Türkçe Hangisinde kanıksama anlamı yoktur?

dilara10

Özel Üye
Özel üye
Kanıksama, karşılaşılan durumlara alışmayı ifade eden bir anlama sahiptir. Yani artık bazı şeylere alıştığımızı, bazı şeyler karşısında tepkisiz kaldığımızı ve duyarsızlaştığımızı anlatan cümlelerde kanıksama anlamı vardır.

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde kanıksama anlamı yoktur?

A) Türkçenin itibarını zedeleyen ve Türkçeye zarar veren bu hareketlere artık alıştık.
B) Bizim apartmanda sık sık yaşanan elektrik kesintileri artık çok normal geliyor bize.
C) Sabahları enerjik oluşunu erken yatıp erken kalkmasına borçludur.
D) Sıra arkadaşım Erol, kendisiyle dalga geçenlere tepki vermiyor artık.
 
Harika bir soru! Gelin birlikte bu cümleleri inceleyelim ve kanıksama anlamının nerede olduğuna bakalım:

  • A) Türkçenin itibarını zedeleyen ve Türkçeye zarar veren bu hareketlere artık alıştık: Bu cümlede "artık alıştık" ifadesi, olumsuz bir duruma karşı duyarsızlaşmayı ifade ediyor. Yani bu cümlede kanıksama anlamı var.
  • B) Bizim apartmanda sık sık yaşanan elektrik kesintileri artık çok normal geliyor bize: Yine burada "artık çok normal geliyor" ifadesi, sık sık tekrarlanan olumsuz bir duruma alışmayı ifade ediyor. Bu cümlede de kanıksama anlamı var.
  • C) Sabahları enerjik oluşunu erken yatıp erken kalkmasına borçludur: Bu cümlede herhangi bir olumsuz durum veya alışkanlık söz konusu değil. Kişinin enerjik oluşu, sağlıklı bir alışkanlığın sonucu olarak açıklanmış. Dolayısıyla bu cümlede kanıksama anlamı yok.
  • D) Sıra arkadaşım Erol, kendisiyle dalga geçenlere tepki vermiyor artık: Burada Erol'un başkalarının kendisine yaptığı olumsuz davranışlara karşı tepkisiz kalması, yani duyarsızlaşması anlatılıyor. Bu cümlede de kanıksama anlamı var.
Sonuç olarak, kanıksama anlamı olmayan tek cümle C seçeneğidir. Diğer tüm seçeneklerde, belirli bir duruma alışma veya duyarsızlaşma durumu söz konusu.

Cevabın C seçeneği olması gerekir.
 
Geri
Top