Cihazını tamir için servise vermek isteyenler
Cihazını satmak veya bir tanıdığına vermek isteyenler
Cihazını yenisi ile değiştirmek isteyenler
Cihazını çeşitli sorunlar nedeniyle sıfırlamak isteyenler
Aşağıda paylaştıklarımız da 3 ana aşamadan, yani “Yedek Alma“, “Cihaz Sıfırlama” ve de “Geri Yükleme” aşamalarından oluşuyor:
a) Yedek Alma (Backup)
Eğer cihazımızı bir başkasına veya servise vereceksek önce içindeki özel bilgilerimizi silmemiz gerekiyor. Dolayısıyla öncesinde cihazdaki bilgilerimizi yedeklememiz çok önemli. Ayrıca başka bir cihaza geçeceksek de önce eski cihazımızdaki bilgileri bir yere kaydetmemiz yani yedeklememiz gerekiyor ki, yeni cihaza aktarabilelim.
(Her ne kadar bu yazıda detaylı bahsettiğimiz gibi iOS 5 ile gelen iCloud özelliği ile de yedek almak mümkün olsa da, ben daha kısa sürdüğü ve yüksek bir internet bağlantısı gerektirmediği için hep iTunes’u tercih ediyorum. Bu yüzden aşağıdaki yazıdaki herşey iTunes‘a göre anlatılmıştır.)
1) Yetkilendirme (Authorize Computer)
Bir cihazın iTunes ile birlikte sorunsuzca kullanılabilmesi için, o cihazda yüklü bulunan uygulamaları indirmekte kullanılan Apple Kimliği ile iTunes’un bir kereliğine yetkilendirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla eğer ilk defa bir bilgisayarda iTunes kullanacaksanız, “Mağaza -> Bu Bilgisayarı Yetkilendir” işlemini yapmanız gerekecek.
Eğer daha önce yaptıysanız, yani sürekli kullandığınız bir iTunes varsa o zaman tekrar yapmanıza gerek yok.
2) Satın Alınanları Aktar (Transfer Purchases)
Bir sonraki adımda paylaştığımız yedekleme işlemi, cihazımızdaki uygulamaların kendisini değil, uygulamaların verilerini (oyunların bölümleri gibi) yedekliyor. Dolayısıyla cihazımızı sıfırladıktan sonra tüm uygulamaları App Store’dan tekrar indirmek zorunda kalmamak için “Satın Alınanları Aktar” (Transfer Purchases) işlemi yaparak iPhone veya iPad’imizdeki uygulamaları bir seferde tümünün iTunes’a transferini sağlayabiliyoruz.
Aslında bu işlem, ücretli (paid) veya ücretsiz (free) App Store’dan veya iTunes Store’dan alınan tüm içerikleri (uygulamalar, şarkılar, filmler, zil sesleri, vs.) cihazımızdan iTunes’a aktarıyor. Ancak ülkemiz kullanıcıları, iTunes Store’dan müzik veya film satın alamadıkları için, bu işlem bizim açımızdan sadece uygulamaların transferi anlamına geliyor.
Cihazımızdaki tüm uygulamaların yukarıdaki gibi iTunes’a transferi, restore sonrası uygulamaların tekrar cihazımıza yüklenmesi için çok büyük bir fayda sağlıyor. Özellikle cihazımızda çok sayıda uygulama varsa ve bunların boyutu büyükse, App Store’dan tekrar geri yüklemek çok zahmetli oluyor. Bu yüzden bu tip önemli işler öncesi mutlaka bir “Satın Alınanları Aktar” işlemini yapın. Eğer yapmazsanız, geri yükleme sonrası App Store‘dan uygulamaları tekrar indirmeniz gerekebilir.
3) Yedek (Backup)
Geri Yükleme (Restore) veya cihaz sıfırlama öncesi yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi de yedek almak. Bildiğiniz gibi “iPhone ve iPad’de Yedek Alma ve Yedek’ten Geri Dönme” başlıklı yazımızda cihaz yedeğininin nasıl alındığını, nelerin yedeklendiğini ve gerektiğinde bu yedekten nasıl geri dönüş (Restore from Backup) yapıldığını detaylı olarak açıklamıştık.
