Futbolda Pas çeşitleri

Suskun

V.I.P
V.I.P
== AYAKÜSTÜ VURUŞ ==
Ayaküstü vuruş; alçak seviyede genellikle gol vuruşları için ayağın üstüyle topun merkez sayılan bölgesine yapılan sert vuruş tarzıdır. Ayaküstü vuruşun en önemli özelliği, ayağın en sert bölgesiyle, sert, alçak ve düzgün doğrusal açıyla hedefe atılabilmektir.

Bunu yapabilmek için, ayaküstüyle topun merkezi denilen yere vurulması gerekir. Eğer topun merkez denilen orta bölgesinden aşağı vurulursa, top yükseklik kazanır. Eğer topun sağ veya sol tarafına vurulursa, top falsolu şekilde yön değiştirir.

Destek ayağınızı topun yanına (15 cm kadar) ve ayakucu topu vuracağınız yöne doğru dönük olmalı. Destek ayağı topun ne çok arkasında ne de çok önünde olmamalıdır. Eğer bu hata yapılıyorsa, isabetli ve güçlü vuruş yapmanız mümkün olmaz.

Vuruş sırasında, topun fazla yükseklik kazanmaması için, vücut top üstüne doğru ve biraz öne eğik olmalı. Baş topun önüne doğru bakmalı ve vuruş ayağı dizi, vuruş esnasında topun üzerinde olmalı. Vuruş ayağı kalçadan yumuşak bir salınım hareketi yaparak, vuruş sırasında, diz ve bilekler mümkün olduğunca sabit olmalı, top ayaküstüyle topun ortasına vurmalı.

Vuruştan sonra, ayak topun gidiş yönüne doğru hareketine devam etmelidir. Vuruş sırasında kolların ritmik olarak açılması, vücut ve vuruş dengenizi korumanıza yardımcı olur.

== AYAKİÇİ ÜST VURUŞ ==

Bu vuruş, uzun mesafeli paslaşmalarda, korner atışlarında veya serbest atışlarda kullanılır. Topa, çapraz veya yay şeklinde gelinerek vurulur. Destek ayağı topun yanında veya yan arkasında durur. Vücudun belden yukarısı hafifiçe topun üzerine eğik durumdadır. Topa ayağın üst-iç tarafı ile vurulur. Hareket kalça ve dizin ritmik birlikte hareketi ile yapılır. Topa vurduktan sonra, vurma ayağı topu gidiş yönüne doğru hareketine devam etmelidir.

== VOLE VURUŞU ==

Topun havada yere değmeden ayaküstü ile kaleye vurulmasıdır. Bu vuruş sırasında kalça döndürülür, vücut ağırlığı destek ayağı üzerindedir. Yanlardan kalça seviyesinde gelen toplara vole vuruşu yapılabilir.

== RÖVAŞATA VURUŞU ==

İki ayağında yerden kesilerek makaslama hareketi ile topun ayaküstüyle başüstünden aşırtılarak vurulmasıdır. Rövaşata sırasında vücut geriye doğru alınırken, makaslama yapılır ve topa vurulur ve eller yere temas ederek, yumuşak bir düşüşle hareket bitirilir.

= ŞUT ==

Şut futbolda en önemli becerilerden biridir. Çünkü, kazanmak için gol, gol atmak için de şut atmalısınız. İsabetli şut atmak, her zaman sonuca ulaşma şansınızı arttıracaktır. Amacınıza en kolay ulaşma yerleri, korner atışları ve kalecinin beklemediği yerlerden isabetli ve sert şutlar atmaktır.

Sert şut atmak, isabetlilik kadar önemlidir. İsabetli atarsınız ama sert atamadığınız şutları kaleci kolaylıkla kontrol edebilir; sert şut atarsınız ama isabetli olmazsa, bu da skor elde etmenize yaramaz. İyi bir şut atıcı olabilmek, hem kuvvetli hem de isabetli şutlar atabilmekten geçer.

Uygulama – 1 : Kuvvetli ve isabetli şut atmayı öğrenmenin en iyi yolu, duran veya hareketli toplarla yapılan çalışmalardır. Şutun isabetliliğini arttırmanın en iyi yolu, duvara rahatlıkla görülebilecek bir hedef çizmek ve muhtelif uzaklıklardan bu hedefe herbir ayakla onlarca defa atış yapmaktır. Bu çalışmayı hemen hemen her antrenman sırasında yapmalı ve isabetlilik oranı hesap edilmelidir.


