Meyve suyu sağlığınız için iyi ama halılarınız için korkunç olabilir. Her türlü meyve suyu lekesini çıkarmak ve halınızı eski haline döndürmek için adımları izleyin.
- Kağıt havlu veya temiz bir pamuklu bir bez ile meyve suyu dökülen yere bastırarak, mümkün olduğunca çok suyu çekmeye çalışın.
- Halınızın türüne göre temizlik adımlarına karar verin. Her halı türü için doğru leke çıkarma tekniklerini kullanmak önemlidir. Örneğin, yün gibi doğal lifler, sıvı leke çıkarıcı kimyasallara kötü tepki verebilir. Bu nedenle antika gibi değerli halı ve kilimleri temizlemeden önce iki kere düşünmek gerekir. Böyle bir halınız varsa, en iyi çözüm profesyonel bir halı temizleyicidir.
- Lekenin üzerine biraz ılık su püskürtün ve hafifçe lekeyi nemlendirin. Lekenin yayılmaması için çok ıslatmadan çalışmaya dikkat edin. Püskürttüğünü suyun sıcak olmamasına dikkat edin. Sıcak su lekeleri kalıcı hale getirebilir.
- Püskürttüğünüz suyu kağıt havlu ile baskı uygulayarak kurulayın. Lekeleri temizlemek için asla dairesel hareketler kullanmayın. Bu, lekenin derine işlemesine neden olur.
- Temizleme solüsyonu hazırlayın. 1 çay kaşığı, ağartıcı özelliği bulunmayan bir deterjan ya da halı şampuanı ile sıcak suyu karıştırıp köpürtün.
- Temizleyiciyi uygulamadan önce göze çarpmayan bir noktada test edin ve birkaç dakika bekleyin. Temizleyiciden sonra halının rengi değişiyorsa, soğuk su ve bir sünger ile solüsyonu hemen temizleyin ve halının geri kalanında kullanmayın.
- Temiz bir bezi hazırladığınız sıcak su ile ıslatıp sıkın. Oluşan köpükten bir parça alıp lekenin üzerine kapatın.
- Bir kaşığın tersiyle çok fazla baskı uygulamadan, spiral çizer gibi lekenin yukarı çıkmasını sağlayın. Leke çıkana kadar işlemi tekrarlayın.
- Solüsyonu temizlemek için ılık su püskürtüp, ıslak kısmın üzerine kağıt havlu bastırın. Fazla suyunu tamamen alana kadar işleme devam edin.
- Halı tamamen kuruyuncaya kadar üzerine sandalye, sehpa vb. ağır bir nesne yerleştirmemeye dikkat edin.