Fransa'nın yeni çıkardığı dil kanunu

Suskun

V.I.P
V.I.P
Fransa'da yeni göçmen politikalarını yürürlüğe koymak amacıyla Fransa Devlet Başkanı Nicholas Sarkozy tarafından kurulan Göç, Entegrasyon, Ulusal Kimlik ve Dayanışma Bakanlığı'nın başında bulunan Brice Hortefeux, Fransızca bilmeyi , ülkeye gelecek yabancılar için ön koşul haline getirdi.

Fransa'da uygulanmaya başlanacak yeni uygulamaya göre , Fransa'ya göç başvurusunda bulunacak olan yabancılar, henüz kendi ülkelerindeyken Fransızca testine tabi tutulacak ve bu testi geçemeyenlerin basvuruları kabul edilmeyecek.
Fransa'ya gelmek isteyen göçmen adayları, dil testinin yanı sıra kültür ve uygarlık testine de girecek. Fransa , Göç , Entegrasyon, Ulusal Kimlik ve Dayanışma Bakanı Brice Hortefeux tarafından halen Fransa'da uygulanan " Uyum ve entegrasyon, Fransızca Dili " kurslarına katılan Türkler yeni kanun çıkmadan Fransa'ya giriş yaptıkları için " bizler şanslıyız" dediler.
Fransa'nın Metz kentinde ANAEM Göçmenler Bürosuna bağlı olarak çalışan AEFTI Derneği'nin düzenlediği " Uyum ve Entegrasyon, Fransızca dil kurslarına " katılan Türk'ler şunları söyledi" Yeni çıkan Göçmenler Kanununa göre Fransa'ya gelmek isteyen yabancılar artık şu anda bizlerin katılması mecburi olan bu kurslara Türkiye'de katılacaklar. Bir ülke'yi tanıtmak, dilini konuşmak ve yaşantısına uyum sağlamak ancak gelmek istediğiniz ülke içinde yaşanarak daha kolay sağlanır. Fransa'daki eş dost ve arkadaşlarımız ve hatta Fransızlar bize daha çabuk uyum sağlamamız için destek oluyorlar. Aynı kurslara katılacak Türkiye'deki Türk'lerin durumu daha da zorlaşacak. Zira Türkiye'de yaşayıp Fransızca öğrenmek ve Ülkeye uyum sağlamak çok zor. Kurslar sonunda yapılacak testlerde başarılı olup Fransa vizesi alacak kişi sayısı da oldukça azalacak. Fransa'nın asıl amacı yabancıların ülkeye gelişlerini önlemek ve bunu o ülke içinde frenlemek. Zira buraya gelme hakkını elde eden kişiyi geri göndermek imkansiz hale geldigi için Fransa bu şekilde bir kanun değişikliği yaparak göçmenlerin ülkeye girişini azaltmak istedi. Bizler gerçekten bu konuda oldukça şanslıyız. Şu anda belki bu uyum ve dil kurslarına katılan çoğu arkadaşımız eğer Türkiye'de olsaydı belki elde ettikleri Fransız vizesine sahip olamayacaktı. " dediler.
 
Aile Birleşimi ve Uyum Yasa’sı

Fransa Göçmenlik ve Ulusal Kimlik Bakanı Brice Hortefeux tarafından hazırlanan yeni "Aile Birleşimi ve Uyum Yasa’sı " Fransa Ulusal Meclisine sabaha karşı kabul edilerek incelenip kabul edilmesi için senato'ya gönderildi. Yeni tasarısıyla yurtdışında gelecek aile bireylerine gerektiği anda AND testi uygulanacak. Fransa'ya gelmek isteyen aile bireyleri, gelmeden önce ülkesinde düzenlenecek 2 aylık uyum ve 400 saatlik Fransızca dil kursuna katılacak. Kurslara katılmayan ve başarısız olanlara Fransa'ya giriş vizesi verilmeyecek.