Uygulama – 2 : İsabetlilik oranı arttıkça, şut atma mesafesi de buna bağlı arttırılmalıdır. Önceleri sabit duran toplarla şut çalışması yapılırken, daha sonraları yerde seken ve yuvarlanan toplara da isabetli ve sert şut çalışmaları yapılmalıdır.

En iyi şut atan oyuncular, yeteneklerinin yanısıra, bıkmadan usanmadan şut çalışması yapanlardır. Sizde yeterince sıkı çalışırsanız, kuvvetli ve isabetli şutlar atarak takımınıza gol kazandırır ve galip gelmeyi sağlayabilirsiniz. Sizde takımın vazgeçilmez golcü oyuncusu olabilirsiniz.

== PASLAŞMA VE PAS ÇEŞİTLERİ ==

Paslaşma, futbolda bilinçli skora gitmede, hem takım hem de bireysel olarak kazanılması gereken en önemli becerilerden biridir. İyi bir pas atmadan önce, topun nereye ve neden atılmasının bilinmesine ve en iyi pasın nerede alınmasının da bilinmesine ihtiyaç vardır.

== PAS ALMA ==

Takımda bir oyuncu topa sahip olduğu zaman, diğer aynı takım oyuncularının pas almak için en uygun pozisyonu takip etmeleri çok önemlidir. Futbolda sonuca ve skora gitmede avantaj sağlayacak pozisyonlarda pas almak, önemli bir beceridir. İyi bir pas alabilmek ve takım adına avantaj sağlayabilmek için, diğer takım oyuncularının markajından kaçınarak boş alanlar yaratmalı, takım arkadaşınızın veya rakip takım oyuncularının arkasında kalınmadan pas alınmalıdır. Pas atılacak oyuncunun hafif önüne doğru, zamanında ve isabetli atılmalıdır.

== AYAK İÇİ PAS ==

Futbolda en sık kullanılan ve isabet oranı en yüksek pas çeşidi “Ayakiçi pas” tır. Uygulama Başarısı en fazla olan bir pas çeşididir. Destek ayağınızı topun yanına koyun. vuruş ayağı içi geniş kısmıyla topun orta kısmına vurun. Vuruş hareketi ritmik bir salınımla kalça ve dizden doğru yapılmalıdır. Vuruş sırasında ayak bileği mümükün olduğunca sabit ve sıkı tutulmalı ve vuruş ayağı, topun gidiş yönüne doğru hareketine evam etmelidir.

Uygulama – 1 : Ayakiçi pası geliştirmek için, duvar çalişması yararlı olacaktır. bunun için duvara bir hedef çizin. Hedefin 5 metre uzağından ayakiçiyle yeterince sayıda pas yapmanız hem pas isabetliliğini hem de doğru yapmanıza katkı sağlar. Sonra mesafeyi arttırarak bunu tekrar edebilirsiniz.

Uygulama – 2 : Ayakiçi pas çalışmasını eşli olarakta yapabilirsiniz. Karşılıklı paslaşmalarla pas isabetliliğini ve doğru yapmanıza katkı sağlar. Bu uygulamaları top sürerek yapabilirsiniz. Daha sonra havadan atılan topları kontrol ederek, ayakiçi pas çalışmaları yapabilirsiniz.

== KAFA VURUŞU ==

Her futbolcunun öğrenmesi gereken önemli becerilerden biride kafa vuruşudur. Kafa vuruşu, hem gol atabilmede hem de yukarıdan yüksek gelen topları kontrol etme, topun yönünü değiştirme ve takım arkadaşına pas vermede kullanılabilen önemli bir beceridir.

Kafa vuruşu sırasında, gözlerinizin açık, ağzınız kapatılarak ve topa başın alın kısmıyla vurulması gerekir. Kafa vuruşu sırasında, boyun mümkün olduğunca sıkı tutulmalı, kollar yana açılarak vücut dengesi sağlanmalı ve vücut gücüdekullanılarak, geriden öne bir hamle yapılarak vuruş yapılmalıdır. Topun sizin kafanıza çarpması değil, sizin isteyerek, bilinçli şekilde topa kafayla vurması gereklidir. Rakip oyuncuların ayakla vurabilecekleri ihtimaline karşı, bel seviyesindeki toplara kafayla vurulması tehlikeli olabilir.

