüksek ısıya maruz kaldığında ya da yakıldığında patlayabilir. Büyük toprak, su ve hava kirliliğine neden olur. Atık piller çöpe atılmamalıdır. Atık pil toplama noktalarına ulaştırılmalıdır (Eczaneler gibi). Alternatifi şarj edilebilir pillerdir.



SAÇ BOYASI VE JÖLELER (Zehirli ve tahriş edici)
Saç boyalarının gazı gözlerde ve akciğerde tahrişe neden olur, yutulması halinde çok tehlikelidir. Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Saç jölesi ciltte döküntüye, cilt altında ise kılcal damar kanamalarına neden olabilir. Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir.
 
Geri
Top