Fransa Göçmenlik ve Ulusal Kimlik Bakanı Hortefeux’un hazırlayıp Fransa Ulusal Meclisine sunduğu 14 maddelik yeni yasa’nın mecliste kabul edilerek Fransa Senatosu'na kabul edilmesi için gönderildi. Daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Devlet Konseyi tarafından imzalandıktan hemen sonra yürürlüğe girecek yeni “Aile Birleşimi ve Uyum Yasa’sı” artik kabul edilmiş durumda.
Kabul edilen yeni yasa'ya göre, şimdiye kadar ülkeye gelen göçmenlere şart koşulan uyum ve dil kurslarına katılım, artik Fransa'ya gelmeden önce yaşadıkları ülkede zorunlu hale getirilecek. Fransa’da aile ve bireylerini davet eden kişiden istenilen şartlarda yeni yasa ile oldukça ağırlaştırıldı. Fransa'da ailesini ağırlayacak olan kişide “Aile görev ve hakları” adıyla açılacak mecburi bilgilendirme kurslarına katılacak. Fransa’ya gelmeden önce yeterli derecede Fransızca bilen kişiler dil kurslarından muaf tutulacak.

Türkiye’de evlenen veya Türkiye’deki eşini ve aile bireylerini Fransa’ya getirmek isteyen Türkler ve yabancılar Fransa’nın Ain, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Côte-d'Or, Haute-Garonne, Gironde, Hérault, Ille-et-Vilaine, Isère, Loire, Loire-Atlantique, Meurthe-et-Moselle, Moselle, Nord, Bas-Rhin, Haut-Rhin, Rhône, Paris, Savoie, Haute-Savoie, Somme, Seine-et-Marne, Yvelines, Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Val-d'Oise et Guyane Bölgesindeki Fransa İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göçmen ve Yabancıları Ağırlama Dairesi (ANAEM) Bürolarına veya bulundukları yerdeki Sosyal ve Sağlık İşleri Bölge Dairesine (DDASS) bizzat başvuracaklardır.

Fransa'da Yasayan Aile ve Bireylerini Getirmek İsteyen Kişiden İstenilen Şartlar

Fransa'da davet eden kişinin en az 18 ay Fransa'da düzenli ikametgâh etmesi ve oturum kartının müracaat tarihinde en az 1 yıl geçerli olması gerekiyor.

Fransa'da davet eden kişinin aylık gelirinin Aile Yardım Kasası -CAF dışındaki gelirinin asgari ücrette eşit olması gerekiyor. 6 kişiden fazla aile bireyini getiren bir kişinin asgari ücretin en az 1,33 kati fazlasını kazanması gerekiyor.(Fransa'da asgari ücret 900 Euro)

Fransa'da çalışan kişinin 12 tane aylık maaş bordrosu

İkametgâh edilecek evin gelecek aile ve bireylerin yasam şartlarına uygun ve elverişli olması. Belirtilen ikametgâh adresi ANAEM sorumlusu tarafından bizzat kontrol edilip karar verilecek. Müracaat eden kişilerden ayrıca 265 Euro harç ücreti alınacak. Valilik tarafından yapılan araştırma sonunda olumlu cevap alan kişinin gelmesine izin verilecek.

Yeni Yasaya Göre

Aile Birleşimi yasasından faydalanarak dosyaları kabul edilen kişiler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Fransa'ya gelmeden önce yaşı 16'dan büyük kişiler için mecburi olan "Fransızca dil kursu" ve "Fransa Cumhuriyeti'nin Değerleri ve Fransa'da Yaşamak" adı altında sunulan "Uyum Kurslarına" katılacak. Yaşı 65'den büyük olan yabancılar Fransızca dil kurslarından muaf tutulacak. 2 ay süren Fransızca ve uyum kurslarında başarılı olan yabancılara sertifika verilecek. Sertifikayı alan yabancı daha sonra ülkesindeki Fransız konsolosluğuna vize almak için başvuracak. Gelecek aile bireyleri içinde kimliği konusunda şüphe uyandıran veya nüfus kayıt örneği vermeyen kişi veya çocuklara mecburi ADN testi uygulanacak.

Ailesini Fransa'ya getirmek isteyen kişide "Aile görev ve hakları" adi altında düzenlenecek olan bilgilendirme kurslarında gelen kişinin ülkeye uyum sağlaması için neler yapması gerektiği konusunda çeşitli bilgiler verilecek. Okula gidecek olan çocukların eğitimlerinden sorumlu olacak anne ve babanın çocuklarının düzenli olarak okula gitmemesi halinde Aile Yardım Kasası ve Çocuk Parası CAF tarafından kesilecek. ANAEM tarafından yetkili kılınan bir kişi ödenen yardımın çocuk ve aile fertlerinin ihtiyacı için kullanılmasında yol gösterici olup gereken ödeme ve harcamaları bizzat yapacak.

