Isırgan Yemekleri

Suskun

V.I.P
V.I.P
1 demet taze ısırganotu ya da 250 gr kuru ısırgan
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 tepeleme yemek kaşığı mısırunu
25 gr tereyağı
5 su bardağı et ya da tavuk suyu
3 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber


Eldiven kullanarak ısırganotunu ayıklayıp saplarını atın. Yaprakları kaynayan tuzlu suya aktarıp 10 dakika haşladıktan sonra süzün.
Tereyağını çorba tenceresinde eritip üzerine un ve mısır ununu ekledikten sonra, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Diğer taraftan, süt ve et suyunu derin bir kapta karıştırıp kavurduğunuz una azar azar ekleyin. Sürekli karıştırarak çorba kaynayıncaya kadar pişirin.
Tuz, karabiber, toz şeker ve haşlanmış ısırganotunu ilave ettikten sonra, en az 20 dakika daha pişirip ocaktan alın. Üzerine kırmızı pul biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz el blenderi yardımıyla çorbayı püre haline getirebilirsiniz.
 
ISIRGANLI PATATESLİ GÖZLEME

3 adet haşlanmış patates
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
250 gram ısırgan oto
3 adet yufka
50 gram beyaz peynir ve çökelek
1 adet yumurta
Tuz, karabiber

Haşlanmış patateslerin kabuklarını soyup, rendeleyin. Soğanı küp küp doğrayıp, sıvıyağda pembeleştirin. Isırganın sadece yapraklarını ve ince dallarını alıp yıkayın. suyu iyice süzüp, küp doğranmış soğanı ilave edin. Arada bir karıştırarak ısırganın yumuşamasını sağlayın. Isırgan pörsüdüğünde tuz, karabiber ve patates rendesini ekleyip, karıştırın. Ateşten alın. Ezilmiş peynir ve yumurtayı da ekleyip karıştırın. Yufkaların orta kısmına bu malzemeyi ayrı ayrı yayın. Her yufkanın karşılıklı kenarlarını bohça kapatır gibi kapatın. Kare şekli alan yufkaları çok az yağlanmış teflon tavada veya sac üzerinde arkalı önlü pişirin. Dörde keserek, soğutmadan servis yapın.


ISIRGAN YAĞLAŞI

2 bağ ısırgan
1 çorba kaşığı yağ
1 çay bardağı mısır unu
1 su bardağı süt
Yeterince tuz
Nane


Isırganı temizledikten sonra yıkayıp haşlayın. Suyunu süzdükten sonra iyice ezip süzgeçten geçirin. Ezilmiş ısırganı bir tencereye alın. Mısır unu, nane, tuz, yağ ve yeterince su ilave ederek iyice karıştırın. Bir süre pişirin. İndirmeye yakın süt ilave edin.
 
ISIRGANLI SALATA

2 demet ısırganotu
1 adet kırmızı soğan
1 adet domates
1 adet dolma biberi
8-10 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım limon
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Isırganotu az suda haşlanır, hemen soğuk suya atıldıktan sonra süzgece çıkarılır. Orta incelikte kıyılır. İnce doğranmış soğan tuzla ovulur. Üzerine ısırganotu, küp doğranmış domates, ,ince kıyılmış biber,maydanoz, limon suyu ve zeytinyağı eklenir, karıştırılır.


ISIRGAN KAVURMASI

1 demet ısırgan otu
1 küçük baş soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı tuz


Kalın saplarından ayırıp iyice yıkadığınız ısırgan yapraklarını kaynayan suya atıp çok az yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzgeçte süzün. İnce doğranmış soğanı zeytinyağında kavururken tuz ve ısırganı da atıp bir süre birlikte kavurun. Servis sırasında üzerine limon sıkıp pul biber serpin. (İstenirse ısırgan acı hindiba ile birlikte kavrulabilir.)
 
ISIRGAN YAĞLASI (ORDU)

2 bağ ısırgan
1 kaşık yağ
1 çay kaşığı mısır unu
1 su bardağı süt
yeterince tuz
nane

Isırgan temizlenir. Yıkanıp haşlanır. Suyu süzülür ve iyice ezilerek süzgeçten geçirilir. Ezilmiş ısırgan bir tencereye konur. Mısır unu, nane, tuz, yağ ve yeterince su ilave edilerek iyice karıştırılır.Bir süre pişirilir.İndirilmeye yakın süt ilave edilir .


