İçli Köfte

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
İçli köfte, adını ülkemizin genelinde duyurmuş ve neredeyse her yörede yapılan lezzetlerden biri. Tabi ki yöreden yöreye köftelerin lezzetlerinde de farklılık oluyor. Gerçek anlamda bir içli köfte yemek için ise en uygun yerlerden biri de Gaziantep. Yılın her mevsimi yapılabilen ve sürekli olarak tüketilen içli köfte farklı yörelerde farklı isimler ile adlandırılabiliyor. Kimi zaman oruk kimi zaman da kibbe gibi farklı isimler ile duyduğumuz içli köfte patates, ince bulgur, irmik ve ekmek ile yapılıyor. Baharatları listeye eklemeye gerek görmüyoruz.

İçli Köfte

Gaziantep’te tükettiğiniz neredeyse her yiyecekte baharat esintisi görebilirsiniz. Bu arada köfte yapılırken kuzu kıyma tercih ediliyor. Yöre halkı kıymanın ana malzemesinin yemeğin lezzeti üzerinde büyük farklılık yaratacağına inanıldığı için ince çekilmiş kuzu kıymadan başka bir kıyma ile içli köfte yapmıyor. Yolunuz Gaziantep’e düşerse içli köftenin bir de Antep usulü ile yapılmış olanlarını denemeniz önerilir.

Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler​

  • 2su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1su bardağı irmik
  • 1adetyumurta
  • 3yemek kaşığı un
  • 1yemek kaşığı domates salçası
  • 1yemek kaşığı biber salçası
  • 1yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2çay kaşığı (silme)pul biber
  • 3su bardağı sıcak su
  • 550gramkıyma
  • 4adet orta boy soğan
  • 4çay kaşığı tuz
  • 1çay kaşığı nane (arzuya göre)
  • 2çay kaşığı pul biber (arzuya göre)
  • 1çay kaşığı kekik (arzuya göre)
  • 1çay kaşığı karabiber (arzuya göre)
  • 1çimdikkimyon (arzuya göre)
  • 10sapmaydanoz
  • 1dilediğiniz kadar ceviz içi (iri çekilmiş)
  • 200gramtereyağı veya margarin

Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifinin Püf Noktası​

Hamuru ezerek macun kıvamına gelinceye kadar yoğurmalısınız.

Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifinin Pişirme Önerisi​

Eğer haşlayacaksanız haşlama suyunuza biraz limon tuzu atmak köftenin dağılmasını engeller.

Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?​

  1. Bulguru ve irmiği ağzı kapaklı bir kapta ıslatın ve ağzını kapatıp yaklaşık 30 dakika dinlenmeye bırakın.
  2. 200 gram yağı tencereye alın ve kıymayı rengi dönene kadar sürekli karıştırarak pişirin
  3. Kıymanın her yeri renk aldıktan sonra tane tane olması için yarım çay bardağı su ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.
  4. Suyunu çektikten sonra küp küp doğranmış soğanı ilave edip kavurmaya devam edin.
  5. Soğanlar tamamen kavrulduktan sonra 2 çay kaşığı tuzu ve baharatları ilave edin
  6. Cevizleri de ilave edip ocağın altını kapatın. Maydanozları ekleyip son kez karıştırıp soğuması için başka bir kaba alın.
  7. Şişmeye bıraktığımız bulgurlu karışımı bir tepsiye (varsa çiğ köfte tepsisi) veya bir kaba çıkarın ve üzerine yağ, salça, un, yumurta, pul biber ve 2 çay kaşığı tuzu ekleyip güzelce yoğurun
  8. Yaklaşık 15 dakika yoğurduktan sonra bütün hamuru bir araya getirin ve üzerini nemli bir bezle örtün. Yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
  9. Hamurunuzdan cevizden büyük yumurtadan küçük parçalar alıp yuvarlayın. Baş veya işaret parmağınızla açıp içine harç doldurup kapatın.
  10. Eğer elinizde açamıyorsanız hamuru yağlı kağıdın arasına koyup büyükçe açarak kalıplar halinde çıkardığınız parçalara poğaça gibi iç harç koyup kapatabilirsiniz.
  11. Kızgın yağda kızartın. Dilerseniz suda da haşlayabilirsiniz.
  12. Şimdiden afiyet olsun.

Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifinin Servis Önerisi​

Salçalı sos haşlamanın üstüne mükemmel gider.

Faydalı Bilgiler: İçli Köfte Ustalarının Bile Az Bildiği Püf Noktaları, Enfes Tarifleri ve Çeşitleri​

Afiyetle yediğimiz mis gibi içli köftenin köklü tarihinden farklı çeşitlerine, onun hakkında bilinmesi gereken o kadar lezzetli detay var ki aslında. Siz de içli köfteyi çok sevenlerdenseniz ustalarının bile az bildiği bu önemli püf noktaları öğrenin, tadı damağınızda kalacak bir iç harç ve tam kıvamında dağılmadan pişecek dış katmanının sırlarını bir bir keşfedin. Buyursunlar, sizi hemen bu yazımıza doğru alalım:

Faydalı Bilgiler: İçli Köftenin Dağılmaması İçin Ne Yapmalı?​

Özene bezene hazırladığınız dış harcını ellerinizle dikkatlice açtınız, içine nefis iç harcını doldurup kapattınız... Buraya kadar her şey yolunda olsa dahi farkına varmadan yaptığınız birkaç ufak hata yüzünden pişirirken içli köfteleriniz dağılabilir ne yazık ki. Eğer daha önce başınıza böyle bir durum geldiyse ya da sırf dağılacak, kıvamı tutmayacak diye bugüne dek evde içli köfte yapmaya cesaret edemediyseniz bu yazımızda yer alan nefis püf noktalar size çok yardımcı olacak demektir.