Bu yüzden burada çok fazla detaya girmeyeceğim. Sadece aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi tek tuşla cihazımızı yedekleyebildiğimizi bilmemiz yeterli. Bu sayede rehberimiz, notlarımız, takvimimiz, cihazımızla çektiğimiz fotoğraflar, uygulamalarımızın verileri (geçtiğiniz bölümler, level’lar, vs.), sistem ayarlarlarımız, vs. hepsi yedekleniyor.
Fakat ben garanti olması açısından yukarıdaki yedek haricinde bir de rehberinizi ayrıca yedekleminizi öneriyorum. Daha evvel tanıttığımız Turkcell Yedek ve My Contacts Backup gibi uygulamalar ile Adres Defterini ayrıca yedeklemekte fayda var. Ola ki yukarıdaki yedek işleminizde bir sorun çıkarsa, Adres Defterini ayrıca yedeklemiş olmak her zaman faydalı olacaktır. Bir de eğer cihazınızla çektiğiniz fotoğraflar ve videolar sizin için çok değerliyse, bu yazıda paylaştığımız gibi ayrıca bilgisayara aktarabilirsiniz.
4) Bilgisayarımızdan Cihazımıza Transfer Ettiğimiz Dosyalar
Apple telif hakları konusuyla uğraşmamak için bilgisayarımızdan cihazımıza eşzamanlama yöntemi ile transfer ettiğimiz şarkılar, zil sesleri, fotoğraflar, PDF‘ler ve videoları yukarıdaki gibi yedeklemiyor. Özetle “Bu dosyalar zaten bilgisayarınızda, cihazınızı sıfırlasanız dahi tekrar eşzamanlayabilirsiniz” diyor. Bilgisayarımızdan cihazımıza transfer ettiğimiz şarkılar veya zil sesleri, halen bilgisayarımızda bulunuyorsa aslında gerçekten sorun yok.
Fakat eğer daha önce şarkılarımızı ve zil seslerini yüklediğimiz bilgisayarımız ortada yoksa (örneğin format atmışsak) ve de geri yükleme işlemini yeni bir iTunes’ta yapacaksak bu durumda geri yükleme sonrası şarkı ve zil seslerimizi de kaybediyoruz. Dolayısıyla eğer bilgisayarınızdan cihazınıza transfer ettiğiniz bu dosyalar sizin için çok önemli ise, daha önce bu yazımızda tanıttığımız CopyTrans isimli programla, bu dosyaları yeni iTunes’a geri transfer edebilirsiniz. Bu sayede şarkılarınız, zil sesleriniz ya da PDF’leriniz gibi dosyalarınız da yedeklenmiş olur.
—————————–
Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra artık cihazımızdaki verileri bilgisayarımızda güvence altına almış oluyoruz. Dolayısıyla eğer servise göndereceksek, satacaksak veya bir başkasına vereceksek bir sonraki adım olan cihazın içindeki bilgileri silme işlemine geçebiliriz.
Fakat eğer amacımız sadece yeni bir iPhone veya iPad’e geçiş yapmak ise hemen silmemize gerek yok. Bu durumda bir sonraki adıma, yani yedekten geri yükleme adımına geçebiliriz.
b) Cihaz Sıfırlama (Erase All Contents)
Özellikle eski cihazını satan kullanıcıların ihmal ettikleri konuların başında cihaz bilgilerini sıfırlama işlemi geliyor. Bunun sebebini de, cihazın içindeki hazır yüklü paralı uygulamalar ve oyunların, alıcıyı ikna etmede artı bir motivasyon olmasından kaynaklandığını tahmin ediyorum Halbuki bu yazıda detaylı paylaştığımız gibi, başka bir Apple Kimliği ile alınmış uygulamaların uzun süreli kullanılmasına veya güncellenmesine imkan bulunmuyor.
