1. Hayatınızda hiç gerçek tarçın gördünüz veya tattınız mı? Muhtemelen hayır.
Gerçek tarçın Sri Lanka'ya özgü, açık renkli, tatlı ve lezzetli bir bitki. Tüm dünyanın tükettiği "tarçın" ise aslında tarçın bitkisinin bir akrabası olan cassia. O daha acı, baharat tadı olan, koyu renkli bir yapıya sahip. Tarçın nadir ve çok zor bulunan bir baharat olduğu için cassia'yı tarçın kabul ediyoruz.
2. Kaşar peynirlerinin büyük bölümü eritme peynirden oluşuyor.
1 kilo kaşar peyniri yapmak için 10 kilo süt gereklidir. Bu da maliyeti ve fiyatı artıracağı için günümüzde yediğimiz kaşarların çoğu sahte. Gerçek kaşar peyniri yanmaz, eridiğinde tel tel ayrılır. Oysa firmalar maliyeti düşürmek için farklı peynir çeşitlerini eritip karıştırarak sahte kaşar peyniri elde ediyor.
3. Ton balığının içinde genellikle ton balığının kendisi bulunmuyor.
Amerika'da restoranlarda yapılan bir araştırma, suşilerin içinde bulunan ton balıklarının %100'ünün başka balıklardan ve maddelerden oluştuğunu ortaya koydu. Yine bir restoran zinciri yakın zamanda ton balıklı sandviçinde hiç balık bulunmadığını, balık tadı ve kokusu bulunan malzemeler kullandığını açıkladı. Gerçek ton balığı olan uzun kanatlı orkinos balığının maliyeti ve kolay taklit edilebilmesi insanların işlerini kolaylaştırıyor.
4. Gerçek bal bulmak, çölde su bulmakla eşdeğer.
Ne yazık ki doğal olduğu iddia edilen, özel bölgelerden getirtilen ballarda bile bu durum geçerli. Bir balın gerçek mi, sahte mi olduğunu anlamak çok zor; gerçek ballar dahi çeşitli ilaç ve tatlandırıcı eklemeleriyle "sahteleştiriliyor".
5. Kakao yağı içermeyen çikolatalar sahte olarak tanımlanıyor.
Günümüzde pek çok çikolatada soya yağı gibi farklı yağlar kullanılıyor. Gerçek çikolata pahalı ve sıcaklığa daha dayanıksız. Ağzınıza attığınızda vücut ısınızla hemen erimesi çikolatanın gerçek olduğunu gösteriyor.
6. %100 doğal zeytinyağı bulmak epey zor. Neredeyse tüm zeytinyağlarında daha ucuz başka yağlar var.
Bu karıştırma işlemi maliyeti düşürse de zeytinyağının faydasını azaltıyor ve vücuda doymuş yağ girmesine sebep oluyor.
7. Parmesan peyniri olarak talaş bile kullanıldığını söyleyen araştırmalar var.
İtalya'nın Parma şehrine ait bu peynir tüm dünyada çok popüler ama ne yazık ki o da kaşar gibi maliyetli bir peynir olduğu için yapay aromalarla benzerleri üretiliyor.
8. Kahve oldukça değerli bir bitki çekirdeği. Bu nedenle içine mutlaka bir şeyler karıştılıyor.
Farklı kahveleri inceleyen uzmanlar yanmış kuru yemiş kabukları, yanmış mısır, yanmış arpa, nişasta, incir, karamel; hatta dallar ve parşömen (!) kağıdı kalıntıları bulmuş.
9. Çay yapraklarının içine başka bitkilerin yapraklarının karıştırılması çok da şaşırtıcı değil.
Ayrıca daha uzun süre dayanması için talaş da karıştırılıyor.
10. Toz baharatların büyük bölümü sahte. Zaten ana haber bültenleri sık sık bu konuyu ele alıyor
Zerdeçalda mısır bulunuyor, muskat cevizinden elde edilmesi gereken muskat baharatı karabiberin işlemden geçirilmiş hali. Toz baharatların çoğunda alakasız eklemeler var.
11. Hazır meyve sularının büyük ölçüde gerçek olmadığını bilmeyen kaldı mı?
Konsantre, işlenmiş meyvenin çeşitli kimyasallarla karıştırılması sonucu elde edilen meyve suları aslında damak zevki gelişmiş olanların kolayca doğalından ayırt edebileceği farklılıklara sahip.
12. Kobe eti veya Wagyu eti
Dünyanın en pahalı eti olarak da bilinen Kobe eti Japonya'ya özgü ve çok zor elde edilen bir et. Amerika'da sadece 8 restoranda yenebilen bu etin popüler olmasıyla pek çok restoran ve firma aynı isimle et satmaya başladı. Bu etler tamamen normal dana eti.
13. Istakoz gerçekten özel bir yiyecek. Pek çok restoranın menüsünde yer alan ıstakoz ise aslında langostino.
Langostino karides ve yengece benzeyen bir tür ama kesinlikle ıstakoz değil.