Fazıl Say'a 10 Ay Hapis

felsefe_mi

...!...
Özel üye
Besteci ve piyanist Fazıl Say'ın twitter üzerinden paylaştığı Ömer Hayyam rubaisinde "dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla açılan davada suçlu bulundu.

Say'ın 10 ay hapis cezası alması, ancak infazın 5 yıl süreyle şartlı olarak geri bırakılması kararlaştırıldı.

Twitter hesabı aracılığıyla Ömer Hayyam'a ait olduğunu belirttiği rubaileri paylaştıktan sonra sanık durumuna düşen sanatçı, İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.

"Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçu atfedilen Say hakkında 9 ay ila 1,5 yıl arasında hapis cezası isteniyordu.

İddianamedeki ifadeler

Twitter mesajlarına yer verilen iddianamede, Say'ın kullandığı ifadelerin "kamusal barışı bozmaya elverişli olduğu" iddia edilerek, "Yeryüzünde yaşayanların büyük çoğunluğunun mensubu oldukları üç büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hislerini nedensiz yere incitecek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazıldığı kanaatine varılmıştır." deniliyordu.

Say suçlamayı reddediyor.

Say hakkındaki soruşturma üç kişinin suç duyurusunun ardından başlatılmıştı.

Nazi Almanyası - Saçmalama özgürlüğü

Fazıl Say'ın yargılama sürecinde yanında olan grubun önde gelen isimlerinden Sevim Dağdelen'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği bir mektupta ifade özgürlüğünün engellenmemesi istenerek, "Böyle bir dava sanatsal özgürlüğe bir darbe olduğu gibi Fazıl Say şahsında ise aynı zamanda insanlık kültürüne bir darbeyi teşkil etmektedir" deniliyordu.

Mektubu Almanya parlamentosunun 120 yakın üyesi imzalamıştı.

Say, kendisine yönelik davadan hareketle "Türkiye'de yaşananların Nazi Almanyası'nı hatırlattığını" söylemişti.

Hükümetin Avrupa Birliği'nden sorumlu üyesi Egemen Bağış, davayla ilgili olarak, "Ben eğer yargı mensubu olsaydım bunu, Fazıl Sayın 'saçmalama özgürlüğü' içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünürdüm." şeklinde açıklama yapmıştı.muna düşmeseydi."

Twitter'daki alıntı

Fazıl Say, dava açılmasına neden olan rubai türündeki şiirin 11 ve 12. yüzyıllarda yaşayan İranlı bilimci ve şair Ömer Hayyam'dan alıntı olduğunu söylüyor.

Şikayetçi taraf duruşma salonunda tekrarladığı, Say'ın twitter hesabında yer alan ''Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir / Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala kerhane midir - Bilmem fark ettiniz mi nerede yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı" mesajlarıyla dini değerleri aşağıladığını öne sürüyor.

Duruşmalar sırasında, Say'ın avukatı Meltem Akyol ise bu mesajı sadece Say'ın takipçilerinin görebildiğini dile getirerek, bunların "sohbet" niteliğinde olduğunu savundu.

Twitter üzerinden dile getirilen ifadelerin hukuki sonuçları, birçok ülkede tartışılıyor.

Fazıl Say gerçekten yetenekli bir müzisyen.. Canlı dinleme fırsatım hiç olmadı, çok isterdim.
Ama açıkçası, bu kadar göz önünde olan insanların böyle hassas konularda daha dikkatli konuşması gerektiğini düşünüyorum. Söyledikleri kitleleri sürükleyebilir, ortalığı karştırabilir. Orhan Pamuk'ta da böyle olmuştu. O kadar yetenekli bir yazar, siyaset yaptı ve resmen buz gibi soğuttu kendisinden. Gerçi ona sonradan Nobel vermişlerdi.. Ha herkesin kişisel görüşleri tabii ki, kimsenin kimseye karışmaya hakkı yok bence de ve savunduğu düşünceler yüzünden hapse girmemeli. Üstelik hapis söylentileri bile yabancı medyayı bu kadar hareketlendirdi, şimdiden Nazi Almanyası olduk herkesin gözünde, bir de girerse nolur kimbilir..

fazılı hiç sevmem,bana göre sanatçı bile değildir...lakin büyük haksızlık ve yanlış yapılıyor...saçma sapan adalet sisteminin,saçma sapan kanunları ...adamın şiiri değil,olsa bile olmaz ama değil,sıkıyorsa ömer hayyamı dirilt.

Bu adamı hiç sevmem sabah haberlerde duyunca şaşırdım aslında artık hiç bir şeye şaşrımamak lazım bizim memleketimizde yıllar önce yazılan bu gün sadece yazarak kullanan biri 10 ay ceza alıyor haksızlık bu bence adeletsizkik

Fazıl Say gerçekten yetenekli bir müzisyen.. Canlı dinleme fırsatım hiç olmadı, çok isterdim.
Ama açıkçası, bu kadar göz önünde olan insanların böyle hassas konularda daha dikkatli konuşması gerektiğini düşünüyorum. Söyledikleri kitleleri sürükleyebilir, ortalığı karştırabilir. Orhan Pamuk'ta da böyle olmuştu. O kadar yetenekli bir yazar, siyaset yaptı ve resmen buz gibi soğuttu kendisinden. Gerçi ona sonradan Nobel vermişlerdi.. Ha herkesin kişisel görüşleri tabii ki, kimsenin kimseye karışmaya hakkı yok bence de ve savunduğu düşünceler yüzünden hapse girmemeli. Üstelik hapis söylentileri bile yabancı medyayı bu kadar hareketlendirdi, şimdiden Nazi Almanyası olduk herkesin gözünde, bir de girerse nolur kimbilir..

Kesinlikle haklısın Nehircim ... Ama burası Türkiye burada nedenler araştırılma direk sonuca gidilir... sonuçların hepsi de Silivri de ... sanırım bir kişiyi daha gönderme çalışmaları... gazeteci yazar siyasetçi asker ve eksik olan sanatçı da bulundu...

Ömrünün büyük bir kısmını yurtdışındaki turnelerde, konserlerde geçiren ve zaten Türkiye'de çok az yaşayan bir adamın kendi ülkesi için bu kadar endişe duyması... Bunu her fırsatta dile getirmesi... Ve aldığı karşılık...
Bu çok incitici...

Geri