Gazetecilere ergenekon kıskacı dönemi

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
18 Ekim 2009 00:40

Ergenekon konusunda etkili haberler yapan gazetecilere Ergenekon kıskacı dönemi başladı. Şamil Tayyar'ın "Ergenekon" yazması yasaklanırken, Adem Yavuz Arslan da gözaltına alındı. Seçkin ERGÜN'ün haberi

Gazetecilere Ergenekon kıskacı Ergenekon davası ve soruşturma süreciyle ilgili haber yapan gazetecilere 'Soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçundan birbiri ardına davalar açılıyor.Çoğu zaman kendileri hakkında açılan davalardan bile habersiz olan gazeteciler, haklarında çıkarılan tutuklama kararını polis veya jandarmanın kapılarını çalması ile öğreniyor.

Star gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar'ın mahkumiyet kararının ardından son olay gazetemizin Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan'ın başına geldi.

Haber takibinde gözaltına alındı

Arslan, bir haber nedeniyle bulunduğu Bolu Gerede'de, Ergenekon davasıyla ilgili bir yazı yüzünden Jandarma tarafından saat 04.00’te gözaltına alındı. İstanbul Şişli 2. Asliye Mahkemesi’nce ''yayın yasağını ihlal ettiği'' gerekçesiyle açılan dava kapsamında ifade vermek üzere savcılığa çağrılan Arslan, eline tebligat ulaşmadığı için ifade vermeye gitmedi.

Bu nedenle hakkında yakalama kararı çıkarılan Arslan, Gerede Adliyesi'nde nöbetçi mahkemede hakime verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldı.

Nisan’a kadar 2 bin 407 soruşturma

Ergenekon'la ilgili haber yapan gazeteciler için açılan soruşturma sayısının 3000’e ulaştığı tahmin ediliyor. Adalet Bakanlığı'nın nisan ayı itibari ile hazırladığı verilere göre; konuyla ilgili 2 bin 407 soruşturma açıldı.

Bu soruşturmalardan 334'ü Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, 507'si Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Küçükçekmece ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 1566'sı da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıldı. Şişli Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmalardan 311'inde kovuşturmaya yer olmadığına dair takipsizlik kararı verilirken 23 soruşturma sonucunda dava açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bin 566 soruşturmadan 398'inde kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken 684 dava açıldı. Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Küçük Çekmece ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmalardan 223'ü hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken soruşturma sonucunda 106 dava açılmasına karar verildi.

493 gazeteci suçlandı

Aynı dönemde savcıların gizliliğin ihlaliyle ilgili dava açtığı gazeteci sayısının ise 493 olduğu öğrenildi. Hakkında soruşturma açılan basın mensuplarından 11'ini sorumlu yazı işleri müdürü, 28'ini köşe yazarı, 167'sini muhabir, 85'ini de diğer basın mensupları oluşturdu. En çok dava açılan gazeteler ise Taraf ve Star oldu.

TRT de nasibini aldı

Daha çok gazetelerin yazar ve muhabirlerine açılan "Soruşturmanın gizliliğini ihlal davaları" ile devlet televizyonu TRT de tarihinde ilk kez Ergenekon ile tanıştı. İstanbul Basın Savcılığı, Özel Harekât Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin'in evinde bulunan kroki doğrultusunda Ankara'da yapılan kazıları canlı yayınlayan ve çıkarılan cephaneleri Türkiye'ye gösteren TRT aleyhinde soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma açtı.

Şamil Tayyar mahkum oldu

Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar, Ergenekon davası sanıklarından gazeteci Güler Kömürcü ile Tuğrul Türkeş arasında geçen bir telefon görüşmesini yayımladığı için 'haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğini ihlal etmek' suçundan mahkum oldu.

1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Tayyar'ın cezası ertelenerek '5 yıl adli denetime tabi tutulması' kararlaştırıldı. Buna göre Tayyar, 5 yıl içerisinde benzer bir yazı kaleme alması durumunda hapse girecek.

Mahkeme 'gerekçeli kararın' açıklanmasını geriye bıraktığı için Tayyar'ın Yargıtay'a gitme yolu da kapalı. Bu kararın emsal teşkil edeceğini söyleyen Tayyar, Ergenekon davasıyla ilgili haber yapacak bütün gazetecilerin korkutulduğunu söyledi.

Bugün

 
Geri
Top