Ayrıca cihazı sıfırlamadan başka birine teslim etmek, cihaz içindeki özel bilgilerin başkalarının eline geçmesi, iCloud kullanılıyorsa adres defterlerinin karışması gibi sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle tanıdığınız bir kişi de olsa, lütfen cihazınızı teslim etmeden önce aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Ayarlar -> Genel -> Sıfırla” menüsünden “Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil” seçeneğine tıklayarak cihazınızı sıfırlayın.
Bu arada bazı kullanıcılar bu tip bir silme işleminin cihazdaki verileri tamemen silip silmediğini merak ediyor olabilirler. Yani akla “Ben bu şekilde silsem dahi, cihazın yeni sahibi benim bilgilerimi bir şekilde geri getirebilir mi?” diye düşünebilir. Apple’ın
Yukarıdaki işlem sonrası cihaz, üzerindeki versiyonla sıfır bir cihaz gibi açılır. Bu noktada cihazı teslim ettiğiniz kişi, sanki kutusundan yeni çıkmış gibi cihazın aktivasyonunu ve ayarını yapmaladır. Zaten bizim de istediğimiz bu değil mi
Bu arada hazır konu açılmışken cihazı sıfırlama işlemini aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi iTunes’tan “Geri Yükle” seçeneğine tıklayarak da yapabilirsiniz. Bu işlemin en büyük farkı, Geri Yükle‘ye tıkladığımızda iTunes’un Apple’ın sunucularına bağlanıp güncellemede olduğu gibi varsa önce güncel sürümü indirmesi, indirdikten sonra da cihazı sıfırlayarak kurmasıdır.
Tabii iTunes’tan Geri Yükle’me bittikten ve cihaz tekrar başladıktan sonra karşımıza yedekten geri dönme seçeneği çıkmaktadır. Cihazınızı servise veya başka birine verecekseniz elbette yedekten yükleme yapmayın. Cihazınızın iTunes bağlantısını kesip sıfır haliyle ilgili kişiye teslim edin.
c) Yedekten Geri Yükleme ve Eşzamanlama (Restore From Backup & Sync)
Yukarıda paylaştığımız gibi cihazımızın yedeğini aldıktan sonra ve sıfırladıktan servise vermiş olabiliriz. Servisten aynı cihaz tamir olmuş ve sıfırlanmış bir şekilde geri gelebilir, ya da yerine başka bir tane sıfır cihaz vermiş olabilirler. Ya da iPhone 4S gibi yeni bir sıfır cihazı kendimiz almış olabiliriz. Ya da cihazımızda çeşitli sorunlar olduğu için kendimiz de sıfırlamış olabiliriz.
Her durumda elimizde daha önce aldığımız yedeklerimiz ve üzerine tekrar yükleme yapmamız gereken sıfır bir cihaz bulunmakta. Dolayısıyla aşağıdaki paylaştıklarımız, yukarıdaki her durum için geçerli.
1) Yedekten Geri Yükleme
iOS 5 ile birlikte sıfırlanmış bir iPhone’u açtığımızda aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi hiç iTunes’a ihtiyaç duymadan adım adım ayar ve aktivasyon gerçekleştirebiliyoruz. Fakat biz yukarıda daha önceden iTunes’umuzla yedek aldığımızdan, bu şekilde adım adım ayar yapmamıza gerek yok.
Bu yüzden sıfır cihazımızı açıp daha önce yedek aldığımız iTunes’a USB kablosu ile bağlıyoruz. Bağladığımız anda da karşımıza aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi yedekten geri dönme seçeneği çıkıyor. Bu ekranda da en son aldığınız yedeği seçip sağ alttaki “Sürdür” seçeneğine tıkladığımızda da, sıfır cihazımıza bir önceki yedeğe ait tüm verileri yükleniyor.
