Gökyüzü Neden Mavidir..?

Gökyüzünün mavi görünmesinin (Dikkat! Olmasının değil, görünmesinin. Çünkü normalde atmosferimiz, daha doğrusu hava, renksiz bir gazdır.) tek sebebi kırılma hadisesidir.

Güneş ışınları atmosfere girdiğinde atmosferdeki gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak saçılır. Gün ışığı değişik dalga boylu birçok ışından oluşur. En kısa dalga boylu mavi ışınlar atmosferin üst tabakalarındaki küçük parçacılar tarafından hemen saçılırlar. Fakat kırmız ışık (ki en büyük dalga boylu ışıktır.) saçılmak için daha büyük parçacıklara çarpmak zorundadır.

Gökyüzü açık olduğunda, mavi ışık diğer ışıklara oranla en fazla saçılan ışıktır. Bu yüzden de gökyüzü mavi görünür. Mesela gökyüzü yoğun bulutlarla veya dumanla dolu olduğunda, tüm ışınlar nerede ise aynı oranda saçılır. Bu da gökyüzünün gri renkte görünmesine sebep olur.

Gün batımında veya doğumunda ise güneş ışınları atmosfere eğik girdikleri için daha fazla yol katetmek zorunda kalırlar. Bu yüzden daha çok ışın ve renk saçılır ve o posterlere konu olan, şahane gün doğumu ve batımını gözlemleyebiliriz. Çok az saçılmış olan kırmızı ışık ise güneşe ve ufuğa kızıl veya portakal görüntü verir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Gökyüzünün Mavi Görünmesinin Nedeni

Geniş bir boşlukta başımızı yukarı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda; mavinin değişik tonlarıyla bezeli bir uzay boşluğu görürüz.

Bizim gördüğümüz budur, fakat gerçekte gökyüzü mavi değildir. Çünkü hava renksiz bir gazdır. Bizim gökyüzünü mavi görmemizin sebebi gökkuşağının oluşmasında da etkili olan kırılma hadisesidir.

Güneş ışınları dünyamızın atmosferine girdiğinde, atmosferde bulunan gaz molekülleri ve toz parçacıklarına çarparak saçılır. Gün ışığı değişik dalga boylu birçok ışından meydana gelir.

En kısa dalga boylu olan mavi ışınlar atmosferin üst tabakalarında bulunan küçük parçacıklar tarafından hemen saçılırlar. Gökyüzü mavi olduğunda, mavi ışık diğerlerine göre daha fazla saçılmıştır. Bu sebepten dolayı gökyüzünü mavi renkte görürüz.

Gökyüzü yoğun bulutlar veya duman ile kaplandığında, tüm ışınlar hemen hemen eşit oranda saçılır. Bu durum gökyüzünün gri tonlarında görünmesine sebep olur.

Bildiğiniz üzere güneş ışınları günün değişik saatlerinde dünyamıza farklı açılarla gelir. Gün batımı ve doğumunda ışınlar eğik geldikleri için atmosfere ulaşırken katetmeleri gereken yol uzar. Böylece daha fazla yol katetmek zorunda kalırlar.

Bu durum daha fazla ışın ve renk saçılmasına neden olur ve posterlerde görmeye alışkın olduğumuz şahane gün doğumu ve batımını gözlemleyebiliriz.
 
Top