• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Gelir İdaresi Başkanlığı

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Gelir İdaresi Başkanlığı

Belirtildiği üzere Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün yerine kurulmuş bir örgüt olup görevleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığının görev ve yetkileri şunlardır:
a) Bakanlıkça belirlenen Devlet gelirleri politikasını uygulamak.
b) Mükelleflerin vergiye uyumunu kolaylaştırmak ve hizmetlerini yerine getirmek.
c) Mükellef haklarının korunması ve mükellef ile Başkanlık ilişkilerinin karşılıklı güven esasına dayanması konusunda gerekli tedbirleri almak.
d) Mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek.
e) Devlet gelirleri politikasıyla ilgili kanun ve kararname çalışmalarına katılmak.
f) Devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almak.
g) Uygulamada ortaya çıkan ihtilafların en aza indirilmesine ve uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik tedbirler almak.
h) Vergilendirmeyle ilgili bilgileri toplamak ve bilgi işlem faaliyetlerini yürütmek.
i) Vergi kanunlarında veya diğer mali kanunlarda yer alan her türlü istisna, muaflık ve indirimlerin maliyetlerini ölçmek, ekonomik ve sosyal etkilerini analiz etmek.
j) Bakanlıkça belirlenen temel politikalar ve stratejiler doğrultusunda vergi inceleme ve denetimlerini gerçekleştirmek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri almak.
k) Mahallî idare gelirleri politikası ile Devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı tedbirler almak.
l) Gelirleri etkileyen her türlü kanun tasarı ve tekliflerini, vergi tekniği ve uygulamaları açısından inceleyerek görüş bildirmek.
m) Gelir mevzuatının uygulanmasına ilişkin olarak diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, bu amaçla veri alışverişini gerçekleştirmek.
n) Görev alanına giren konularda, uluslararası gelişmeleri izlemek ve Avrupa Birliği, uluslararası kuruluşlar ve diğer devletlerle işbirliği yapmak.
o) Terkini gereken vergiler ile tahsili zamanaşımına uğrayan Hazine alacaklarının kanunlar gereğince terkin edilmesiyle ilgili işlemlerin yerine getirilmesini sağlamak.
p) Nitelikli insan kaynağının kazandırılması, yetkinliklerin geliştirilmesi, kariyer planlarının yapılması ve performanslarının ölçülmesini sağlamak.
r) Kamu Görevlileri Etik Kurulunun belirlediği ilkeler çerçevesinde kurumsal etik kurallar düzenleyerek personele ve mükelleflere duyurmak.
s) Faaliyet sonuçlarını, düzenli aralıklarla kamuoyuna duyurmak ve yıllık faaliyet raporunu izleyen yıl kamuoyuna açıklamak.
t) Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak.​

Gelir İdaresi Başkanlığının merkez yapılanması, ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşmakta olup, başkanlığın en üst yöneticisi olarak gelir idaresi başkanı ve beş başkan yardımcısı bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanı görevlerinin yürütülmesinden doğrudan Maliye Bakanına karşı sorumludur.

Gelir İdaresi Başkanlığının ana hizmet birimleri şunlardır;

a) Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı

Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı esas itibariyle gelir kanunlarının uygulanması ile ilgili sorunlar hakkında görüş bildirmek, gelir kanunu tasarılarının hazırlanmasında ön çalışmalar yapmak, mevzuatla ilgili diğer çalışmalarda bulunmak görevleri ile ilgilenmektedir.

b) Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı

Mükellef odaklı çalışmalar yapmakla görevli Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı esas itibariyle mükelleflerin sorunlarının çözümü, vergi dairelerinin daha etkin ve verimli çalışabilmelerini sağlayıcı tedbirler alınması konusunda öneriler üretir.

c) Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığı

İşlemlerin etkin olarak gerçekleştirilmesini temin amacıyla bilgi işlem sistemlerini oluşturmak ve geliştirmek, merkez ve taşra teşkilatının işleyişi ile ilgili çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuştur.

d) Tahsilat ve İhtilaflı İşler Daire Başkanlığı

Kamu alacaklarının süresinde ve yasalara uygun biçimde tahsilini gerçekleştirmek amacıyla gerekli tedbirlerin alınması, amme alacakları Tahsil usulü hakkında Kanunun uygulanması ile ilgili hususlarda çalışmalar yapmaktadır.

e) Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı

Mükelleflerin vergi kanunlarına gönüllü uyumlarını sağlamak, Başkanlığın denetim ve inceleme plan ve programlarını hazırlamak, vergi denetim ve incelemelerinde etkinliği arttırıcı tedbirlerle ilgili çalışmalar yapmak görevlerini üstlenmektedir.

f) Gelirler Kontrolörleri Daire Başkanlığı

Başkanlığın denetim ve inceleme planlarına uygun olarak Gelirler Kontrolörleri vasıtasıyla inceleme ve denetimlerde bulunmak görevini üstlenmiştir.

g) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı.

Uluslar arası vergi ilişkilerini yürütmek, Avrupa Birliği vergi uygulamaları ile Türk Vergi Sisteminin uyum çalışmalarını yapmak görevi ile görevlendirilmiştir.
Ayrıca başkanlığın amaçlarına ulaşabilmesine katkıda bulunmak birimler arasında koordinasyonu,bilgi akışını ve uygulama birliğini sağlamak, sorunlara ortak çözümler üretmek üzere Koordinasyon Kurulu oluşturulur. Koordinasyon Kuruluna Gelir İdaresi Başkanı başkanlık yapar.
 
Geri
Top