İğne Oyası Modelleri (Adalya)

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Zürefa ve Kök
Tülbent, yemeni, yazma veya yağlık üzerine sağdan sola doğru, iğne oyası ilmekleriyle düz zürefa yapılır. Beş ilmeğin sonunda, sağ baştaki ilmeğe dönülerek tek ilmek kalıncaya kadar işlem devam eder ve üçgen bir şekil meydana çıkar. Bu sekile kök denir.

AA82j.webp
Bıyık, tomurcuk, boru ve yapraklar Şekil 2′de görüldüğü gibi bıyık ve kök üzerine iki ilmekten başlanır. Tek ilmekte bitirilir. Tomurcuğun başlangıcında tek ilmek üç sıra yapılır. Tomurcuk üç ilmekten beş ilmeğe kadar yuvarlanarak artırılır. Kare ilmekler tek iğneye iadar yuvarlanarak devam eder.Boru, üç ilmekten yuvarlanarak beş ilmeğe kadar işlenir. Yapraklar, borunun üzerine tek ilmekten üç sıra yaparak Şekil 2′de görüldüğü gibi başlanır. Üç sıranın sonunda, iki ilmek beş ilmeğe artırılır. Her sıranın yanında küçük fiskiller oluşturarak yaprak tek ilmekte bitirilir.


Ana Örgeye Geçiş

Hazırlanan kök, bıyık, tomurcuk, boru ve yapraklar üzerine ana örgeye başlanır. Esas boru içine ana örgenin borusu üç ilmekten başlanıp, yedi sıra yapılarak ve yuvarlanarak gene beş ilmekte bitirilir. Ana örgenin borusu esas boru içine yerleştirilir. Boru üzerine sekiz fiskil atılır. Bu fiskiller istenilen uzunlukta olabilir. Her fiskil yuvarlanarak kendi üstündeki fıskilleri, katları oluşturur. Bu işlerin sonunda beş fiskilli yuvarlak katlar Şekil 3′de görüldüğü gibi yapılır ve Adalya meydana gelir.
 
Geri
Top