• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Türk rekorları

Exclamation Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Türk rekorları
Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Türk rekorları


Guiness Rekorlar Kitabı’na resmen kabul edilen rekorlar şunlar:

* Adana’da Güney Rotary Kulübü tarafından gerçekleştirilen ‘dünyanın en uzun çamaşır ipine asılan en fazla çamaşır: 33 bin 81 metre çamaşır ipi üzerine 42 bin 300 parça çamaşırın asılması (16 Mayıs 2004).


* Türk Hava Kurumu tarafından Eskişehir İnönü’de organize edilen ve Hakan Zengin tarafından gerçekleştirilen bir paraşüt atlayışında açılan 433 metrekare büyüklüğündeki dünyanın en büyük bayrağı (17 Haziran 2004).

* İlker Yılmaz tarafından İstanbul Armada Oteli’nde gerçekleştirilen burnundan aldığı sütü gözünden dışarı doğru 2 metre 79 santimetre uzağa fışkırtma (1 Eylül 2004).

* Akdeniz Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir organizasyonda aynı anda 1983 öğrencinin dünya barışı için balon patlatması (12 Mayıs 2004).

* Yönetmen Safa Önal’ın yazdığı ve filmi çekilen 375 film senaryosu(5 Ağustos 2005).

* Kişi başına ekmek tüketiminde dünya birinciliği (Yılda 199.6 kilogram).

* Futbolcu Hakan Şükür’e ait Dünya Kupası’nda atılan en hızlı gol(29 Haziran 2002).
.”
 
* Tevfik Esenç’in, 81 sessiz harften oluşan bir Kafkas dilini (Ubıhca) dünyada tek konuşan kişi olması. (1992 yılında vefat etti)*

Selçuk-Efes’te 20 bin kişinin aynı anda deve güreşi izlemesi.

* 150 milimetre boyutunda dünyanın en büyük fosilinin (foraminiferida) Türkiye’de bulunması.

* Dünyanın en değersiz parası’nın Türk Lirası olması (Şubat 2003, 1 USD= 1.672.449 TL). Bu rekorun değiştirilmesi için İngiltere’ye müracaat edildi.

* Artvinli Mehmet Özyürek’in (8.8 santimetrelik) dünyanın en uzun burnu.

* Halterci Naim Süleymanoğlu’nun 1 ve Halil Mutlu’nun halterde kırdığı 3 farklı rekor.

* Bilkent Üniversitesi’nce ‘dünyanın en küçük mikrofonu’nun yapılması (Ortalama saç kalınlığı 50 mikron iken bu mikrofunun çapı 40 mikron).

* Edirne’de 1460 yılından beri aralıksız devam eden Kırkpınar yağlı güreşleri dünyanın en eski güreş organizasyonu.
 
Türk Bayrağı Guinness Rekorlar Kitabı’nda
THK tarafından Eskişehir’in İnönü İlçesi’nde düzenlenen “3. Türkiye Hava Oyunları”nda 433.5 metrekare ile bu güne kadar gökyüzünde açılan en büyük bayrakla atlayış yapan THK paraşütçüsü Hakan Zengin, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandı.


9 Ekim 2004 — İlk basımda kitapta yer alacak rekor atlayışını gerçekleştiren parüşütçü Zengin’in sertifikası THK’ya geldi. Rekor atlayış, Türkiye’den Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan 14. olay oldu

THK Bilişim ve Tanıtım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, THK’nın İnönü Eğitim Merkezi’nde 19-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen “3. Türkiye Hava Oyunları” etkinliği kapsamında paraşütçü Hakan Zengin (34) Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için gökyüzünden bu güne kadar açılan en büyük bayrakla atlayış yapmak amacıyla AN-2 Antonov tipi uçağa binmişti.
Hakan Zengin’in rekor atlayışı, Guinness Türkiye Fahri Temsilcisi İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kural ve Bilecik’in Bozüyük İlçe Noteri Başkatibi Meral Çakır tarafından da izlenmişti. İki gözetmen eşliğinde 2 bin metreden tandem paraşütüyle atlayan Zengin, Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nda dikilen, 17 x 25.5 metre boyutunda, 29.3 kilogram ağırlığındaki 433.5 metrekarelik Türk Bayrağı’nı gökyüzünde dalgalandırdı.
Bir defa, 2003 Haziran’da İnönü’de, iki defa 27-29 Ekim 2003 tarihlerinde Ankara’da olmak üzere toplam üç deneme atlayışı yapıp bayrağı başarıyla yere indiren Zengin, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için bugüne kadar gökyüzünde açılan en büyük bayrakla atlayış yapmış oldu.

