• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu fotoğraf oylaması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Oylamaya katımanızı bekliyoruz...

GELECEĞİN MESLEKLERİ

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye
GELECEĞİN MESLEKLERİ
Üniversiteye giriş sınavlarına girecek pek çok kişi için başarı elde edip iyi bir üniversitede öğrenim görme imkânını elde etmek çok önemlidir. Tabii bu esnada öğrenim göreceği üniversitede seçeceği meslek de günümüzde önem arz etmektedir.

HyIJ1ky.webp

Öğrencilerin tercihlerindeki değişimlerin zamanın gerekliliklerine göre değişime uğradığını açıkça görebiliyoruz. 1995–1996: Endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, diş hekimliği, tıp, eczacılık, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, kimya mühendisliği, veterinerlik, işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler, hukuk, gazetecilik... 2004–2005–2006: Tıp, diş hekimliği, moleküler biyoloji ve genetik, fizik tedavi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik, bilişim sistemleri, elektronik ve haberleşme mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, enformasyon teknolojileri, sermaye piyasası, iletişim gibi meslek seçimleri ön plana çıkmaktadır. Geleceğin gözde mesleklerini sizler için analiz ettik.Ortaya çıkan gelecekte popüler olabilecek meslek grupları şunlardır:

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
İnsan, bilgi, malzeme, ekipman ve süreçlerin kullanılması, geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgilenen endüstri mühendisliği çağın tercih edilen meslekleri arasında yerini alıyor. Bölümün mezunları bilgi işlem uzmanlığı, makine üretim sektörleri ve bilgisayarın mevcut olduğu alanlarda iş bulma imkanına sahiptirler.

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ
Amacı; su, hava, toprak kirliliği, doğal kaynakların kullanımı, geliştirilmesi ve yönetimi, katı ve tehlikeli atıkların yönetimi, evsel ve endüstriyel atık suların artırılması gibi konularda hem teorik bilgi verilmesi hem de arazi ve laboratuar uygulamaları ile alt yapının oluşturulması. Çevre sorunlarına duyarlı, ekonomi, sosyoloji gibi konulara ilgili kişiler başvurabilir. Çevre, Bayındırlık ve Kültür Bakanlıkları'nda planlamacı ve denetçi olarak görev alabildikleri gibi kent planlamasında belediyelerde ve özel sektörde endüstri alanında faaliyet gösteren kuruluşlarda altyapı, içme suyu ve atık su projelerinde çalışabilirler.
1997 imzalanan ve ancak 16 Şubat 2005 yılında Rusya’nın da imzalaması ile yürürlüğe giren KYOTO PROTOLÜ ile bu protokolü imzalayan ülkeler, karbondioksit ve sera etkisine neden olan diğer beş gazın salınımını azaltmaya veya bunu yapamıyorlarsa salınım ticareti yoluyla haklarını arttırmaya söz vermişlerdir. Protokole göre gelişmiş ülkelerin sera etkisi yaratan gazların salınımını 2008 – 2012 yılları arasında yüzde 5.2 düşürmelerini öngörüyor. Ülkemiz 26 Ağustos 2009 yılında bu protokole resmen dahil olmuştur. Ülkemizin, 1990–2004 yılları arasında sera gazlarını 170 milyon tondan 357 milyon tona çıkardığı, yani yüzde 110 artışla rekor kırdığı ortaya çıktı. Bu rakamlarla yüzde 1,3’lük paya sahip olduğu ve dünyanın en fazla sera gazı üreten 13. ülkesidir.2012 yılı sonrasında bu protokolün yükümlülüklerine dahil olacak olan ülkemizde hem bu döneme geçişte hem de sonrasında Çevre Mühendislerimize çok iş düşecektir.

ERGONOMİ MÜHENDİSLİĞİ
Modern ergonomi bilimi çalışanların verimini ve kapasitesini arttırmayı amaçlayan çağdaş bir bilim dalıdır. Ergonomi mühendisleri, çalışanların verimini arttırmak için ergonomik ortamlar geliştirir. Finans kurumları ve endüstri kuruluşları ergonomi mühendislerinin çalışabileceği önemli alanlar.

