• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Havalar soğudu, hasta olmayın!

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P

Soğuk algınlığına karşı yapmanız gerekenler..


Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, soğuk havalarla birlikte nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığını söyledi.

Enfeksiyonların özellikle çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunları olanları olumsuz yönde etkilediğini belirten Dr. Alkan, "Soğuk, özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıklarını tetiklerken kışın ortaya çıkan hava kirliliğiyle beraber sorun daha da büyür." dedi.

Kış mevsiminde görülen en yaygın hastalık, halk arasında üşütme olarak da anılan soğuk algınlığı olduğunu vurgulayan Alkan, şu bilgileri verdi: "Hastalık ani burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı ile başlar. Ateş genellikle normal olmakla beraber bazı kişilerde hafif olarak yükselebilir. Birçok hasta kendini yorgun, keyifsiz ve bitkin hissedebilir. Birkaç gün süren belirtiler bir hafta içinde tamamen kaybolur" dedi. Soğuk algınlığından korunmak için hasta kişilerle tokalaşmak, öpüşmek gibi yakın temastan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Dr. Alkan, "İnsanların toplu olarak bulundukları kalabalık ortamlara girmemeli, eller, sıkça ve bol su ile iyice yıkanmalı, ellerin göz ve burun ile teması önlenmeli, hasta kişilerin eşyaları kullanılmamalıdır."

Alkan, soğuk algınlığının kesin bir tedavisi olmadığını, tedavi sürecinde A ve C vitamini bakımından zengin sebze ve meyveleri tüketmenin hastanın iyileşme sürecini hızlandırdığını söyledi. Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Alkan, "Yaşlı ve çocukların, kalp, astım, diyabet ve KAOH gibi kronik sağlık sorunları olan kişilerin havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalı, giyime özen gösterilmeli, aşırı terlememeye dikkat edilmelidir." diye konuştu.

Soğuk havalarda özelikle hamilelerin mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeleri, toplu yerlerden uzak durmaları ve maske ile korunmaları gerektiğini söyleyen Dr. Alkan, "Astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalığı olan kişilerin ilaçlarını düzenli ve uygun dozda almaları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı, hava kirliliğinden, soba- kömür ve sigara dumanının etkisinden sakınmaları gerekmektedir." dedi.
 
Geri
Top