Herkes Flash Sunumlar Hazırlayabilecek

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Türk Bayrağı
Tanıtacağım programla artık herkes flash sunular yapıp forumumuzda ya da kendi sitelerinde başkaları ile paylaşabilecek. Macromedia Flash programı ile yapılabilecek pek çok görselliği bu küçük programla kolaylıkla yapabileceksiniz. Program içerisinde size gerekecek her şey var.

Programın Adı: Alligator Flash Designer

Bu Programla Neler Yapabilirsiniz?

  • Flash presentasyonlar,
  • Görsel dersler,
  • Web site tasarımları,
  • Sesli ve resimli flash sunular,
  • Çeşitli fotoğraf albümleri
  • Resim ve şekil geçişlerine animasyonlar,
  • Hareketlendirilmiş şekiller,
  • Her nesneye ya da çalışmanın tümüne mp3 ekleyebilme…
Bunlardan başka programı denedikçe sizin yaratıcılığınızla çok daha fazlasını üretebilirsiniz. Örneğin öğrencilerinize kendiliğinden ya da butonlar aracılığı ile ilerleyen ders sunuları, kendi resimlerinizi albüm haline getirmek vs. bu programla çocuk oyuncağı.

Şimdilik programın bu basit programların menülerini tanıtalım daha sonra birkaç basit uygulama ile (zaman buldukça) örneklendirelim. Aynı çalışmaları tekrar ederseniz flash çalışmalarının ne kadar kolay olduğunu sizde anlayacaksınız.

Program Menüleri - Yan menü:

1.png

Program Menüleri - Üst menü:

2.png

Program Menüleri - Frame Ayarları:

3.png

Yukarıdaki resimlerde programda en çok kullanılan menüleri (ki size başlangıçta birkaçını kullanmak yetecektir) göstermeye çalıştım. Örneklerle bu butonların nasıl kullanılacağını çok daha net şekilde öğreneceğiz...
 
Flash Resim Albümü Yapıyoruz

Süre: 1 Dakika

Daha önceden kullanacağınız resimleri bir klasör içerisinde toplarsanız daha iyi olur. Tek tek eklemek zorunda kalmazsınız. Şimdi flash resim albümünü 1 dakikada nasıl yapabileceğimizi görelim.

----------------------------------

Programı başlatıyoruz ve alttaki şekilde görüldüğü gibi File > Wizards > Photo Album seçeneğine tıklıyoruz.

Ek Not: Aynı pencerede New Slide Show seçerseniz resimlerinizi önizleme (küçük resim) bölümü görünmez. Animasyonlu şekilde otomatik olarak geçer.

1-1.webp

Alttaki pencere açılacaktır.

2-1.webp

Yukarıdaki pencereyi biraz açıklayalım.

Kırmızı yazı ile Albüm boyutu yazan yerden albümünüzü boyutlandırabilirsiniz. Bu sizin fotoğraf albümünü hangi amaçla kullanacağınıza bağlı. Örneğin forumda biz 800x600 kullanıyoruz ama ben örnek çalışmada 400x300 kullandım. Böyle bile olsa bizim forumumuz gereği 800x600 şeklinde görünecektir. Resimler biraz bu nedenle flu görünecek. Diğer web sitelerinde ise boyutları istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Yine yukarıdaki resimde Add Photos butonuna basarak resimlerimizi ister toplu, ister tek tek ekliyoruz. (Alttaki resim) Resimleri seçtikten sonra butonuna tıklıyoruz. Resimler eklendikten sonra isimleri listelenecektir.

3-1.webp

Programdaki görüntü alttaki gibi oldu. Sağ taraftaki Frame List bölümünden istediğiniz resmi silebilir, arkaplan rengini değiştirebilir, istediklerinize yeni animasyonlar da ekleyebilirsiniz.

4.webp

----------------------------------

İşlemler bu kadar. Artık klavyeden F9 tuşuna ya da programda en alttaki Sağ Ok butonuna tıklayarak önzileme yapabilirsiniz.

Çalışmayı Kaydetme ve Paylaşma

En son eklenen resme bakalım. Eğer program üzerinde daha sonra düzeltme/ekleme vs işlemler yapacaksanız program tuşlarından pembe renkle işaretlenmiş olan Disket şeklindeki butona tıklayın ve .sfd uzantılı olarak kaydedin. Bu şekilde aynı projeyi istediğiniz zaman açıp üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.

Benim işim bu kadar artık flash dosyam hazır olsun diyorsanız hemen Disket şeklindeki butonun sağındakine tıklayalım (fareyi üzerine getirdiğinizde Export SWF ifadesi görünecek) ve bir isim vererek kaydedelim.

