• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

İlaçların Yan Etkileri

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
İlaçlar iki tarafı keskin kılıca benzetilebilir. Bir yönleriyle istenilen etkilerini yaratırlarken diğer yönleriyle de istenmeyen birtakım yan etkiler yaratırlar.
Bazı yan etkiler ilacın yüksek dozda kullanılmalarıyla gelişirken, bazıları da doza bağlı olmadan allerjik bir mekanizmayla belirirler. Bu gibi olaylarda “Antijen” ya da “Hapten” olarak etki eden ilaçlar allerjiye yol açarlar. Kimi ilaçlar belli bir dozun üzerinde kullanıldıklarında kanser yapıcı etki gösterirler. Kimi ilaçlar hamile kadının çocuğunu etkileyerek birtakım doğumsal anormalliklere yol açarlar. Bu gibi ilaçlara “Teratojen” denir. Bazı ilaçlar da bir süre kullanıldıktan sonra tutsaklığa yol açmaktadırlar. Başlıca iki çeşit tutsaklık vardır. Bunlardan biriıie “Psikolojik tutsaklık” ötekine de “Fiziksel tutsaklık” denir. Fiziksel tutsaklıkta kişi, alıştığı ilacı alamadığı zaman “Abstinans sendromu” denilen birtakım bedensel rahatsızlıklarla karşılaşır. Psikolojik tutsaklık durumundaysa ilaç bulunmadığı zaman bedensel bozukluklar gelişemez. Kimi ilaçlara karşı hastalarda zamanla tolerans gelişir. Bu gibi durumlarda hastada istenilen etkinin yaratılması amacıyla, gereksinim duyulan ilaç dozu gitgide yükseltilir.
Bazı ilaçlara karşı “Taşiflaksi” gelişir. Bu gibi durumlarda kimi ilaçlar sık aralıklarla kullanıldıklarında ilacın istenilen etkileri kaybolur. Buna karşılık ilacın zehirli etkilerine karşı taşiflaksi gelişmez.
 
Hekimler ve eczacılar hastalarına bir ilacı önerirken o ilacın hastaya sağlayacağı faydalar olası zararlarına, risklerine üstün ise önerirler. Şu bir gerçek ki mesleğini ilgiyle ve samimiyetle yapan tüm sağlık mensupları hastalarının sağlığını hastalarından daha çok düşünürler. Hastalarının akıllarına dahi getirmedikleri riskleri de tartıp ona göre ilaç önerirler.
Yan etkiler firmaların prospektüse yazmakla yükümlü oldukları istenmeyen ilaç etkileridir. İlaçların bazı yan etkileri o ilacı kullanan bireylerde sıklıkla gözlenir. Bunlar genellikle mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, kabızlık, karın ağrısı gibi etkilerdir. Ancak bu yan etkiler genellikle ilaçların hafif yan etkileri olarak değerlendirilir ve çok şiddetli olmadıkça tedaviyi kesmeyi gerektirmez.
İlaçların hastaları daha çok korkutan, endişelendiren yan etkileri ise daha nadir görülen ancak daha ciddi yan etkilerdir. Halüsinasyon, titreme, kalp atımlarında belirgin değişiklikler, bayılma, koordinasyon bozukluğu, vb. ilaçların nadir yan etkilerinden olup, vuku bulmaları halinde mutlaka sağlık uzmanına bildirilmeleri gerekir. Bu yan etkilerin varlığında hastanın durumuna göre ya ilacın dozu azaltılır ya da tedaviye son verilir.
Birçok hastanın aklına dahi getirmediği ancak biz sağlık uzmanlarının en çok düşündüğü yan etki ise alerjik reaksiyonlardır. Alerjik reaksiyonlar anında müdahale edilmemesi halinde hastanın hayatına mal olabilecek yan etkilerdir. Bazı spesifik ilaçlar için yapılan alerji testleri dışında birçok hasta için önceden öngörülmesi pek mümkün olmayan yan etkilerdir. Ancak görülme sıklıkları diğerlerine göre oldukça azdır.
İlaçlarını kullanması, tedavisini aksatmaması ancak ilaç kullanımı sonrasında görülen olası bir olumsuz değişim varlığında sağlık uzmanına başvurması benim hemen her gün birkaç hastama söylediklerimdendir. Hastalığın iyileşmesi belkide hiç görülmeyecek yan etkilerden sakınmaktan daha önemlidir.

Unutmayın! Yan etkiler görülme olasılığı olan etkilerdir. Hafife almayın lakin önyargılarla hastalığınızı tedavisiz bırakmayın.
 
Geri
Top