Uyum Kursunda İşlenen Konular

Fransa'ya aile birleşimi yoluyla gelenlerin katılmaları zorunla hale getirilecek iki günlük uyum kursunda, şu konular işleniyor: Fransa tarihi, Cumhuriyet ilkeleri, Demokratik ve laik Cumhuriyet, vicdan, düşünce, ifade, dolaşım, mülkiyet, toplanma ve dernekleşme ve bireysel özgürlükler tanıtılıyor. Ayrıca Fransa'daki erkek-kadın eşitliği, insan hakları, sosyal haklar, dayanışma ve aile hayatinin yani sıra güvenlik konularında bilgiler veriliyor. "Fransa’yı tanıyalım" konu başlığı altında, belediye, valilik, mahkemeler, sendika, dernek, siyasi partiler ve buna benzer kurum ve kuruluşların çalışmaları, fonksiyonları anlatılıyor. Fransa’nın Avrupa'daki yeri, bayrağı, milli marşının da tanıtıldığı kursları bitiren ve 2 katılım belgesi alan kişiler daha sonra ücretsiz 400 saatlik Fransızca kurslarına katılıp Fransızcayı öğrenmek zorundalar.

Fransız Bakan Brice Hortefeux tarafından dün Fransa Ulusal Meclisine sunulan ve kabul edilen yeni yasa 26 Kasım 2003 ve 24 Temmuz 2006 tarihlerinde kabul edilen Göçmen yasası kanunlarında aranan şartları olduğu gibi değiştirmiş oldu. Yeni yasayı Fransa Ulusal Meclisine sunan Fransız bakan Brice Hortefeux Fransa'daki girişlerin kontrol altına alınabilmesi için bir yıl sonra gene yeni bir göçmen yasasının çıkartılacağını da şimdiden belirtti.
 
Fransa, yarından itibaren aile birleşimi yoluyla gelecek göçmenlere yönelik bulundukları ülkede dil ve kültür testini uygulamaya koyacak. Testte iki kez başarısız olanlar, yine de Fransa'daki ailesinin yanına gelebilecek ancak burada zorunlu olan dil kursuna tabi tutulacak.
Fransa'nın aile birleşimi yoluyla ülkeye gelecek göçmenlere yönelik hazırladığı dil ve kültür testi, yarından itibaren yürürlüğe giriyor. 450 bin Türk'ün yaşadığı ve 2004 yılında 25 bin kişinin aile birleşimi yoluyla göç ettiği Fransa, 1 Aralık'tan itibaren aile birleşimi vizesi alabilmek için uygulamaya koyacağı "dil, kültür ve cumhuriyet değerleri" adlı teste girecek olanlardan, önce 60 günlük dil ve uyum kursuna katılmalarını isteyecek.

60 saatlik kurs şartı

Bütün yabancıları yabancıları kapsayan uygulamaya göre, aile birleşimi yoluyla Fransa'ya gelecek olan göçmenler, önce sadece İstanbul ve Ankara'da verilen ücretsiz uyum kursuna katılacak. Kurstan geçenler, daha sonra bulundukları ülkelerdeki Fransız Başkonsolosluğu'nda düzenlenecek dil ve kültür testine tabi tutulacak. Testte başarısız olanlara, ikinci bir test şansı daha verilecek. İkinci kez testi geçemeyenlere ise Fransa, insan hakları nedeniyle geçici vize vermek zorunda olacak. Bu vizeyle Fransa'ya gelen aile fertleri, burada imzalamaleri gerektiği "Karşılama ve Uyum Kontratı" çerçevesinde verilen 200 ile 400 saat arasındaki zorunlu dil ve uyum kursuna katılacak.

Gereksiz uygulama

Fransa "Yüksek Uyum Konseyi" üyesi Gaye Petek, yeni uygulamanın çok gereksiz olduğunu belirterek, "Zaten 1 Ocak 2007'den beri 'Karşılama ve Uyum kontratı' uygulaması var. Bu uygulama çerçevesinde aile birleşimi yoluyla Fransa'ya gelenlere dil, uyum, yurttaşlık ve sosyal içerikli kurslara katılma zorunluluğu var. Yani göçmenler buraya geldikten sonra dili öğrenirken, yarın uygulanmasına başlanacak dil ve kültür testi, hem zaman kaybı hem devlete gereksi maddi yük olacak. Yeni uygulamanın aile birleşimine bir engel oluşturacağına inanıyorum" dedi.


