Gebelikte beslenme

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Gebelikte beslenme

Gebelik insan hayatında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir.

Bu süreçteki beslenme annenin de çocuğun da hem o süreçteki hem de ilerleyen yıllardaki sağlık durumuna etki edecektir. İşte bu çok önemli süreçte anne adaylarının nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda bizleri Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan aydınlattı.

Bu süreçte annede en sık görülen problemler; demir eksikliği anemisi, kalsiyum yetersizliğine bağlı kemik yumuşaması ve diş problemleri, aşırı ve dengesiz beslenmelerde toksemi, yetersiz proteine bağlı ödem, aşırı ağırlık artışına bağlı kas-iskelet sistemi bozuklukları, düzensiz beslenmeye bağlı sindirim sistemi problemleridir.

Bu dönemde besin gereksinimi annenin yaşı, fiziksel aktivite durumu, gebelik öncesi beslenme düzenleri ve gebeliğe başlangıç ağırlıklarına göre belirlenir.

Gebelikte yetersiz ağırlık kazanımı düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmaya neden olurken, fazla ağırlık kazanımı da doğum tarihinin gecikmesi, bebekte akciğer problemleri gibi riskli durumlara sebep olabilir.

Günlük Enerji ve Protein Alımı
Gebenin alması gereken enerjinin % 15'i proteinler, %25-30'u yağlar, %55-50'ı da karbonhidratlardan sağlanmalı. Karbonhidrat türü olarak basit şekerden kaçınılmalıdır.
Diyette karbonhidrat kısıtlaması olduğunda yeterli enerji alınsa bile bebekte beyin gelişiminde olumsuz etki görüldüğü saptanmıştır.
Proteinler bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereklidirler. Günlük gereksinimleri anneye özel farklılıklar gösterse de gebelikte ortalama 10g protein eki gereklidir. Bu miktar vejeteryan annelerde 20g dır.
 
Top