ç. Bazı Hayvanların Yavruları Başkadır
Bir bebek doğduğunda herkes onu birisine benzetir. Bu benzetmeler; "Ah! Hık demiş, babasının burnundan düşmüş.", "Kaşları aynı annesi...", "Gözleri halası gibi yeşil..", "Sanki ablasının modeli..." biçimindedir. Hiçbir bebeği balığa ya da örümceğe benzetmeyiz. Birçok hayvan için de bu böyledir. Dana, sığıra benzer, oğlak keçiye, enik köpeğe...
Ancak bazı hayvanlar dünyaya çok farklı biçimde gelir. Kurbağa yavrusu yu-murtadan çıktığında daha çok balığa benzer. Böcekler ise yumurtalarından kurtçuk ya da tırtıl dediğimiz çok değişik biçimde çıkarlar. Büyüdüklerinde çok farklı görünüm kazanırlar. Hayvanların geçirdiği bu köklü biçim değişikliğine başkalaŞım denir.
Başkalaşım geçiren hayvanlarda yumurtadan çıkan hayvan larva dönemin-dedir. Kurbağa larvaları, iribaş evresinde baş ve kuyruktan ibarettir. Bacaklar yoktur, akciğerler gelişmemiştir. Balıklar gibi su içinde solunum yaparlar.
İribaş zamanla büyür ve gelişir. Önce arka, sonra ön bacaklar oluşur. Kuyruk ve solungaçlar yok olurken akciğerler gelişir. Kurbağa başkalaşımını tamamlar ve artık ana-babasına benzer.
Böceklerdeki başkalaşım biraz daha farklıdır. Yumurtadan çıkan larvalar uzunca bir süre beslenir. Boy ve kütlelerini artırırlar. Belirli bir büyüklüğe eriştik-lerinde çevrelerine koruyucu bir kılıf yapar ve içinde hareketsiz kalırlar. Bu döne-me krizalit ya da pupa dönemi denir. Koruyucu kılıfın altında son değişim evre-lerini tamamlar ve ergin böcek hâline gelirler. Bu dönem böceğin üreme dönemidir.
Çevremizdeki birçok hayvan başkalaşım geçirir. Başkalaşımı en rahat izleye-bileceğimiz hayvanlar kurbağalar ve ipek böceğidir. İlkbahar geldiğinde kurbağa ve ipek böceğinde başkalaşımı gözlemleyiniz.
ALIŞTIRMA
Aşağıda kurbağanın yaşam döngüsünü gösteren bir şema var. Ancak bazı bölümleri eksik bırakılmıştır.
Eksik kavramları yazarak şemayı tamamlayınız.