• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Gebelikte Annenin Fizyolojisi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Gebelikel birlikte annenin organ ve fizyolojisindeki temel değişiklikler şöyle sıralanabilir.Uterus: 7-9 cm boyunda ve yakalaşık 60 gr ağılığındadır. Gebelikle birlikte 32 cm boya ve yaklaşık 1000 gr ağırlığa ulaşmış olur.

Braxton Hicks: Uterusta meydana gelen ağrısız kontraksiyonlara denir. 2 transmiterde meydana gelir.

Serviks: Gebelikte estrojen ve progesteronun etkisiyle serviksin kanlanması artar ve karakteristik olarak koyu mavi renk alır. Vajina ve labialara yansıyan bu belirtiye Chadwick’s İşareti denir.

Serviks yumuşamasına ise Godell’s İşareti denir.

Uterusun iç ve dış tabakasında koruyucu bir bariyer olarak işlev gören yapıya Nişane veya Kanlı İşaret denir. Gebeliğin son haftasında görülmesi doğum olayının gerçekleşeceğini işaret eder.

Overler: Estrojen ve progesteron hormonları gebeliğin yaklaşık 10-12. haftasında kadar salgılanrı ve korpus liteum gerileyerek yerini fibröz bir dokusu olan Korpus Albıkans’a (Sarı Leke) bırakır.

Vajina ve Vulva: Vajinal bulgular yönünden önemli olan bu dönemde vajina servikste meydana gelen mavi mor görünümlü ve ödemli bir belirti ortaya koyar. Bu belirtiye Chadwick’s Belirtisi denir.

Memeler: Estrojen meme kanal dokusunun oluşumunda rol oynarken, progesteron lob, lobül ve alveollerin gelişimini uyarır. 12. haftada anne de ön süt denilen ve aynı zaman da bebeğin ilk aşısı olan Kolostrum oluşur.

Ek Bilgi;

Gebelikte emetik olayların ortaya çıkmasında;

- Trofoblast yapımı (Plasenta teşekkülü)

- Hormonal düzensizlik

- Metabolizmadaki değişiklikler yol açar.



Pyrosise: Gebelikte annede meydana gelen gastrik yanma hissine denir.

Pika: Aşerme olarak obstetrikte nitelendirilir. Anemik olgularda belirti olarak da kullanılır.

Gebelikte Kaşıntı: Progesteronla birlikte karaciğer ve safra kesesinin fonksiyonlarında değişimler meydana gelebilir. Bu da tonüs ve ardından koledokolitiyazis (safra taşlanması) oluşur. Bununla birlikte kaşıntı meydana gelir.



OLASI/OBJEKTİF GEBELİK BELİRTİLERİ

Pelvik Organlarda Değişimler

- Goodell’s Belirtisi: 6. haftadaki serviks yumuşaması

- Hegar’s Belirtisi: 6-8. haftalarda ısthmusun yumuşaması

- McDonald’s Belirtisi: Serviks ve Uterusun fleksiyon yapması



Uterusta Sufl: Uterusa giden büyük arterlerin oluşturduğu sese denir.

Braxton Hicks Kontraksyionları: Gebeliğin 2. ve 3. trimesterinde meydana gelen ağrısız kasılmalara denir.

Ballotment: Muayene eden kişinin iki parmağıyla vjinaya girerek fetusu itmesiyle amniyon sıvısının tekrar parmağa değmesine denir.
 
Geri
Top