2) Eşzamanlama
Yukarıdaki gibi yedeği cihazımıza döndükten sonra bir de iTunes arşivindeki dosyaları eşzamanlama yani senkronizasyon yöntemi ile cihazımıza atmamız gerekiyor. Bunun en başında da tabii ki uygulamalarımız geliyor. iTunes Üzerinden Uygulama Yönetimi ve Senkronizasyonu başlıklı yazımızda daha önce detaylı paylaştığımız için burada çok detaya girmeyeceğim ama aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Uygulamaları Eşzamanla” seçeneğini işaretleyerek daha önce bilgisayarımıza transfer ettiğimiz uygulamaları geri cihazımıza yükleyebiliyoruz.
Eğer bilgisayarımızdan daha önce şarkı, zil sesi, kitap, video gibi doysalar yüklemişsek, aynı uygulamaların senkronizasyonunda olduğu gibi bu dosyaları da eşzamanlama yöntemi ile cihazımıza transfer ediyoruz.
————–
iPhone veya iPad’ini servise verecek, satacak veya değiştirecek olan kullanıcılar için paylaşacaklarımız şimdilik bu kadar. Yukarıdaki anlattıklarımızın çok olması gözünü korkutmasın. iOS dünyası ile ilk defa tanışan kullanıcıları düşünerek çok detaylı yazdığımız için zor gibi gözüküyor, yoksa oldukça kolay
Önemli Not: Yukarıda bahsettiğimiz cihaz sıfırlama ve geri yükleme gibi işlemleri, SIM kilitli iPhone alıp sonradan unlock işlemi yaptıran kullanıcılar ya da jailbreak yapan kullanıcılar dikkatli yapmalıdır. Cihaz sıfırlama veya güncelleme gibi işlemler, cihaza sonradan yapılan bu tip unlock ve jailbreak gibi işlemleri ortadan kaldırmaktadır. Bu yüzden eğer unlock’lı veya jailbreak’li bir cihaz kullanıyorsanız, yukarıdaki işlemleri yaptmadan önce bu konuda bir uzmana danışın
Cihazını satmak veya bir tanıdığına vermek isteyenler
Cihazını yenisi ile değiştirmek isteyenler
Cihazını çeşitli sorunlar nedeniyle sıfırlamak isteyenler
Aşağıda paylaştıklarımız da 3 ana aşamadan, yani “Yedek Alma“, “Cihaz Sıfırlama” ve de “Geri Yükleme” aşamalarından oluşuyor:
a) Yedek Alma (Backup)
Eğer cihazımızı bir başkasına veya servise vereceksek önce içindeki özel bilgilerimizi silmemiz gerekiyor. Dolayısıyla öncesinde cihazdaki bilgilerimizi yedeklememiz çok önemli. Ayrıca başka bir cihaza geçeceksek de önce eski cihazımızdaki bilgileri bir yere kaydetmemiz yani yedeklememiz gerekiyor ki, yeni cihaza aktarabilelim.
(Her ne kadar bu yazıda detaylı bahsettiğimiz gibi iOS 5 ile gelen iCloud özelliği ile de yedek almak mümkün olsa da, ben daha kısa sürdüğü ve yüksek bir internet bağlantısı gerektirmediği için hep iTunes’u tercih ediyorum. Bu yüzden aşağıdaki yazıdaki herşey iTunes‘a göre anlatılmıştır.)
1) Yetkilendirme (Authorize Computer)
Bir cihazın iTunes ile birlikte sorunsuzca kullanılabilmesi için, o cihazda yüklü bulunan uygulamaları indirmekte kullanılan Apple Kimliği ile iTunes’un bir kereliğine yetkilendirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla eğer ilk defa bir bilgisayarda iTunes kullanacaksanız, “Mağaza -> Bu Bilgisayarı Yetkilendir” işlemini yapmanız gerekecek.
Eğer daha önce yaptıysanız, yani sürekli kullandığınız bir iTunes varsa o zaman tekrar yapmanıza gerek yok.
