Her Nar Tanesi Bir İlaç!

~meLek~

GalataSaray'ım
Soğuk havalarla birlikte kış hastalıklarının da görülme sıklığı arttı...

Ani ısı değişiklikleri halsizlik baş ağrısı ve yorgunluğa neden olurken; grip soğuk algınlığı bronşit gibi pek çok hastalık da yaygınlaştı.

Taze sebze ve meyve tüketin

Hem kış hem de yaz aylarında düzenli bir beslenme programı için; et süt sebze meyve ve tahıllardan oluşan besin gruplarının dengeli bir biçimde alınması gerekiyor. Özellikle taze sebze ve meyveler soğuk havalarda da sağlıklı kalmak isteyenlerin imdanına yetişiyor.

Enfeksiyondan korunmak için bol bol balık süt ve yumurta tüketin

Yumurta süt balık ıspanak portakal havuç yeşilbiber kayısı gibi sarı turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.

C vitamini kurtarıcıdır

C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber maydanoz tere roka karnabahar ıspanak portakal limon mandalina kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır.

E vitaminini fındık ceviz ve bademden alabilirsiniz

E vitaminin vücut çalışmasındaki en önemli görevi antioksidan özelliğidir. En zengin kaynakları; fındık ceviz badem gibi yağlı tohumlar sıvı yağlar yeşil yapraklı sebzeler kuru baklagiller tahin gibi besinlerdir. Balık balık yağı fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler.

Çinko eksikliği hastalık nedeni

Vücuda yapılacak çinko desteği fiziksel nörolojik ve psikolojik gelişmeyi iyileştirir yaşamı tehdit eden enfeksiyonların sıklığını da azaltır. En iyi kaynakları; kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir. Diğer kaynakları; fındık ceviz fıstık gibi kuruyemişler süt peynir ve kuru baklagiller olarak sayılabilir.

Bırakın yoğurt ve kefir sizi korusun

Florayı güçlendirerek gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına karşı direnç oluştururlar. Antimikrobiyal aktiviteyi üst düzeyde tutarlar. İmmün fonksiyonlara(bağışıklığa) destek verirler. Antitümör özellik gösterirler. Prebiyotikler ise probiyotiklerin büyüme ve gelişmesini sağlayan aktivitelerini artıran sindirilmeyen karbonhidrat bileşikleridir. Prebiyotikler ise başta anne sütü ve lifli gıdalarda (enginar kereviz pırasa kuşkonmaz ve muz gibi ) bulunurlar. Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artırır. Kefir probiyotiktir yani kendisi yararlı mikroorganizmadır
Kefir tümör oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır. Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit B1 vitamini pantotenik asit niasin folik asit B12 ve biyotin) sentezi yaparlar. Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biyotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artırır.

Doğal şifa kaynağı bal

Bal enerji veriminin dışında karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı ağız boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu özellikler balın antimikrobiyel etkisinin yanı sıra; baldaki fruktozun doku ve kasları yumuşatıcı ve gevşetici özelliğinden kaynaklanmaktadır. Balın yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesini sağlamak için kullanımı önerilmiştir.

Faydası kokusundan ağır basıyor

Sarımsağın yapısında bol miktarda su fruktoz içeren karbonhidratlar kükürt bileşikleri protein lif ve serbest amino asitler bulunur. Sarımsak ayrıca yüksek miktarda saponin fosfor potasyum kükürt çinko orta miktarda selenyum A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum magnezyum sodyum demir manganez ve B kompleks vitaminlerini içerir. Sarımsağın bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek kansere karşı etkili bir silah olabileceği belirtilmektedir.

Bir tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar

Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten) kaynağıdır. Bu özelliği ile görme gücü kılcal damar sisteminin adrenal bezin ve tiroid bezinin fonksiyonları üzerinde etkilidir. Yapraklarında uçucu yağlar flavonoidler protein klorofil ve glikozit köklerinde ise uçucu yağ şeker müsilaj ve glikozit vardır. Yapraklar vitamin ( ACK ) demir potasyum kükürt kalsiyum magnezyum yönünden zengindir.

Her nar tanesi bir ilaç

Nargiller familyasının örnek bitkisidir. Nar meyvesi ismini Latince’de ‘çok tohumlu’ anlamına gelen ‘pomegranate’den almıştır. Nar suyunda anthsiyaninler ve güçlü antioksidant flavonoidler nar suyunun rengini sağlarlar. Nar antioksidan ve anti-tümör etkisinden dolayı ilaç olarak da tanımlanabilir.

Ara öğünlerde kayısı tüketin

Kayısı insan vücudunun günlük enerji ve protein gereksiniminin karşılanmasında çok az katkıda bulunmakla birlikte mineral maddelerden potasyum ve vitaminlerden ß-karotence çok zengindir. A vitaminin öncül maddesi olan ß-karoten vücudu ve organları saran epitel doku göz sağlığı kemik diş gelişmesi ve endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. Bu görevlerinden başka A vitamini üreme ve büyümede enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasında önemli rol oynar. Diğer taraftan A vitamini normal vücut hücrelerinin kanserli hücreye dönüşmesinin başlıca sorumlusu olan aktif karsinojenlerden tekli oksijenin oluşmasını önlemekte veya oluştuktan sonra etkisiz hale getirmektedir. Ayrıca A vitamini organizmanın ve sağlıklı hücrelerin direncini artırarak kansere karşı koruyucu görevi yapmaktadır.

En zengin meyve kivi

Kivi dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde besin maddesi yönünden en zengin meyvedir. Kivi meyvesinin 100 gramında ortalama 100-400mg C vitamini bulunur. Ayrıca magnezyum içeriği bakımından da en zengin yüksek potasyum miktarı ve düşük sodyum ile yine meyveler içerisinde ön sıralarda yer almaktadır. E vitamini bakır fosfor B2 vitamini ve A vitamini bakımından da iyi bir içeriğe sahiptir. Kivi karotenoidler (beta karoten lutein ve ksantofil) fenolik bileşikler (flavanoidler ve antosiyaninler) ve antioksidant içerikleri yönünden de oldukça önemli meyvelerdendir.

Bitki çayları soğuk havalarda doğru bir tercihtir

Özellikle kuşburnu ıhlamur ahududu böğürtlen bu dönemde antioksidanca zengin olanları olarak sıralanabilir. Limonla zenginleştirerek kendinize doğal bitki çayları karıştırabilirsiniz.
 
Geri
Top