Güney Afrika Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Güney Afrika Yemekleri - Dünya Mutfağı


KOYUN GÜVECİ (GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ)


  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 2 orta boy soğan (halka halinde doğranmış)
  • 1 kg koyun eti (yağsız, kuşbaşı doğranmış)
  • 750 gr domates (kabukları soyulup dilimlenmiş)
  • 1 kırmızı sivri biber (ince kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Büyük bir güveçte yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanları ekleyip arasıra karıştırarak 5-7 dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar kızartınız.
Eti ekleyip sürekli karıştırarak 5 dakika, pembeleşinceye kadar kızartınız. Domates, sivri biber, şeker, tuz ve karabiberi güvece ekleyip karışımı sürekli karıştırarak kaynatınız.
Kaynamaya başlayınca ateşin altını kısıp güvecin ağzını örterek 1 saat, etlere bıçağın ucu kolaylıkla batana kadar pişiriniz. Güveci ateşten alıp servis ediniz.

Not: Bu çok lezzetli Güney Afrika yemeği, kuzu etinden de hazırlanabilir. Kuzu kullanılırsa son pişirme süresini 30 dakika kısaltmak gerekir.
 
DUMPLİNG WİTH CREAM (GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ) / Krem ve Tarçınlı Buharda Toplar


  • 1/2 kg. un
  • 250 gr. tereyağı
  • 4 yumurta
  • 1/2 litre krem
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı su
  • tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz

Derin bir tencerenin yarısına kadar su doldurun, içine 40 gr. tereyağı atın ve kaynamaya bırakın.
Derin bir kaba unu koyun, üzerine kabartma tozunu, 1 çorba kaşığı toz şekeri ve tuzu ekleyin, bir karıştırıp sıvıyağı koyun. Yumurtaları bütün olarak üstüne kırın ve birlikte bir tel çırpıcı ile çırpın. Suyunu ilave edin ve yine karıştırın. Hafif koyu, akıcı bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru bir çorba kaşığı ile tepeleme olarak alın ve kaynayan yağlı suya kaşık kaşık atın. Tencerenin kapağını kapatarak Dumpling'ler kocaman toplar haline gelinceye kadar pişmeye bırakın. Bu arada, tatlının servis kabını hazırlayın. Bunun için derin bir servis kabının dibine, şekerin yarısını koyun, kaşıkla yayın. Üzerine bol tarçın serpin. Kalan tereyağını ceviz büyüklüğünde parçalar halinde bu tarçınlı şekerin üzerine top top koyun ve yine bol miktarda tarçın serpin. Bu arada Dumpling'leriniz kocaman toplar haline gelerek pişmiştir. Tencerenin kapağını açın, bu biraz şekli bozuk toplan sıcak sıcak bozmadan kevgirle suyunu süzerek çıkarın ve servis kabındaki tereyağı, şeker ve tarçın karışımının üzerine koyun. Sıcak topların üzerine yine bol miktarda önce tarçın, sonra toz şeker serpin. Üzerine bol krem dökün, kremin üzerine yine tarçın serperek sıcak olarak servis yapın.

Not: Toz şekeri ve tarçını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
 
VİNEGAR PUDDİNG (GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ) / Sirkeli Puding


  • 75 gr. tereyağı
  • 3/4 su bardağı kahverengi toz şeker
  • 2 iri yumurta
  • 200 gr. un
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 1/2 tatlı kaşığı küçük hindistan cevizi rendesi
  • bir tutam tuz
  • 4 çorba kaşığı kayısı reçeli (tanesiz) veya 4 çorba kaşığı kayısı marmeladı

