Hamileyiz öyleyse güzeliz!

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Hamilelikte en önemli fiziksel değişim ciltte yaşanır...

Hormonal ve mekanik nedenlere bağlı olarak gelişen değişimler gerek doğrudan gerekse dolaylı yollardan anne adaylarımızın psikolojisini de etkiler. Bazıları hamileliğin vücudunda meydana getirdiği değişimlerden büyük bir hoşnutluk duyar. Hamileliğin kendisini güzelleştirdiğini düşünür. Oldukça önemli sayıdaki anne adayı da ne yazık ki çirkinleştiğini düşünür. Hatta kendi vücudundan utanır hale gelir. Siz hangi gruba giriyorsunuz?

Nasıl hissederseniz hissedin, biz dışarıdan görüneni söyleyelim: Gayet iyisiniz! Peki, cildinizde neler oluyor? Yine söyleyelim, bu geçici bir değişiklik.

ÇATLAKLAR
Nedir? Hamilelikle birlikte ortaya çıkan cilt değişimlerinden en sık bilineni karın çatlakları. Stria Gravidarum adı verilen bu çatlaklar, tüm hamilelerin % 50 ile 90'ında ortaya çıkar. Büyük çoğunluğu karnın alt kısmında görülen lezyonlar, hamileliğin ikinci yarısından itibaren belirmeye başlar. Kalça, meme ve kollarda da görülebilir. Tipik görüntüsü deride ufak ve fazla derin olmayan çöküntüler şeklinde. Açık tenlilerde pembemsi bir rengi olabilir. Esmer tenlilerde ise etrafındaki cilt bölümlerinden oldukça açık renkte, hatta gümüş rengindedir.
Nedeni? Ciltte bulunan, kolajen adlı maddenin ayrılmasından dolayı görülür. Genetik olabilir. Ağrılı değil ama hafif bir kaşıntıya yol açabilir. Mekanik gerilmeye bağlı olarak ya da hormonal nedenlerle ortaya çıkabilir.
Nasıl önlenir? Çatlakların önlenmesi her zaman mümkün olmaz. Piyasada hamilelik çatlaklarını engellemek için satılan pek çok ürün olmasına karşın etkinlikleri her zaman yeterli değil. Annesi ya da kız kardeşinde bu türden çatlaklar olanlarda daha sık görülür. Irkın da etkisi olduğu tahmin ediliyor. Örneğin siyah ırkta daha az rastlanır. Ani ya da olması gerekenden fazla kilo artışı olanlarda çatlaklar daha kötü olur. Önlemek için yapılabilecek en iyi şey bol sıvı almak. Sıvı miktarı yüksek olan sağlıklı bir cilt, gerilmeye daha iyi yanıt verir. Çatlakların büyük bir kısmı doğumdan sonra kaybolmaz. Rengi biraz daha açılarak gümüş rengi bir hal alır. Birçok anne bu durumdan rahatsızlık duymaz ve bunu anne olmanın bir işareti olarak gururla taşır. Ama yine de kurtulmak isteyenler için geliştirilmiş birçok plastik cerrahi teknik var. Sonuçlar da yüzü güldüren türden.

HAMİLELİK MASKESİ
Nedir?
Cholasma olarak da adlandırılan hamilelik maskesi, hamilelik sırasında yüzde meydana gelen koyulaşmaları ifade eder. Koyulaşmalar sadece yüzde olmaz. Meme başları, koltuk altları, genital bölgede de hamileliğin sonlarına doğru renk değişiklikleri görülebilir. Bu değişiklikler önemli değil, doğumdan sonra kayboluyor.
Nedeni? Hamilelik sırasında melanotropin adı verilen madde, fazla miktarda salgılanır. Bu madde burun, yanak ve alın civarında pigmentasyon artışına yani koyulaşmaya yol açar. Güneş ışınları bu duruma yol açmaz ama olayın şiddetini artırabilir.
Nasıl önlenir? Anne adaylarımızın % 45 ile 70'inde 4. ve 5. Aylardan başlayarak, hamilelik maskesi görülebilir. Hamilelik maskesini önlemenin en kolay yolu, güneşe çıkarken çok yüksek faktörlü koruma kremleri sürmek. Bu durumda kalıcı değildir.
 
Top