2) Satın Alınanları Aktar (Transfer Purchases)
Bir sonraki adımda paylaştığımız yedekleme işlemi, cihazımızdaki uygulamaların kendisini değil, uygulamaların verilerini (oyunların bölümleri gibi) yedekliyor. Dolayısıyla cihazımızı sıfırladıktan sonra tüm uygulamaları App Store’dan tekrar indirmek zorunda kalmamak için “Satın Alınanları Aktar” (Transfer Purchases) işlemi yaparak iPhone veya iPad’imizdeki uygulamaları bir seferde tümünün iTunes’a transferini sağlayabiliyoruz.
Aslında bu işlem, ücretli (paid) veya ücretsiz (free) App Store’dan veya iTunes Store’dan alınan tüm içerikleri (uygulamalar, şarkılar, filmler, zil sesleri, vs.) cihazımızdan iTunes’a aktarıyor. Ancak ülkemiz kullanıcıları, iTunes Store’dan müzik veya film satın alamadıkları için, bu işlem bizim açımızdan sadece uygulamaların transferi anlamına geliyor.
Cihazımızdaki tüm uygulamaların yukarıdaki gibi iTunes’a transferi, restore sonrası uygulamaların tekrar cihazımıza yüklenmesi için çok büyük bir fayda sağlıyor. Özellikle cihazımızda çok sayıda uygulama varsa ve bunların boyutu büyükse, App Store’dan tekrar geri yüklemek çok zahmetli oluyor. Bu yüzden bu tip önemli işler öncesi mutlaka bir “Satın Alınanları Aktar” işlemini yapın. Eğer yapmazsanız, geri yükleme sonrası App Store‘dan uygulamaları tekrar indirmeniz gerekebilir.
3) Yedek (Backup)
Geri Yükleme (Restore) veya cihaz sıfırlama öncesi yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi de yedek almak. Bildiğiniz gibi “iPhone ve iPad’de Yedek Alma ve Yedek’ten Geri Dönme” başlıklı yazımızda cihaz yedeğininin nasıl alındığını, nelerin yedeklendiğini ve gerektiğinde bu yedekten nasıl geri dönüş (Restore from Backup) yapıldığını detaylı olarak açıklamıştık.
Bu yüzden burada çok fazla detaya girmeyeceğim. Sadece aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi tek tuşla cihazımızı yedekleyebildiğimizi bilmemiz yeterli. Bu sayede rehberimiz, notlarımız, takvimimiz, cihazımızla çektiğimiz fotoğraflar, uygulamalarımızın verileri (geçtiğiniz bölümler, level’lar, vs.), sistem ayarlarlarımız, vs. hepsi yedekleniyor.
Fakat ben garanti olması açısından yukarıdaki yedek haricinde bir de rehberinizi ayrıca yedekleminizi öneriyorum. Daha evvel tanıttığımız Turkcell Yedek ve My Contacts Backup gibi uygulamalar ile Adres Defterini ayrıca yedeklemekte fayda var. Ola ki yukarıdaki yedek işleminizde bir sorun çıkarsa, Adres Defterini ayrıca yedeklemiş olmak her zaman faydalı olacaktır. Bir de eğer cihazınızla çektiğiniz fotoğraflar ve videolar sizin için çok değerliyse, bu yazıda paylaştığımız gibi ayrıca bilgisayara aktarabilirsiniz.
4) Bilgisayarımızdan Cihazımıza Transfer Ettiğimiz Dosyalar
Apple telif hakları konusuyla uğraşmamak için bilgisayarımızdan cihazımıza eşzamanlama yöntemi ile transfer ettiğimiz şarkılar, zil sesleri, fotoğraflar, PDF‘ler ve videoları yukarıdaki gibi yedeklemiyor. Özetle “Bu dosyalar zaten bilgisayarınızda, cihazınızı sıfırlasanız dahi tekrar eşzamanlayabilirsiniz” diyor. Bilgisayarımızdan cihazımıza transfer ettiğimiz şarkılar veya zil sesleri, halen bilgisayarımızda bulunuyorsa aslında gerçekten sorun yok.
