• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Fasulye Yetiştiriciliği

jeriko

Özel Üye
Özel üye
Ekim: Fasulye tarımı yapılacak tarla sonbaharda 20-25 cm derinlikte işlenir. Sürümden önce ahır gübresi de verilerek toprağa karıştırılır. İlkbaharda kültivatör + tırmıkla toprak tekrar işlenerek ekime hazır hale getirilir.
Fasulyede en uygun çimlenme sıcaklığı 18-20 0C' dir. Tohumlar toprak sıcaklığı istenilen dereceye ulaşmadan ekilecek olursa büyük bir kısmında çimlenme meydana gelmez ve kolayca mantari enfeksiyona yakalanırlar. Orta Anadolu için en uygun ekim zamanı Nisan sonu ile Mayıs başı başıdır.
Ekim mibzerle, önceden hazırlanan karıklara veya ocaklara yapılabilir. Bodur çeşitlerde 30-50 cm sıra arası 10-30 sıra üzeri, sırık çeşitlerde ise 50-80 cm sıra arası 20-30 sıra üzeri mesafeler verilmelidir. Özellikle sırık fasulye yetiştiriciliğinde ocak usulü ekimde, sıra üzerinde 20-30 cm aralıklarla açılan ocaklara 3-4 er tohum konularak ekim yapılır. Tohumların hepsi çimlenecek olursa çıkıştan sonra seyreltmeye gidilir.

Gübreleme: Dönüme 2-3 ton hesabıyla ağır gübresi verilebilir. Fazla verilecek ahır gübresi kuvvetli yeşil aksam gelişimine sebep olacağından bakla verimini azaltır. Ahır gübresinin yanında
dönüme saf olarak 4-6 kg azot, 6 kg fosfor ve 8 kg potasyum verilebilir. Azotun 3 parçaya bölünerek verilmesi gerekir.

Bakım: Kaymak tabası oluşmuş ise çaplama ile bunun kırılması gerekir. Normal olarak ilk çapa bitkiler 4 yapraklı dönemdeyken yapılır. Sırık fasulye yetiştiriciliğinde 1. çapadan yani boğaz doldurma ve seyreltmeden sonra sırıklar dikilir.
Çıkış ile çiçeklenme dönemleri arasında iklim ve toprak yapısına bağlı olarak bir-iki sulama yapılır. Bu dönemde verilecek fazla su, bitkide kök ve gövde çürüklüğü hastalıklarını arttırır. Çiçeklenme, bakla bağlama ve tane doldurma dönemleri bitkinin su eksikliğine en hassas olduğu devrelerdir. Sıcak havalarda ve kumlu topraklarda 5-10 gün, serin havalarda ve ağır bünyeli topraklarda 10-15 gün arayla sulama yapılmalıdır. Toprakta su eksikliğinin ilk belirtisi bitki yapraklarının açık yeşil renkten koyu mavi-yeşil renge dönüşmesidir.

Hasat: Hasat için baklaların olgunlaşmış fakat tanelerinin belirginleşmemiş olması gerekir(boncuk fasulye tipleri hariç). Sıcak havalarda 3-4 günde serin havalarda 5-10 günde bir hasat tavsiye edilir.
 
Geri
Top