• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

ilk 3 ayda bebek beslenmesi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
8c683_yeni-dogan-bebek.jpg


İlk üç ay bebeğin hızla büyüdüğü bir dönemdir. Bu dönemde büyümesi için gerekli besinlere olan ihtiyacı fazladır. Beslenme yetersizliğine bağlı hastalıklara yakalanması bu aylarda çoktur. Kaslarda görülen gelişme yetersizliği bu ayların önemli sorunudur.

Bebek anne sütü ile beslenmelidir. Ancak anne sütü yetersiz kalır ya da anne emziremiyorsa başka besinler önerilebilir. İkinci en iyi yöntem bebeğe sağlıklı bir süt anne bulmaktır. Çocuğu doğduktan sonra ölmüş olan bir hanım bu amaca en uygundur.

Anne sütü yetersiz kalsa bile emebildiği kadar bebeği emdirmeli buna ek olarak 2-3 bardak yoğurt verilmelidir.

Eğer anne sütü hiç alamıyorsa günde beş altı kez içerisine yan yarıya su katılmış süt ya da yoğurt verilmelidir.

Ayran hazırlanarak bebeğe içirilebilir. Bunun yanında başka bir besin maddesine gerek yoktur, ikinci ayda da anne sütü emiyorsa sorun yoktur. Anne sütü emmiyorsa, iki süte bir su, iki yoğurda bir su karışımı verilir. Bu ayda sindirim sistemi güçlenmiştir. Daha az sulandırılmış süt ya da yoğurdu sindirebilecek yeterliğe ulaşmıştır. Tatlandırmak için demirden zengin pekmez katılabilir. Zaman zaman C vitamininden zengin kuşburnu pelveri katılabilir. Bunların oranı bir bardağa, bir tatlı kaşığı şeklindedir.

Süt ya da yoğurttan günde 6-7 kez verilmelidir. Muhallebiye ikinci ayda başlanır. Muhallebi 1.Çin pirinç unu ya da un kullanılır. Saf nişasta kesinlikle kullanılmaz. Muhallebi yapılırken, bir tatlı kaşığı un ya da pirinç unu bir çay bardağı sütün içerisine katılır. Hafif ateşte pişirilmeye bırakılır. Kabardıkça karıştırılır. Mikropların iyice kırılabilmesi için kaymağı bozularak içerisine katılır. Şeker piştikten sonra katılır. Katılacak miktar bir tatlı kaşığıdır. Şeker yerine pekmez katılması daha yararlıdır. Şekerin oranını kesinlikle fazla olmamalı.

İki buçuk aylık bebeğin süt yada yoğurdunu sulandırmaya gerek yoktur. Sulandırmaya devam edilecek olursa, bebek kemikleri için yeterli kalsiyumu alamaz, kemik hastalıklarına ve malnütrisyon adı verilen beslenme bozukluğuna uğrar. Alınacak miktar yine günde 6-7 çay bardağıdır. Bu süt, yoğurt da olabilir.

Üçüncü aydan itibaren çorbalar bebeğin besinleri arasına girer. Bu besinler yine anne sütü emmeyen çocuklar içindir. Sebze, tarhana, mercimek çorbaları çok yararlıdır. Mercimek çorbası unla da hazırlanabilir.

Sebze çorbası hazırlamak için, sebzeler yıkanıp temizlendikten sonra doğranır. Patates, havuç ve diğer mevsim sebzeleri bu amaçla kullanılabilir. Yarım patates yeterlidir. Az suda haşlanır. Haşlama süresi kısa olmalıdır. Haşlandıktan sonra tahta kaşıkla ezilir, püre haline getirilir. Demir kaşık, bazı vitaminleri yok eder. Hazırlanan püre süzgeçten ya da tel elekten geçirilir. Yağ konulmaz. Bu aylarda tehlikeli yanlış bir beslenme şekli, bebeklere yemek suyu vermektir. Büyükler için hazırlanan yemek sulan çok yağlıdır. Bebeğin ishal olmasına ve beslenme bozukluklarına neden olur. Hazırlanan sebze çorbası ilk önce çay kaşığı sonra tatlı kaşığı giderek her gün iki yemek kaşığına kadar çıkılarak yedirilir. Bebek hoşlanmadıysa unutuncaya kadar ara verilir, sonra tekrar denenir. Hazırlanacak çorbalara yağ koymak gerekirse, tereyağı kullanılır ve yarım tatlı kaşığından fazla yağ konmaz.
Bebeğe ilk iki ya da üç haftadan sonra hekimin ya da sağlık evi ebesinin önereceği bir vitamin şurubu verilebilir. Bu şurup yerine evde hazırlanan meyve suları da içirilebilir. Meyve suyu hazırlandıktan hemen sonra kullanılmalıdır. Eğer bekletilecek olursa vitamin değeri düşer.


D vitamininin oluşması için güneş ışınlarının etkisinde kalmalıdır. Dışarıda sıcaklık 20 derecenin üzerinde olduğu zaman kolları ve bacakları açık, sırtında hafif bir giyecekle gezdirilebilir.
 
Geri
Top