Onca Emek Boşa Gitmeyecek: İçli Köftenin Dağılmaması İçin Ne Yapmalı?​

Şöyle bir hevesle kolları sıvarsınız. "Akşama içli köfte yapayım" niyetiyle girersiniz mutfağa. En güvendiğiniz ya da büyüklerinizden öğrendiğiniz o muhteşem içli köfteyi yapmak adına tüm malzemeler bir bir çıkar tezgaha. Buraya kadar her şey tamam. Hatta içine ekmek dahi bandırdığınızı biliyoruz.

Geldik işin en can alıcı kısmına. İçli köfteyi açma kısmı birçoğumuzun problem yaşadığı nokta, kabul edelim. Bu konuda ustaları bile bazen sorun yaşayabiliyor. Ya çok ince oluyor ya çok kalın kalıyor. Orası burası çatlıyor, hadi zor bela kapattık diyelim pişerken açılıyor. Bu sorunları yaşamadan kıvamları hiç bozulmadan mükemmel içli köfteler yapmanın birkaç püf noktası var.
Bunları not edin işinize çok ama çok yarayacaklar.

İçli köfte hamurunun dağılmaması için ne yapmalı?​

İçli Köfte

İçli köfte yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında içli köftenin hamuru geliyor. Hamur için seçeceğiniz malzemelerden tutun da hamurun içini ne kadar doldurmanız gerektiğine kadar birçok değişken var. Hal böyle olunca işi en başına saralım ve dikkat etmeniz gerekenleri bir bir anlatalım. İçli köfte hamurunun malzemelerinde mutlaka ama mutlaka ince ve kaliteli bir bulgur seçmeye özen gösterin.
Birçok tarifin aksine biz size "Mutlaka bulgurunuzu ıslatın" diyeceğiz. Çünkü hangi pişirme çeşidini kullanırsanız kullanın ıslatılan bulgurla tüm malzemeler daha rahat bütünleşir. Böylelikle çatlama ya da birleşmeme gibi tüm riskler ortadan kalkmış olur.

Sıra geldi birbirleriyle bütünleşmelerini sağlayacak bağlayıcı malzemelere... Un, irmik, yumurta ve dövülmüş et içli köftenin tam anlamıyla homojen bir kıvam almasını sağlar ve pişerken ya da şekil verirken asla açılmamasının sırrıdır. Özellikle yumurta kullanacaksanız ıslattığınız bulgurun oda sıcaklığına gelmesine özen gösterdikten sonra ilave edin. Zira yumurta içerisinde ısı değişimleri nedeniyle pişebilir ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Un ve yumurta ikilisi özellikle hamurun asla dağılmaması için muhteşem formülü oluşturuyor. Aklınızda bulunsun.

Malzemeler kadar yoğurma şekli ve pişirme yöntemi de önemli​

İçli Köfte

Dövülmüş et kullanmak hem içli köftenizin lezzetini arttırıp hem de tok kıvamlı bir hale gelmesini sağlar. Birçok yörede içli köftenin içine olduğu kadar dışına da kullanılıyor. Tüm malzemeler hazırsa sıra geldi yoğurmaya. İçli köfteyi biraz uzunca bir süre yoğurmakta da fayda var.
Ardından elinizi hafifçe ıslatın ve kuru kalmamasına özen göstererek parmağınız yardımıyla içli köftenizi açın. Bu aşamada limon sıkacağı gibi farklı aparatları da kullanmanız mümkün. Nasıl yapacağım diyenler için hemen tarifini de şöyle bırakalım: Limon Sıkacağında İçli Köfte Tarifi.
İçini de doldurduktan sonra bizim naçizane önerimiz köfteleri genişçe bir tepsiye dizip buzdolabında üzeri streç filmle örtülü bir şekilde dinlendirmek ve pişirme işlemine o şekilde geçmek. İster kızartma yapın ister haşlama buzdolabında dinlendirdiğiniz zaman daha lezzetli ve daha mükemmel sonuçlar elde edeceğinize eminiz. Pişirme aşamasında da çok sıcak suyu ya da çok kızgın yağa atmamaya ve pişirirken çok karıştırmamaya özen gösterin.

Pişirme aşamasında çok fazla karıştırırsanız ya da müdahale ederseniz dağılma ihtimalleri de o kadar yüksek olur. Mümkünse hafif kaynamaya başlayan suya dikkatli bir şekilde atın ya da orta kızgınlıkta derin bir yağın içerisinde kızartın.
Bunlara dikkat ettiğiniz sürece muhteşem içli köfteler elde edeceğinize eminiz. Şimdiden ellerinize sağlık.
 
İçli köfte yapımı gerçekten özen gerektiren bir süreç ve lezzetli sonuçlar elde etmek için belirttiğiniz püf noktalarına dikkat etmek çok önemli. Özellikle iç harcının ve dış hamurunun dengesini sağlamak için yoğurma aşamasına ve dinlendirme sürecine özen göstermek, içli köftenin kıvamını ve lezzetini artıracaktır. Limon sıkacağında içli köfte tarifi fikri de çok ilginç ve farklı bir alternatif, denemek isteyenler için harika bir öneri olabilir. Pişirme aşamasında ise doğru sıcaklık ve süre kontrolü yapmak, içli köftenin dağılmadan kızartılmasını veya haşlanmasını sağlayacaktır.

Elinize sağlık, afiyet olsun!
 
Biri malzemeden kismadan yapsada yesek :)) Türkiyede bir yerde yedim bayagi bir malözemeden kisilmisti :)))
 
Geri
Top