Uygulama – 1 : Topun bir ip veya buna benzer bir materyalle asılarak oluşturulan bir düzenekte çalışmak, kafayla Başarılı ve isabetli top vurma becerisini geliştirir. Bu düzenek oluşturulurken, top kafanızdan yukarıda olmalı, çalışma zıplayarak ve başınızın alın kısmıyla vuruşlar yapılmalıdır. Bu çalışma takım arkdaşınız havadan top atmak şeklinde de çalışılabilir.

Uygulama – 2 : Eğer kafa vurmaktan korkuyor veya Başarılı vuruşlar yapamıyorsanız; kafa vurma çalışmalarına futbol topu dışında, voleybol topu gibi daha hafif toplarla başlayabilir ve sonra daha sert toplar kullanarak, normal futbol topuna geçiş yapabilir siniz.

== TOP KONTROLU VE ÇEŞİTLERİ ==

Futbol oyununun iki temel unsurundan biri vuruşlar ve diğeride top kontroludur. Topu her durum ve pozisyonda rahatlıkla kontrol edebilmek, aynı zamanda da oyunuda kontrol altına almayı ve dolayısıyla skora gitmede de avantajı beraberinde getirir.

Ayak Tabanıyla Top Kontrolu : Genellikle havadan veya yerden yuvarlanarak gelen topların kontrolunda kullanılır. Top ayak tabanıyla yer arasında sıkıştırılarak durdurulur. Destek bacağı hafif bükülü ve topun yan arkasında yer alır. Top kontrol ayak burnu hafifçe yukarıda, topuk yere daha yakın şekilde ve topun ayak altından kaçmasına izin vermeyecek tarzda topu ayakla yer arasına bir çatı vaziyetiyle takoz koyar gibi sıkıştırır. Top vücudumuzun hemen önünde kontrol altına alınmalıdır.

Ayakiçi ile Top Kontrolu : Futbolda en sık kullanılan top kontrol şeklidir. Yerden yuvarlanarak veya havadan yandan gelen topların kontrolunda kullanılır.Bu kontrol sırasında vücut topa doğru dönmelidir. Yerden yuvarlanarak gelen topun kontrolu sırasında, destek bacağı yanda ve top kontrol ayağı gelen topun şiddetini azaltmak için ayak ritmik olarak geriye doğru çekilir, bu hareket topun şiddetini yumuşatır ve top kolay kontrol edilebilir. Havadan yandan gelen topların kontroluysa, top ayak içi bölgesiyle yer arasına sıkıştırılarak, gidiş yönüne doğru biraz kaydırılarak kontrol altına alınır. Kontroldan sonra, ya top sürülerek götürülür veya takım arkadaşına direk pas yapılır.

Ayakdışı ile Top Kontrolu : Ayakdışıyla top kontrolu özellikle, top hafif yüksek yandan gelerek oyuncunun önüne düşerse kullanılır. Özellikle rakip tarafından baskı altındaki oyuncuların topu kontrol ederek, kaçırma isteklerinde kullanılan bir kontrol şeklidir. Yine top, ayakdışı ve yer arasına takoz koyar gibi sıkıştırılmak kaydıyla kontrol altına alınır. Kontrol sonrası ya top sürülür veya takım arkadaşına pas yapılır.

Ayaküstü ile Kontrol : Vücudun önüne dikey şekilde yüksekten gelen topların kontrol altına alınmasında kullanılan bir kontrol şeklidir. Top yukarıdan dikey şekilde gelirken destek bacağı hafif bükülü ve kontrol ayağı topun hızını kesmek
için, topu sanki aşağıya doğru frenleyerek çeker gibi hareket edilir.

Dizüstü ile Top Kontrolu : Dikey şekilde vücudun yakınına düşen topların kontrolu dizüstü ile yapılır. Dizüstü kontrol, bacak kasığı ile diz arasında kalan bölgeyle yapılır. Dizin ne kadar yukarı kaldırılması gerekliliği, topun geliş şiddetine bağlıdır. Diz, hiçbir zaman bel seviyesinden yukarı kaldırılmamalıdır. Gelen topun hızını azaltmak çin top dizüstüne temasla birlikte, ayak aşağıya doğru ritmik bir hareket yapılmalıdır. Vücut hafif öne doğru eğik vaziyette ve destek ayağı hafif bükülü olmalıdır.

