Malzemeler:
1 kg Kuzu kuşbaşı ( Dana kuşbaşı da, tavuk but kuşbaşı da olabilir)
2 baş soğan
5 diş sarımsak
1 kaşık salça
1 çay bardağı sıvı yağ
5 adet patlıcan
4 adet kabak
500 gr taze fasulye (konserve olabilir)
4 adet patates
4 adet kırmızı domates
4 adet sivri biber
2 adet kırmızı kaypa biber
Yeteri kadar tuz-karabiber-kekik-pul biber.
3 adet defne yaprağı
200 gr tereyağı
Yapılışı:
Orta boy toprak güvecin içine soğanlar piyaz doğranarak az tuz ile ovularak öldürülür.Üzerine salça ve sıvı yağ konularak karıştırılır.Kuşbaşı etler ve sarımsak ilave edilerek iyice harmanlanır.Defne yaprakları atılır.Üzerine sırası ile fasulyeler, kabaklar, patlıcanlar,ve patatesler irice doğranarak döşenir.En üstüne yine irice doğranmış domates ve biberler döşenir.Kekik ,tuz ve karabiber serpilerek dilimlenmiş tereyağı en üstüne yayılır.Üzerine bir su bardağı su konularak baharatların yayılması sağlanır.Güvecin ağzı birkaç kat yağlı kağıtla veya aliminyum folyo ile kapatılıp kenarından pamuklu bir iple sıkıca dolanarak bağlanır.
Önce ocağın üzerinde kaynama sıcaklığına gelmesi sağlanıp 250 C fırına konularak yaklaşık 100-120 dak.pişirilir. Kokusu piştiğinin işareti olacaktır.Bir müddet dinlendirilip servis yapılır..Afiyetle efendim..
Ümit Usta
Gazelle Resort SPA Otel Mutfak Şefi