Yaklaşık 6 dakikada yere inmeyi başaran Zengin’in atlayışı bir paraşütçü tarafından da kameraya alınmıştı.
Toplam 18 yılda 3 bin 900 atlayış yapan Zengin, yere indikten sonra Türk Bayrağı’nı gökyüzünde başarıyla dalgalandırmaktan gurur duyduğunu ifade etmişti.


“TÖREN DÜZENLENECEK”
THK Bilişim ve Tanıtım Müdürlüğü yetkilileri, Hakan Zengin’in rekor atlayışının Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandığını belgeleyen sertifkanın kuruma ulaştığını belirterek, söz konusu sertifikayı düzenleyecekleri törende Hakan zengin’e vereceklerini söylediler.
Guinness Türkiye Fahri Temsilcisi İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kural da, Hakan Zengin’in rekor atlayışının Türkiye’den 14 olay olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandığını belirtti.
Toplam 100 milyonla 1955’ten bu yana dünyada en fazla satılan kitabın Guinness Rekorlar Kitabı olduğunu anımsatan Prof. Dr. Kural, Türk Bayrağı’nın bu kitapta yer almasının ülkenin tanıtımı konusunda önemli rol oynayacağını ifade etti.
Prof. Dr. Kural, bu rekor atlayış için Ağustos ayında İngiltere’nin başkenti Londra’da Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileriyle toplantı yaptıklarını anımsatarak, “Bu Türkiye için gurur verici bir olay. Bu rekor Türkiye’den kitaba giren 14. olay oldu” dedi.
 
Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için geçen yıl yapılan başvurular şöyle sıranladı:

* Tolga Han ve dans grubu, ‘dünyanın en çeşitli dans kategorisi uygulayan grubu’.
* Mimar Prof. Dr. Metin Hepgüler, ‘dünyada en fazla ödül kazanan mimar’.
* Antalya’daki Marmara Otelleri, dünyanın aynı gün içerisinde iki ayrı derece gören tek binası
* Edirne’den Sabahattin Kaya, ‘dünyada en hızlı kravat bağlama (2 saniye 29 salise).
* Kayseri’den Hamza Aslan’ın dekor için yaptığı ‘dünyanın en uzun masası’ (uzunluk: 4.70 m, en: 2.94, yükseklik: 3.20 m).
* Celal Bayar Üniversitesi’nden Ali Çamlıbel, ‘dünyanın en hızlı geri takla atan adamı’ (25 saniyede 50 geri takla atma).
* Ankara’nın Çubuk ilçesinde bir kadının ‘sağ memesinin altında 3. bir memesi olması’.
* Mehmet Yücel, ‘arabayla saatte 180 kilometre hızla giderken dakikada 50 kelime yazabilme’.
* Ankara’dan Kenan Halis Kızıldağ, Bilgiç ve Üşengeç adlı çocuk oyunuyla ‘dünyanın en uzun süren çocuk tiyatrosu’ (15 yıl boyunca 5 bin kez perde açmak ve 248 bin seyirciye ulaşmak).
* Alanya’da 15 Nisan 2006 Aşçılar Bayramı’nda yapılacak ‘dünyanın en büyük muzlu pastası’ (2601 metre uzunluk, 16 santimetre yükseklik).
* İzmir’den felsefe öğretmeni Soner Karaali, ‘dünyada ilk kez bir kavunun ikiye ayrılmış şekildeki ikiz üretimi’.
* Erkan Güneş, ‘ekmek arası jilet, çivi yeme’.
* İstanbul Avcılar’dan Uğur Kudret Kunt, ‘dünyanın en büyük bakır yüzüğünü yapma’.
* Avukat Osman Güntay “iki gözbebeğini aynı yönde titretme’ (saniyede 15-20 kere).
* Bursa’da gazeteci Nejat Şekeroğlu ‘boğazında küçük dili çift çatallı’.
* Konya’da Mustafa Lamcı ‘dünyanın en büyük ayakkabısı’ (1025 numara 6.88 metre uzunluğunda).
* Popüler müzik sanatçısı Metin Şentürk ‘dünyanın en hızlı araba kullanan görme özürlüsü’ (saatte 269 kilometre hız, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yapılacak). Daha önceki rekor Güney Afrikalı görme özürlü Mike Nevma’ya ait.
* Mehmet Zeki Özkan ‘en fazla nikah şahitliği’ (2 bin kez).
* Çankırı Valiliği ‘dünyanın en eski tuz ocağı’ (2 bin yıllık). Ancak Mısır’da bir madenin 10 bin yıllık olduğu cevabı geldi.
* Prof. Dr. Engin Meriç, ’123 çeşit likör yapma’.
* Yönetmen Türker İnanoğlu ’8 yılda 6 bin 500 Türk filminden 5 bin 555 filmin afişini toplama’. Koleksiyon olduğu için elendi.
* Diyarbakır’dan Armağan Güneş ‘dünyanın en uzun süren öğrenciliği’ (29 yıl aralıksız)
 