DİĞER ÜLKELERDEKİ BENZER UYGULAMALAR

Almanya:
2007 yılında Göç Yasası'nda yapılan değişiklikle aile birleşimiyle Almanya'ya gelecek eşlere dil testi zorunluluğu getirildi. Yeni uygulama ise en çok Almanya'da yaşayan 2,5 milyonu aşkın fazla Türk'ü etkiledi. Yeni uygulamaya göre, eşler Almanya'ya gelmeden önce bulundukları ülkede "A1" seviyesinde Almanca öğrenip sınava girmek zorunda. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi kentlerde bulunan Alman Goethe Enstitüleri tarafından verilen kurslar sonrasında 'Start Deutsch-Başlangıç Almanca1' dil yeterlilik sınavı yapılmakta. Kursta başarılı olanlara, aile birleşimi vizesi verilirken, başarısız olanlar vize alamıyor.

Hollanda:
'Aile birleşimine engeller' konusunda ilk adım 2004 yılında atılmıştı. Meclis ve senatoda çoğunluk oylarıyla kabul edilen tasarı çerçevesinde, AB dışından evliliklerde yaş sınırı 18’den 21’e, aylık gelir koşulu da asgari ücretin yüzde 120’sine çıkarılmıştı. Bu engelleri aşabilecek olanların karşısına dikilmek üzere hazırlanan Yurtdışında Uyum Sınavı koşulu için de 2005 yılında Senato’dan onay alınmıştı.
Yurtdışında Uyum Sınavı 15 Mart 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. İsviçre, Norveç, İzlanda, Lichtenstein, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Surinam’ın yanı sıra AB üyesi ülkelerin dışından evlilik yoluyla gelecek eşlere "vize" verilmesi, kendi olanaklarıyla Hollandaca öğrenip, toplum bilgisi edindikten sonra büyükelçilik ya da konsolosluklarda girecekleri sınavdaki "başarı" koşuluna bağlanmıştı. Bu uygulama, yabancıların yanı sıra Hollandalılar’ı ve Hollanda’da yaşayan diğer AB vatandaşlarını da kapsıyor.


Belçika:
"Aile Birleşimi" konusunda farklı uygulamalar var. Üç siyasi bölgeli ve federatif yapı içinde olan Belçika'nın Flaman kesiminde, evlilik yolu ile gelenler bir yıl boyuncu "Flamanca Kursu"na tabi tutuluyor. Başarısız olanların dil kursu uzatılıyor, başarılı olanlara ise iş imkanları sunuluyor.
Ülkenin Wallon ve Brüksel kesiminde (Fransızca konuşulan bölgeler) ise evlilik yolu ile gelenlere henüz bir yaptırım uygulanmıyor.
Ülkeye, memleketlerindeki anne ve babalarını getirmek isteyenlerin ise ev durumuna ve gelir durumuna bakılarak, bu konuda izin veriliyor. Yaşlı kuşak için hiçbir bölgede dil testi uygulaması yok.

Danimarka:
Aile birleşeminden yararlanmak isteyenler için iki ayrı uygulama var. Birincisi Danimarka ve AB vatandaşı olanlar için diğeri ise Danimarka vatandaşı olmayan ancak süresiz oturma ve çalışma iznine sahip olanlar için. Danimarka ve AB vatandaşı olanlar AB yasalarından, Adalet Divanı'nın kararlarından yararlanma hakkına sahipler. Danimarka makamları aile birleşimini, eşini veya 16 yaşından küçük çocuklarını getirme olarak iki gruba ayırıyor.
2007 yılında başlayan yeni uygulamaya göre, Danimarka’ya gelecek kişi bulunduğu ülkede Danimarka büyükelçiliklerinde dil ve Danimarka hakkında bilgi testine tabi tutuluyor ve başarılı olursa aile birleşimi hakkından yararlanabiliyor. Bu şekilde ülkele gelenler, süresiz oturma izni alabilmeleri için 3 yıl süren uyum programına katılmak zorundalar.
 
Geri
Top