Göğüs ile Top Kontrolu : Yüksekten veya göğüs seviyesinde yerden gelen topları kontrol etmede kullanılır. Top göğüs kafesinin bulunduğu bölge ile yapılır. İki türlü göğüs kontrolu vardır. Biri yüksekten gelen topların göğüsle kontrol edilmesi, diğeri yerde seken ve göğüs seviyesindeki topların kontrol edilmesidir.

Yüksek Toplarda : Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükülü, vücut belden yukarısı hafif geriye doğru bükülü, göğüs şişik olmalıdır. Top göğüse temasla birlikte, göğüs hafif içe doğru hareket ederken, kollar yana açık vaziyette olmalıdır. Bu vücut engesinin sağlanmasını, göğüs alanının genişlemesini, topun ele değmesini ve topun fazla vücuttan uzağa sekmeden kontrolunu kolaylaşırır.

Yerden Seken Toplarda : Ayaklar omuz hizası kadar açık, vücut yüksek gelen toplardaki gibi geriye değil; tersine belden yukarısı biraz öne doğru eğik olmalıdır. Top göğüse temas sırasında vücut biraz daha öne doğru eğilmeli ve top vücuttan uzaklaşması engellenmelidir.
Uygulama – 1 : Göğüs kontrolunu geliştirmek için, eşli olarak çalışmalar yapılabilir. eşlerden biri, diğerine yukarıdan göğüs seviyesine eya yerden sektirerek toplar atar. Böylece yukarıda anlatılan her iki göğüsle kontrol becerileri geliştirilir.

== TOP SÜRME (DRIBLINGv) ==

Top sürme, topu kontrol altında tutarak, koşar vaziyette küçük kısa vuruşlarla mesafe aydetmektir. Top sürme, yakında pas verecek takım arkadaşı olmadığında, bir defans oyuncusunu geçmede veya belli bir alanı katetmek amacıyla kullanılır.

Top sürmede dikkat edilmesi gereken noktalar; topun mümkün olduğunca oyuncuya yakın olması, topa kısa ve yeterince kuvvetli vurulması, aksine yavaş vurulursa, yeterli mesafe katedemezsiniz, hızlı vurulursa; kontrolunuzda tutmakta zorlanır
ve rakibe topu kaptırabilirsiniz.

Top ayakiçi veya ayakdışıyla sürülebilir. Hızlı ve uzun bir mesafe katetmede ayakdışıyla top sürme tercih edilmelidir. Bir defans oyuncusunu geçmede ise, pozisyonun ve rakibin durumuna göre biri veya her ikiside tercih edilebilir.

Top sürme sırasında sürekli topa bakılmamalı, deyim yerindeyse, bir topa üç etrafa akılmalıdır. Gövde hafif öne eğik olmalı ve top sürme, rakibin geldiği tarafın tersi olan ayakla yapılmalı ve ani yön değişiklikleri tercih edilmelidir. Bu hem topun çabuk kaybedilmesini engelleyecek hem de rakibinizi aldatarak geçmeyi kolaylaştıracaktır.

== TAÇ ATIŞI ==

Topun yan oyun alanından çıkması sonucu, karşı takım oyuncularının iki ellerini kullanarak yine yan oyun alanı çizgileri dışında topu oyuna sokmalarıdır. Durarak veya koşarak şeklinde iki tür taç atışı vardır. Aralarındaki tek fark, topu fırlatma anına kadar olan farklılıktır. Birisinde olduğunuz yerden durarak atılması, ikincisi ise, topla birlikte yan saha çizgileri üzerine kadar koşarak gelinip, durarak topu fırlatmaktır. Taç atışı sırasında top, iki elle alt ve yanlarından kavranır ve başüstü arkadan öne doğru getirilerek iki ayak yere sabit olacak şekilde atılır. tış sırasında gövde geriye doğru esnetilerek, yani top vücutttan güç alarak atılmalıdır.



Profesyonel Futbol Okulu
 
Top