en çok komiğime giden

* Diyarbakır’dan Armağan Güneş ‘dünyanın en uzun süren öğrenciliği’ (29 yıl aralıksız) bu benim
 
Bu rekorlara çok şaşıracaksınız

1992'de Mike Heeman, 24 saat boyunca kesintisiz 12 bin 682 fıkra ve espiri anlatarak Guinness rekorlar kitabına girdi.
 
Kanadalı bu genç adam ise Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için hiç denenmemiş bir yöntem buldu. Bir buçuk saat içinde vücuduna 1.000 tane iğne batırarak kaktüs adam olma rekorunu kırdı.

rekorlar-kitabi8.jpg
 
İspanyol aşçılar dünyanın en büyük salatasını yaptılar. Rekor kırmak için tam 6 bin 500 kilogram salata hazırladılar.
 
Cindy Jackson 53 yaşında 47 adet estetik ameliyatı geçirerek dünya üzerinde en fazla estetik ameliyatı olan kişi ünvanına sahip... 3 kez yüz gerdirme, 2 burun ameliyatı, 2 göz gerdirme, liposuction, diz, bel, karın, dudak, çene, dirsek, yanak ve daha birçok ameliyat geçiren Jackson 1988 yılından bugüne kadar toplam 47 operasyon geçirmiş.

Kitabın sportif faaliyetler kısmında yer alan ve 1460'dan bu yana devam eden Kırkpınar Güreşleri ise dünyanın en eski güreş organizasyonu. Türkiye ayrıca dünyanın en büyük mikrobuna da ev sahipliği yapıyor.
 
Hakan Şükür'ün 2002 Dünya Kupası'nda Güney Kore-Türkiye arasında oynanan maçın 11'nci saniyesinde attığı gol de, dünyada en kısa sürede atılan gol olarak rekorlar kitabında yer aldı. Ancak Güney Kore'nin Jeju Adasın'da oynanan 17 yaş altı Dünya Kupası karşılaşmasında Brezilyalı golcü Fabinho 9'ncu saniyede Yeni Zelanda ağlarını havalandırarak "FIFA dünya kupaları tarihinin en hızlı golcüsü" ünvanını Hakan Şükür'den devraldı.

Sri Lankalı Arulanantham Suresh Joachim, 1997'de 76 saat 40 dakika boyunca tek ayak üstünde durarak ilginç bir rekorun sahibi oldu.
 
Geri
Top