ULUSLARARASI FİNANS
Bu sektörde uluslararası finans piyasalarından kaynak sağlayıp bunu en verimli ve etkin şekilde yatırıma dönüştürmeye gayret eden, banka, sigorta ve borsa şirketlerinde yönetici olarak çalışabilecek kişilerdir. Türkiye`de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerde finansal analist, strateji planlama yöneticisi ve borsa uzmanı olarak çalışabilirler.
İNTERNET GAZETECİLİĞİ
Gelişen çağın teknolojileriyle birlikte yıllardır var olan gazetecilik mesleği de yeni bir boyut kazandı. Bu yeni gazetecilik anlayışına doğru hızlı şekilde yol alan internet gazeteciliği ve yayıncılığı mezunları gazetelerde, ajanslarda, haber sitelerinde, radyo ve televizyonlarda editör yada muhabir olarak çalışma imkanı buluyorlar.

AB UZMANLIĞI
Türkiye`nin Avrupa Birliğine uyum süreci, özel sektör ve KOBİ`lerde AB uzmanı ihtiyacını doğurdu. Türkiye AB`ye girse de bu alanda çalışanlara ihtiyaç duyacak. Bu yüzden AB uzmanlığı `önümüzdeki 10 yılın en gözde alanı` olarak görülüyor. AB uzmanları sadece Devlet Teşkilatı ve Dış İşleri Bakanlığı`nda değil aynı zamanda özel sektörde de aranan kişiler haline geliyor.
ENFORMATİK
Bu alanda çalışanlar işletme içinde gerekli bilgi akışının düzenlenmesi, işlenmesi ve yönetime yararlı hale getirilmesi için gerekli yazılım ve donanımla ilgilenirler. Mezunlar, işletmelerde, bilgisayarın kullanıldığı tüm birimlerde, muhasebe, finans, bütçe pazarlama bölümlerinde bilgi akışının düzenlenmesi gibi alanlarda çalışabilirler

ŞEHİR PLANLAYICISI
Nüfusun artmasıyla bir kaos haline gelen şehir yaşamı, etkinliklerin ve yerleşim bölgelerinin detaylı planlanmasını zorunlu kılıyor.

TIP MÜHENDİSLİĞİ
Tıp her zaman en popüler meslekler arasında yerini almıştır. Bazı buluşlar insanlara yarar sağladıkları gibi hayatı tehdit eden birtakım unsurları da beraberinde getirir. Örneğin nükleer santraller insanların kanser olmalarına ya da başka hastalıklara yakalanmalarına neden olabilmektedir. Tıp mühendisleri hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesinde kullanılacak yeni teknik ve cihazların geliştirilmesinde rol oynar.

GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI
Jenerik çekmekten, paket tasarımı yapmaya kadar geniş bir çalışma alanı burası. Yaratıcılığın teknolojiyle buluştuğu bu alan görsellikle ilgili bir çok yerde iş sahasına sahip. Tasarımcılar; iletişim medya ve reklamcılık alanlarının yanı sıra bilgisayar destekli grafik tasarımı ile de uğraşabiliyor. Bölüm öğrencileri mezun olmadan iş teklifleriyle karşılaşabiliyor.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Farklı ülkelerle profesyonel platformlarda sürdürülen ilişkiler uluslararası ilişkiler uzmanlarına duyulan ihtiyacı arttırıyor. Öğrencilere verilen yabancı dil eğitimleri de bu mesleği daha da ilgi çekici kılıyor. Bölümün mezunları çok uluslu şirketlerde çalışabilecekleri gibi, özel sektörde de kolaylıkla iş bulma imkanına sahipler.

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Bu alandaki kişiler bankacılık, otomotiv telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayıp sisteme entegre ederler. Özel sektörde ve kamu sektöründe çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur.

GIDA MÜHENDİSİ
Günümüzde tüketicilerin hijyen standartları yüksek ortamlarda üretilmiş ürünlere olan talep fazlalığı gıda mühendislerine olan ihtiyaçları arttırmıştır. yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi gıda maddelerinin ambalajlanması, duyusal analiz, temel işlemler, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji alanlarında eğitim alan öğrenciler gıda laboratuarlarında, gıda üretim tesislerinde kolaylıkla iş bulma imkanına sahipler.
 
Geri
Top