Malzemeler
6 Kg minik reçellik patlıcan
9.5 Kg şeker
11 Kg su
1 Tatlı kaşığı limon tuzu
2Tatlı kaşığı şap (zey)1 kaşık kabuklarını soyarken, 1 kaşık patlıcanları haşlarken kullanılacak.
1.5 Tane kabukları ile ince dilimlenmiş limon
10 Tane karanfil
3 Paket vanilya
Hazır lanması
Patlıcanları güzelce yıkayın.
Kabuklarını ince olarak soyun.
Üzerinde hiç mor kabuk kalmamasına dikkat edin. Reçelinizin rengini kesinlikle bozar.
Soyduğunuz palıcanları sivri bir bıçakla özellikle baş ve son kısımlarına ve gövdesinin birçok yerine batırın.
Patlıcanların şerbeti içine çekmesi için bu çok önemli
Patlıcan kabuklarını soyarken ellerinizin boyanacağını hatırlatmak isterim. İsterseniz eldiven kullanabilirsiniz.
Geniş derin bir kabın içine su doldurun.
Soyduğunuz patlıcanları içine atın.
Soyma işlemi yarıya geldiği zaman, 1 tatlı kaşığı şapı içine atın.
Elinizle arada karıştırın, erimesini, her yere ulaşmasını sağlayın.
Soyma işlemi bittiği zaman, üzerine bir tepsi çevirin, onun üzerine de bir ağırlık koyun.
Suyun üzerinde patlıcan kalmasın.
4 Saat kadar bekletin.
Suyunu dökün.
Çeşme suyunun altında bolca su akıtın üzerine.
Patlıcanların 2-3 tanesini elinize alın , patlatmadan iyice sıkın.
Sert bir şekilde sıkarsanız patlıcanlar patlar ve güzel olmaz.
Bir kurulama bezi veya havlunun içine 2-3 tane patlıcanı alın ve içinde kalan suyu iyice alın.
Büyük, geniş bir tencereye su koyun kaynasın.
Kaynamaya başladığı zaman patlıcanları içine atın, 15 dakika kaynasın.
1 Tatlı kaşığı şap atın, kaynamaya 10 dakika kadar devam etsin.
Şapı akarlarda bulabilirsiniz. Limontuzuna benzer bir görünümde.
Altını kapatın ve suyunu süzün.
Çeşme suyunun altına koyun ve bolca su akıtın üzerine.
Süzgeç koyun üzerine ve ağırlık koyun, suyu iyice süzülsün.
Patlıcanların 2-3 tanesini elinize alın, patlatmadan iyice sıkın.
Elinize temiz havlu veya bez alıp, arasına yine 2-3 tane patlıcan koyun ve suyunu alın.
Tencereye şerbet hazırlamak için 11 kg su ve 9.5 kg şekeri ekleyin.
Ben büyük boy bir tencere kullandım.
Şekerler eriyene kadar arada karıştırın.
Kaynamaya başladığı zaman suyunu iyice sıktığınız, kuruladığınız patlıcanları içine atın.
Altını hiç kısmayın. Yüksek ateşte kaynasın.
2 Saate yakın kaynayacak.
Ben 1 saat 50 dakika kaynattım.
Tencerem çok büyük olduğu için ocağın gücü biraz yetmedi. Siz kendi ocağınıza ve hazırladığınız miktara göre ocağın hızını ayarlayın.
Ocaktan indirmeden yarım saat önce, ince ince dilimlediğiniz birbuçuk limonu, 2 paket vanilyayı, karanfilleri, limon tuzunu içine atın.
Şerbetin kıvamını, patlıcanların şerbeti çekip çekmediğini kontrol ettikten sonra altını kapatın.
Şerbetin kıvamını kontrol etmek için, bırakın ertesi güne kadar soğusun.
Sabah kontrol edin ve kavanozlara yerleştirin.
Serin ve ışık almayan bir yerde saklayın.