• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Fen Hava var mı?

Hava, çevremizde gözle görülemeyen ancak varlığını sürekli hissettiğimiz bir maddedir. Bu varlığını çeşitli şekillerde hissederiz, hesaplama ya da deneylerle de kanıtlayabiliriz.

1. Rüzgar: Havanın varlığını belki de en yalın şekilde rüzgâr sayesinde anlar ve hissederiz. Rüzgar, aslında gözle görülmeyen havanın hareketidir. Saçlarımızın arasından geçen, yüzümüzde hissettiğimiz hafif ya da kuvvetli esinti, havanın var olduğunun bir kanıtıdır.

2. Balonlar: Bir balonu çeşitli gazlarla ya da sadece havayla şişirebiliriz. Balon içerisine doldurduğumuz hava, balonu genişletir ve havanın var olduğunu gösterir.

3. Ses Yayılımı: Sesin yayılabilmesi için bir ortam gereklidir ve bu çoğunlukla hava olur. Sesin kulağımıza ulaşması, havanın varlığını da gösterir.

4. Havanın Basınç Etkisi: Bir şırınga ya da pet şişe kapağını sıkıca kapattıktan sonra içerisindeki havayı sıkıştırdığımızda bu basınç etkisi havanın var olduğunu gösterir.

5. Bitkiler ve Hayvanların Solunumu: Bitkiler ve hayvanlar, yaşamlarını sürdürebilmek için havaya ihtiyaç duyarlar. Bitkiler, fotosentez yapabilmek için CO2'ye, hayvanlar da solunum yapabilmek için O2'ye ihtiyaç duyarlar.

6. Meteorolojik Olaylar: Yağmur, kar, sis gibi hava durumları değişiklikleri, hava varlığının kanıtlarıdır.

Bunlar gibi çok sayıda olay ve durum, havanın varlığını kanıtlar niteliktedir.
 
Geri
Top