şurup için:
  • 1/2 litre su
  • 400 gr. toz şeker
  • 3/4 su bardağı sirke

Suyu şeker ve sirke ile 5 dakika kaynatıp soğumaya bırakın. Tereyağını eritin. Kahverengi şekeri tereyağı ile krem haline gelinceye kadar çırpın. İçine yumurtaları, çırpmaya devam ederek ilave edin. Unu, kabartma tozunu, zencefili, küçük hindistan cevizi rendesini ve tuzu yumurta karışımına ilave ederek, iyice karıştırın. Kayısı reçelini veya marmeladını ilave edin. Karıştırıp içine önceden hazırlayarak soğumaya bıraktığınız şurubu ekleyin. İyice karıştırıp bir kek kabına koyarak, önceden 180 derecede kızdırdığınız fırında 40 dakika pişirin. Sıcak olarak yanında çırpılmış krem ile servis yapın.
 
MİLK TART (GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ) / Sütlü Tart

tart hamuru için:
  • 200 gr. petit beurre bisküvi
  • 100 gr. tereyağı

üstü için:
  • 3/4 litre süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1/4 su bardağı süt
  • 40 gr. tereyağı
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 4 iri yumurta
  • 1 tatlı kaşığı badem esansı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • bir tutam tuz

Bisküvileri ince ince ufalayın veya dövün, tereyağını eritin ve bisküvilere katarak karıştırın. Tart kabının dibini bir parça yağlayın ve içine bisküvi karışımını koyun. Elinizle hamurun üzerine bastırarak kabın dibine yayın ve soğumaya bırakın.
3/4 litre sütü kaynatın. Şekerle yumurtaları, şeker eriyinceye kadar çırpın. Şeker eriyip karışım köpüklenince karıştıra karıştıra kaynamış süte ilave edin. Bir parça soğuk sütle erimiş tereyağını, tuzu, nişastayı ve unu karıştırın. Soğuk süt ve un karışımını daha önce hazırladığınız süt ve yumurta karışımına, karıştırarak boşaltın. Badem esansını içine katın, iyice karıştırdıktan sonra 5 dakika kadar hafif ateşte karıştırmaya devam ederek pişirin. Tarçını ilave edin, tekrar karıştırarak kremanız koyulaşıncaya kadar hafif ateşte pişirin. Pişen kremayı hazırlamış olduğunuz bisküvi hamurunun üzerine dökün. Serin bir yerde en az 2 saat soğumaya bırakın. Tartınızı buzdolabına koymayın, dışarıda bekletin. Hazır olunca kabında servis yapın.
 
SNOEK FİSH (GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ) / Kayısı Marmeladı Barakuda


  • 1 adet Snoek balığı veya 1 yayın balığı
  • 1 kavanoz kayısı marmeladı
  • 1 limonun suyu
  • 1 diş sarımsak
  • 250 gr. tereyağı
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • tuz

Snoek balığının orta kılçığını balığı parçalamadan çıkarın veya balıkçınıza çıkarttırın. Fırın tepsinizi sıvıyağ ile yağlayın. Balığı tepsiye koyup üzerine limon suyunu gezdirin ve bir kenara bırakın. Balığın sosunu hazırlamak için tencereye yarım su bardağı su koyup, tereyağını ve kayısı marmeladını ilave edin, sarımsağı dövüp üstüne atın birlikte hafif ateşte erimeye bırakın.
Karışımınız eriyince, balığı tuzlayın, karabiberini serpin. Daha sonra eriyen tereyağı ve kayısı marmeladını homojen bir hale gelmesi için çırpın ve balığın üzerine kaşıkla sıcak olarak gezdirin. Balığın üstünü tamamen bu sosla örterek, önceden kızdırdığınız ortadan sıcak fırına atın ve 30 dakika kadar pişmesini takip ederek pişirin. Balığınız pişince fırından çıkarın. Sıcak olarak yanında tereyağlı sade pilavla servis yapın.
Kayısı marmeladı ile hazırladığınız sos balığa nefis bir tat ve koku verir.
 