Fakat eğer daha önce şarkılarımızı ve zil seslerini yüklediğimiz bilgisayarımız ortada yoksa (örneğin format atmışsak) ve de geri yükleme işlemini yeni bir iTunes’ta yapacaksak bu durumda geri yükleme sonrası şarkı ve zil seslerimizi de kaybediyoruz. Dolayısıyla eğer bilgisayarınızdan cihazınıza transfer ettiğiniz bu dosyalar sizin için çok önemli ise, daha önce bu yazımızda tanıttığımız CopyTrans isimli programla, bu dosyaları yeni iTunes’a geri transfer edebilirsiniz. Bu sayede şarkılarınız, zil sesleriniz ya da PDF’leriniz gibi dosyalarınız da yedeklenmiş olur.
—————————–
Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra artık cihazımızdaki verileri bilgisayarımızda güvence altına almış oluyoruz. Dolayısıyla eğer servise göndereceksek, satacaksak veya bir başkasına vereceksek bir sonraki adım olan cihazın içindeki bilgileri silme işlemine geçebiliriz.
Fakat eğer amacımız sadece yeni bir iPhone veya iPad’e geçiş yapmak ise hemen silmemize gerek yok. Bu durumda bir sonraki adıma, yani yedekten geri yükleme adımına geçebiliriz.
b) Cihaz Sıfırlama (Erase All Contents)
Özellikle eski cihazını satan kullanıcıların ihmal ettikleri konuların başında cihaz bilgilerini sıfırlama işlemi geliyor. Bunun sebebini de, cihazın içindeki hazır yüklü paralı uygulamalar ve oyunların, alıcıyı ikna etmede artı bir motivasyon olmasından kaynaklandığını tahmin ediyorum Halbuki bu yazıda detaylı paylaştığımız gibi, başka bir Apple Kimliği ile alınmış uygulamaların uzun süreli kullanılmasına veya güncellenmesine imkan bulunmuyor.
Ayrıca cihazı sıfırlamadan başka birine teslim etmek, cihaz içindeki özel bilgilerin başkalarının eline geçmesi, iCloud kullanılıyorsa adres defterlerinin karışması gibi sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle tanıdığınız bir kişi de olsa, lütfen cihazınızı teslim etmeden önce aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Ayarlar -> Genel -> Sıfırla” menüsünden “Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil” seçeneğine tıklayarak cihazınızı sıfırlayın.
Bu arada bazı kullanıcılar bu tip bir silme işleminin cihazdaki verileri tamemen silip silmediğini merak ediyor olabilirler. Yani akla “Ben bu şekilde silsem dahi, cihazın yeni sahibi benim bilgilerimi bir şekilde geri getirebilir mi?” diye düşünebilir. Apple’ın
Bağlantıyı görüntüleme izniniz yok, görüntülemek için:
Giriş yapın veya üye olun.
adresindeki dokümanına göre cihazımızdaki veriler, cihazımıza ve kullanıcıya özel bir anahtar (key) ile şifreleniyor. Yukarıdaki işlem de esas bu anahtarı siliyor, dolayısıyla bir şekilde diskteki verilere ulaşılsa dahi şifre anahtarı olmayınca veriler okunamıyor.Yukarıdaki işlem sonrası cihaz, üzerindeki versiyonla sıfır bir cihaz gibi açılır. Bu noktada cihazı teslim ettiğiniz kişi, sanki kutusundan yeni çıkmış gibi cihazın aktivasyonunu ve ayarını yapmaladır. Zaten bizim de istediğimiz bu değil mi
Bu arada hazır konu açılmışken cihazı sıfırlama işlemini aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi iTunes’tan “Geri Yükle” seçeneğine tıklayarak da yapabilirsiniz. Bu işlemin en büyük farkı, Geri Yükle‘ye tıkladığımızda iTunes’un Apple’ın sunucularına bağlanıp güncellemede olduğu gibi varsa önce güncel sürümü indirmesi, indirdikten sonra da cihazı sıfırlayarak kurmasıdır.
