• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

İnovasyon Nedir? İnovasyon Örnekleri

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
İnovasyon Nedir? İnovasyon Örnekleri

İnovasyon, "yeni ve değişik birşey yapmak" anlamındaki Latince "innovare" kökünden türetilmiştir . Türkçe karşılığı olarak kullanılan “yenilenme” denilebilir.

İnovasyon Nedir?
En basit tanımıyla inovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmeyi amaçlayabilir. Bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve ortaya ürün, hizmet veya iş yapış yöntemlerinin çıkarılmasıyla ve ardından bu ürün ve hizmetlerin satılmaya veya iş yapış yöntemlerinin uygulanmaya başlanmasıyla inovasyon yapılmış olur.

İnovasyon Örnekleri

Bir firma, yıkandığında buruşmayan, dolayısıyla da ütü gerektirmeyen kumaş geliştirip, üretir ve satarsa inovasyon yapmış olur. Başka bir firmanın daha iri, bol ürün veren, hastalıklara dayanıklı domates üretmek için domates tohumlarını geliştirmesi de inovasyondur. Diğer bir firmanın, insan sağlığı için yararlı bir yağ olan Omega 3 içeren yumurtalar üretmesi ve bunları çocukların ilgisini çekecek ve onları yumurta yemeğe özendirecek şekilde güzel paketler içinde satması da bir inovasyondur. Ya da bir hastane, hastalarının tahlil sonuçlarını İnternet’ten görebilmelerini sağlıyorsa, o da inovasyon yapmış olur. Ketçap şişesini ters çevirip, baş aşağı duracak şekilde kullanımını daha kolay hale getirmekte inovasyon’dur.

İnovasyon kelimesi bazen yaratıcılık ile karıştırılmaktadır. Türkçe’ye yenilikçilik veya yenilik olarak aktarılmaya çalışıldıysa da bu kelimeler inovasyonu ifade edememektedir.

İnovasyon, yeni fikirlerin ticari bir yarara dönüştürülmesi sürecidir. Yani yaratıcılığın, ticari ustalıkla birleştirilmesidir. İnovasyon geleceği yaratmakla ve sürdürülebilir kârlı büyüme sağlamakla ilgilidir.

İnovasyon basit anlamlı bir yenilenme değil, yenilenmenin kuramsal aşamasından başlayarak yenilik ürününü de içine alan ve pazarlanabilme niteliğini kabul eden bir süreç.

Beyin gücü, üniversite, planlama, olanaklar, sanayi, teknoloji, endüstri ve piyasa gibi tüm elemanlar inovasyonun içinde yer alan parçalar.

Neredeyse bir ülkenin bilim ve teknolojisinin tüm elemanlarını içine alması gereken inovasyon etkinliğinin yürüyebilmesi öncelikle toplumun her kesiminin ve iktidar erkinin olayı benimsemesi ve desteklemesi ile yürüyebiliyor.
 
İnovasyon Nedir?

Verilebilecek en basit ve en kısa tanıma baktığımızda, “yenilik, yenilikçilik” ifadelerini görürüz.

Hem bir sürecin yenilenmesini hem de ortaya çıkan sonucu ifade eden terim, buluştan ziyade halihazırda olan bir ürünün üzerine yeni özellikler katmak olarak da nitelendirilebilir. Diğer bir ifadeyle bilim ve teknolojinin, ekonomik ve toplumsal faydalar sağlayacak şekilde yenilenmesine denilmektedir.

Yaratıcılık ile karıştırılabilen inovasyon terimi, yeni fikirlerin ticari bir yarara dönüştürülmesi sürecidir. Tanım konusunda uluslararası düzeyde kabul gören kaynakların başında, OECD ile Eurostat’ın birlikte yayınladığı Oslo Kılavuzu’nun şu ifadesinin geldiği söylenmektedir:

İnovasyon süreci iki aşamadan oluşurken, yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması ilk basamak, bu fikirlerin ticarileştirilmesi yani ürün, metot ya da hizmetlere dönüştürülmesi ikinci basamak olarak belirtilmektedir.

Sonuçta inovasyon nedir sorusuna verilen cevaplar, mantık aynı olsa da değişkenlik göstermektedir. Çünkü burada somut olmayan bir soru için somut cevaplar aranmaktadır. Önde gelen insanlar ve kurumların tanımları değişir çünkü farklı şeyler kastedilebilir.

Örneğin 2007 tarihli bir Economist makalesinde, Goldman Sachs’tan Richard Lyons inovasyonu değer yaratan yeni düşünce olarak tanımlamış. Aynı makalede OECD’nin inovasyonun yeni ürünler, iş süreçleri, zenginlik veya sosyal refah yaratan organik değişimler olarak tanımlanabileceğini söylediğini görüyoruz.

ABD’li yönetim danışmanı, eğitimci ve yazar Peter Drucker ise Wikipedia’ya göre inovasyonu performansın yeni bir boyutunu yaratan değişim olarak tanımlanıyor.

İnovasyon Örnekleri

İnovasyon ve inovasyon örnekleri günümüzün en çok kullanılan ifadeleri arasında yer aldığından, bunları ayrı başlıklar altından incelemek istedik. Ve inovasyonun tanımını incelediğimize göre aşağıda hem bilgi edinmek hem çağın yeniliklerinden haberdar olmak hem de inovasyon konusunda kendini geliştirmek isteyenlerin dikkatini çeken örneklere yer verdik.

1. LG-TROMM Styler

2. iRobot Scooba 230

3. Amazon Web Services-Dahili Teknolojiyi Üçüncü Partilere Açma

4. Airbnb’nin Deneyimleri

5. Fortnite

6. Ford ve Volkswagen – Otonom Arabaların Geliştirilmesi

7. Microsoft-Rakip Platformlarda Lansman

8. LG’nin Gazete Gibi Yuvarlanabilen Ekranı
 
Geri
Top