KAYISI MARMELADI SOSU (GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ)


  • 4 çorba kaşığı kayısı marmeladı
  • 1/2 baş soğan
  • 1 tatlı kaşığı Worchestershire sos

Soğanı ince ince kıyın, kayısı marmeladı ve Worchestershire sosu ilave edip birlikte çırpın. Bobotie ile servis yapın.
 
BOBOTİE (GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ)


  • 1 kg. kıyma
  • 1 baş soğan
  • 3 dilim tost ekmeği
  • 1/4 litre süt
  • 75 gr. kuru üzüm
  • 3 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı erimiş
  • tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 10 adet kuru kayısı
  • 12 adet badem
  • 2 yumurta
  • 2 tatlı kaşığı kayısı marmeladı
  • 2 çorba kaşığı köri
  • 1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 defne yaprağı veya 1 limon yaprağı
  • karabiber
  • tuz

servis için:
  • 3 çorba kaşığı chutney
  • 6 çorba kaşığı kayısı marmeladı sosu
  • 1 küçük kase hindistan cevizi rendesi
  • 1 küçük kase kıyılmış fındık

Ekmekleri sütle ıslatın. Kıymayı derin bir kaba koyun. Sütle ıslatılmış ekmeği sıkarak fazla sütünü alın, kalan sütü atmayın. Ekmekleri kıymaya karıştırın. Soğanı soyun. Ufak ufak doğrayın. Kuru kayısıları küçük küçük kesin. Limonu sıkın ve suyunu kayısıların üstüne dökün.
Bademleri ince ince kıyın. Defne veya limon yaprağım yumuşatmak için ılık suyla ıslatın. Tavada tereyağını eritip sıvıyağı ekleyin. Köri tozunu ve toz kırmızı biberi içine atıp karıştırın. Soğanları ekleyin ve soğanlar körinin ve kırmızı biberin rengini alıp
yumuşayıncaya kadar karıştırarak kavurun. Soğanları kıyma ve ekmek karışımının üstüne dökün. Kesilmiş kayısıları, kıyılmış bademleri, kuru üzümleri, tuzu, karabiberi ve kayısı marmeladını ilave edip, hepsini birden karıştırın. Kayısı marmeladı yemeğinize çok özel bir tat verir. Malzemelerinizi iyice karıştırdıktan sonra cam bir fırın kabına koyun.
Sütün geri kalan kısmını yumurtalarla çırpın ve yemeğin üzerine dökün. Defne veya limon yaprağını kıvırarak baca gibi yapıp yemeğin üzerine batırın. Orta ateşte önceden kızdırılmış fırında 45 dakika pişirin.
Yemek piştikten sonra fırından çıkarın. Yemeğe bir bıçak sokarak pişmesini kontrol edebilirsiniz. Bıçak girdiğinde yemek biraz yumuşak olmalı.
Yemeğinizi yanında Chutney, kıyılmış fındık, hindistan cevizi rendesi ve özel hazırlanmış Kayısı Marmeladı Sosu ile birlikte servis yapın.
 
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
2 orta boy soğan (halka halinde doğranmış)
1 kg koyun eti (yağsız, kuşbaşı doğranmış)
750 gr domates (kabukları soyulup dilimlenmiş)
1 kırmızı sivri biber (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Büyük bir güveçte yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanları ekleyip arasıra karıştırarak 5-7 dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar kızartınız.
Eti ekleyip sürekli karıştırarak 5 dakika, pembeleşinceye kadar kızartınız. Domates, sivri biber, şeker, tuz ve karabiberi güvece ekleyip karışımı sürekli karıştırarak kaynatınız.
Kaynamaya başlayınca ateşin altını kısıp güvecin ağzını örterek 1 saat, etlere bıçağın ucu kolaylıkla batana kadar pişiriniz. Güveci ateşten alıp servis ediniz.

Not: Bu çok lezzetli Güney Afrika yemeği, kuzu etinden de hazırlanabilir. Kuzu kullanılırsa son pişirme süresini 30 dakika kısaltmak gerekir.
 
Geri
Top