Tabii iTunes’tan Geri Yükle’me bittikten ve cihaz tekrar başladıktan sonra karşımıza yedekten geri dönme seçeneği çıkmaktadır. Cihazınızı servise veya başka birine verecekseniz elbette yedekten yükleme yapmayın. Cihazınızın iTunes bağlantısını kesip sıfır haliyle ilgili kişiye teslim edin.
c) Yedekten Geri Yükleme ve Eşzamanlama (Restore From Backup & Sync)
Yukarıda paylaştığımız gibi cihazımızın yedeğini aldıktan sonra ve sıfırladıktan servise vermiş olabiliriz. Servisten aynı cihaz tamir olmuş ve sıfırlanmış bir şekilde geri gelebilir, ya da yerine başka bir tane sıfır cihaz vermiş olabilirler. Ya da iPhone 4S gibi yeni bir sıfır cihazı kendimiz almış olabiliriz. Ya da cihazımızda çeşitli sorunlar olduğu için kendimiz de sıfırlamış olabiliriz.
Her durumda elimizde daha önce aldığımız yedeklerimiz ve üzerine tekrar yükleme yapmamız gereken sıfır bir cihaz bulunmakta. Dolayısıyla aşağıdaki paylaştıklarımız, yukarıdaki her durum için geçerli.
1) Yedekten Geri Yükleme
iOS 5 ile birlikte sıfırlanmış bir iPhone’u açtığımızda aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi hiç iTunes’a ihtiyaç duymadan adım adım ayar ve aktivasyon gerçekleştirebiliyoruz. Fakat biz yukarıda daha önceden iTunes’umuzla yedek aldığımızdan, bu şekilde adım adım ayar yapmamıza gerek yok.
Bu yüzden sıfır cihazımızı açıp daha önce yedek aldığımız iTunes’a USB kablosu ile bağlıyoruz. Bağladığımız anda da karşımıza aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi yedekten geri dönme seçeneği çıkıyor. Bu ekranda da en son aldığınız yedeği seçip sağ alttaki “Sürdür” seçeneğine tıkladığımızda da, sıfır cihazımıza bir önceki yedeğe ait tüm verileri yükleniyor.
2) Eşzamanlama
Yukarıdaki gibi yedeği cihazımıza döndükten sonra bir de iTunes arşivindeki dosyaları eşzamanlama yani senkronizasyon yöntemi ile cihazımıza atmamız gerekiyor. Bunun en başında da tabii ki uygulamalarımız geliyor. iTunes Üzerinden Uygulama Yönetimi ve Senkronizasyonu başlıklı yazımızda daha önce detaylı paylaştığımız için burada çok detaya girmeyeceğim ama aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Uygulamaları Eşzamanla” seçeneğini işaretleyerek daha önce bilgisayarımıza transfer ettiğimiz uygulamaları geri cihazımıza yükleyebiliyoruz.
Eğer bilgisayarımızdan daha önce şarkı, zil sesi, kitap, video gibi doysalar yüklemişsek, aynı uygulamaların senkronizasyonunda olduğu gibi bu dosyaları da eşzamanlama yöntemi ile cihazımıza transfer ediyoruz.
————–
iPhone veya iPad’ini servise verecek, satacak veya değiştirecek olan kullanıcılar için paylaşacaklarımız şimdilik bu kadar. Yukarıdaki anlattıklarımızın çok olması gözünü korkutmasın. iOS dünyası ile ilk defa tanışan kullanıcıları düşünerek çok detaylı yazdığımız için zor gibi gözüküyor, yoksa oldukça kolay
Önemli Not: Yukarıda bahsettiğimiz cihaz sıfırlama ve geri yükleme gibi işlemleri, SIM kilitli iPhone alıp sonradan unlock işlemi yaptıran kullanıcılar ya da jailbreak yapan kullanıcılar dikkatli yapmalıdır. Cihaz sıfırlama veya güncelleme gibi işlemler, cihaza sonradan yapılan bu tip unlock ve jailbreak gibi işlemleri ortadan kaldırmaktadır. Bu yüzden eğer unlock’lı veya jailbreak’li bir cihaz kullanıyorsanız, yukarıdaki işlemleri yaptmadan önce bu konuda bir uzmana danışın