• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

İlk Meclisten Oturumlar

wien06

V.I.P
V.I.P
Türk Kurtuluş Savaşımızın menşei olan ve yurdumuzun farklı bölgelerinden farklı görüşte yurttaşların Mustafa Kemal Paşamızın etrafında tek amaç olan “Tam Bağımsız Türkiye” için toplanması ile oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı anısına meclisten çok önemli oturumlardaki bazı konuşmaları

Refik Şevket Bey(Saruhan):Bizler,birbirine bağlı ve sonsuz kötülüklerin doğurduğu faciaların son aktörleriyiz.Öyle aktörler ki herhalde milletin azim ve dayanmasından,kuvvet ve imanından meydana geldik.Bu azmimizle ümit ve temenni ediyorum ki iyilik,refah ve kurtuluş bizde olacaktır.

Sevr Anlaşmasına Tepkiler :

Necati Bey(Manisa): Galya ormanlarında,Normandiya sahillerinde insanlar daha çıplak ve vahşi gezerken,bizim atalarımız çok büyük bir medeniyet kurmuş,Hint hudutlarından Akdeniz’e kadar yayılmışlar,büyük bir medeniyet vücuda getirmişlerdir.Her nereye uğramışlarsa hakim olmuşlar,altı bin senelik kocaman,hür bir tarih sahibi olmuşlardır.
Şimdi böyle büyük bir milleti öldürmek istemişler… Fakat,hayır efendiler,bu millet hiçbir vakit esir yaşamamıştır ve hiçbir zaman esir yaşamayacaktır.
Hayır efendim,biz öyle alçalmış bir surette ölmeyeceğiz…Hindistan’dan sesler yükselirken,Mısır’dan feryatlar koparken,İslam alemi,Ey Türkler,uyanın,bizi kurtarın derken alçak ve küçülmüş ölmeyeceğiz.Kudretimiz ve kuvvetimizle cihana hakkımızı tasdik ettireceğiz.İngilizler drednotları ile,vahşetleri ile,orduları ile üzerimize yürüsünler.Türk’ün imanı vardır.O imanını Allah’tan almıştır.”Bizim karşımızda zulmün sesi yükselemeyecektir.Zulmün sesi yükselemez.Halkın sesi yükselecektir ve halk ebedidir,efendiler.”

Nebil Efendi(Karahisar): Boşuna yorulmuşlar,Türkiye’yi yok diyeydiler daha iyi ederlerdi.

Bursa’nın Düşüşü İle İlgili Olarak :

Sırrı Bey(İzmit): …Yunan hiçbir zaman kalbimizdeki kaleyi fethedemez,ayak basamaz.Bizi daha imanlı,daha kuvvetli bir suretle hadiselere bakmaya götürecek sebepler vardır.

1.İnönü Zaferi Ardından:

Muhittin Baha Bey(Bursa):Efendiler,silah yok,top yok dediler;Osmanlı ordusu çürümüş dediler.Umum harpten sefil ve perişan çıktı dediler;ihtiyarların gözünde parlayan iman ışığına bakınız.Gençlerin fedakarlığına bakın ki,bütün dünyayı karşılarında gördükleri halde,bütün dünya fabrikalarının yıkıcı aletlerini düşmanlarının elinde gördükleri halde,ellerinde kırık tüfekleriyle onların üzerlerine hücum ettiler ve onları kahrettiler…
Efendiler,yenilmiş olan her millet,zayıf ve galip olan her millet hayret içinde ! Yalnız zayıf olamayan ve yalnız zayıflık hissetmeyen bir millet vardır.Onu siz temsil ediyorsunuz,onunla iftihar ediniz.
…Evet çok yandık,çok harap olduk.Avrupalılar ellerinden geleni yaptılar.Onların bizde vücuda getirdikleri yangınlar,ruhlarımızdaki külleri dağıtmak için birer rüzgar oldu.Yananlar yanarken,ölenler ölürken doğanlar daha kuvvetli,daha metin,daha gayretli,daha azimli oluyorlar.Ben istikbale bu ümitle bakıyorum.

Son söz Mustafa Kemal Paşamızdan: Milletimiz bugün,bütün mazisinde olduğundan daha çok ve ecdadından daha çok ümitlidir…Cennetten vatanımıza merhum Kemal(Namık Kemal) demiştir ki:

Vatanın bağrına düşman dayadı hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini.

İşte ben,bu kürsüden,bu Yüksek Meclis’in reisi sıfatıyla,yüksek heyetinizi teşkil eden bütün azaların her biri namına ve bütün millet namına diyorum ki:

Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini
.

Geri