Yaptığınız çalışmayı forumda veya başka sitelerde paylaşabilmek için internet üzerinde bir alana upload edebilirsiniz. Bedava alan veren yerlerden biri olabilir. Artık upload ettiğiniz yerdeki linki kopyalayıp forumda ilgili butonuna basıyoruz ve kodlarına arasına ilgili linki yapıştırıyoruz.
 
Arkadaşlar bu programla hazırlayacağınız flash sunumları upload edebileceğini siteleri araştırdım. Bir çok site var ancak aralarında özellikle 3 tanesi üyelik istememesi ve stabil çalışması nedeniyle dikkatimi çekti. Upload ettikten sonra flash linklerini kopyalayıp foruma eklemeniz yeterli.



Yukarıda tanıttığım siteler resim upload etmek için de uygun sitelerdir.

Programla Flash dersleri devam edecek :)
 
Sesli-Resimli Flash Şiir veya Flash Şarkı Hazırlıyoruz

Flash şiir ya da şarkı eşliğinde değişen resimli flash çalışmaları yapmak bu programla oldukça kolay. Burada sadece 2 frame ile basit bir çalışma yapıyoruz. Siz frame sayısını arttırıp istediğiniz kadar resim ve özellik ekleyebilirsiniz.

Elinizde boyutu büyük olmayan mp3 formatında şarkı veya şiiriniz hazır olsun.

  • Programı başlatın.
  • Frame List bölümünden (alltaki resim) 2 numaralı butona tıklayıp 2 adet (veya daha fazla) frame oluşturun.

6993

- Frame çerçevesindeki Frame 1 'e tıklayın ve çalışma alanına resim ekleyin. (Alttaki resimde resim ekleme butonuna tıklayıp resmi ekleyebilirsiniz)

6994

- Eklediğiniz resme ters tıklayıp açılan menüden Intro > Intro Animation seçin. (resmin giriş animasyonu) Burada birçok animasyon seçeneği ve süre ayarları görünecek. Deneme yanılma ile sevdiğiniz bir animasyon ve süre seçebilirsiniz.

- Yine resme ters tıklayıp bu kez Autro > Autro Animation seçin. (resmin kayboluş animasyonu)

- Frame List ekranından bu kez Frame 2 'ye tıklıyoruz ve resim ekleyip aynı işlemleri yapıyoruz.

- Tekrar Frame 1 'e tıklayıp bu kez yukarıda resimde gösterilen "Ses Ekle" butonuna tıklayıp önceden hazırladığımız resmi gösteriyoruz.

İşlem bu kadar. Şimdi klavyeden F9 tuşuna basarak sesli çalışmamızı izleyebiliriz. Kaydetme olayı zaten önceki derslerde açıklanmıştı.

Dikkat edeceğimiz durumlar.

Buraya kadar herşey tamam ancak çalışmamız ve şarkı hiç durmuyor ve çalışmaya devam ediyor. Aynı zamanda gösteri ile ses aynı anda bitmiyor.

Sesin bir kez çalışması için ses ekleme penceresinde No Multiple onaylı olsun ve Loops değerini 1 olarak verin.

Siz şarkı süresine göre bir gösteri hazırlamalısınız. Bunu da şöyle yapıyoruz.

Frame 1 e gelin ve eklediğiniz resmi seçin. Frame List bölümünde (alttaki resim) 1 numaralı Delay alanından bu resmin ne kadar ekranda kalacağını belirliyoruz. Bu açılır listede en çok 10 sn süresi var ancak siz klavyeden daha yüksek değer girebilirsiniz.

Şimdi Frame 2 'ye gelin ve bu kez Delay bölümündeki açılır listeden Stop seçin. Böylece animasyonumuz bittiğinde kendiliğinden tekrar etmeyecektir.

6993

Programla birlikte gelen örnekleri özellikle inceleyin derim. Zaten birçok şeyin yapılışını kolaylıkla kavrayacaksınız örneklerle.
 
Flashlara Preloader Eklemek

Flash çalışmalarınız bu program aracılığı ile çok kolay PreLoader ekleyebilirsiniz.

Preloader kısaca Flash sunum başlayana kadar izleyiciye bir bar halinde ne kadar süre kaldığının gösterilmesidir. Bunun için;

Çalışmanızı bitirdikten sonra ilk Frameye gelin ve program menülerinden Movie > Insert Standart Preloader tıklayın. Açılan pencereden 5 adet preloader türü çıkacaktır. İstediğiniz seçerek Tamam deyin.

Bu işlemden sonra tekrar menüden Movie > Preloader Options tıklayın. Açılan penceredeki metin bölümüne istediğinizi yazın. Bu yazı yükleme sırasında izleyiciye gösterilecek metindir. Artık programınızda bir Preloader var :)
 
Ama şifreler açmıyo bu programı
yanlışmı acep
ama bendee bende kullanmak istiyorum
bide güzel anlamışsın
kullanamadım die kendimi dövcem yaf
bi çözüm
 
Geri
Top