ISIRGAN EZMESİ

1 bağ ısırgan otu
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz

Isırgan otu kaynayan suya atılır, solana kadar pişirilir. Sonra sudan alınır, robotta geçirerek püre yapılır. Tereyağı, pul biber ve tuz tvada yakılır. Isırganın üzerine dökülür, karıştırılır.
 
ISIRGAN MANCARI (DÜZCE)

Cibirten otu diye de tanınır. Üzerinde ince ince dikenleri vardır. Eğer eldivensiz yanaşılırsa eli dağlar acıtır. Genç sürgünleri elle toplanır. Çentilip sıcak suda haşlanır. Pirinçle yemeği yapıldığı gibi sarımsaklısı da yapılır. Bağırsak hastalığına iyi geldiği söylenir. Ayrıca haşlandıktan sonra mısır unu ile çorbası yapılır. Hele içine kaymaklı süt koyarsanız çok lezzetli olur.


ISIRGANOTU BASTISI

1 kg ısırganotunu iyice temizledikten sonra bol suda 5 - 6 kere yıkayıp doğrayınız. Tencereye 2 soğan çentip iki-kaşık tereyağıyla pembeleşinceye dek kuvvetli ateşte kavurduktan sonra içine yarım kilo kıyma koyunuz. Pembeleşinceye kadar kavurup ısırganotlarını içine atınız, kapalı olarak kendi suyu ile orta ateşte pişiriniz. İndirmeden 10 dakika önce 1 - 2 avuç temizlenmiş ve iyice yıkanmış pirinç, altı kepçe su ya da etsuyu, tuz, biber ve baharat koyunuz, kapalı olarak pişiriniz.
 
[COLOR="red"ISIRGAN YEMEĞİ (RİZE)[/COLOR]

Taze ısırgan yıkanır, haşlanır ve süzülür. Iki baş kıyılmış soğan bir tencerede bir kaç kaşık yağla kavrulur, salçası ve süzülmüş ısırganlar tencereye konur. Yeterince kaynar su ile iki bardak süt ve tuz ilave edılır. İsteğe göre karabiber de konabilir. Isırgan yemeğinin bazı hastalıldara yararlı olduğu söylenmektedir.
[COLOR="red"]
Not: [/COLOR]Kendiliğinden yetişen ısırgan otundan yapılan yemeğin tarifi Çayeli'nden alınmıştır.


ISIRGAN KAVURMASI

1 demet ısırgan otu
1 küçük baş soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı tuz


Kalın saplarından ayırıp iyice yıkadığınız ısırgan yapraklarını kaynayan suya atıp çok az yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzgeçte süzün. İnce doğranmış soğanı zeytinyağında kavururken tuz ve ısırganı da atıp bir süre birlikte kavurun. Servis sırasında üzerine limon sıkıp pul biber serpin. (İstenirse ısırgan acı hindiba ile birlikte kavrulabilir.)
 
2 demet ısırganotu
1 adet kırmızı soğan
1 adet domates
1 adet dolma biberi
8-10 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım limon
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Isırganotu az suda haşlanır, hemen soğuk suya atıldıktan sonra süzgece çıkarılır. Orta incelikte kıyılır. İnce doğranmış soğan tuzla ovulur. Üzerine ısırganotu, küp doğranmış domates, ,ince kıyılmış biber,maydanoz, limon suyu ve zeytinyağı eklenir, karıştırılır.


ISIRGAN OTLU KİŞ

Hamur için;

250 gr un
200 gr tereyağı
2 yemek kaşığı buzlu su
1 yemek kaşığı sirke
tuz
kuru bakliyat

iç için;
500 gr ısırgan otu
150 gr beyaz peynir
muskat (küçük hindistan cevizi)
3 adet yumurta
1 adet iri soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
200 ml krema.

Hamurun hazırlanması için buzlu su dışında tüm malzemeyi derin bir kaba koyun. Bıçak yardımıyla tereyağını küçük parçalar halinde kesin. Yağ iyice küçük parçalara ayrılınca soğuk suyu ilave edip hamuru büyükçe bir top olana dek yoğurun. Sonra hamuru serin bir yerde 1 saat kadar dinlendirin. Fırını 200 derecede çalıştırın. Hamuru tezgahın üstüne yaydığınız bir alüminyum kağıt üzerinde 1 santimetre kalınlığında açın. Hamurun ortasına koyduğunuz kilitli geçmeli kek kalıbını kullanarak hamurdan tabanı büyüklüğünde bir daire kesin. Kenarda kalan fazlalıkları toplayın ve yuvarlak hamur parçasını kalıba yerleştirin. Kalan hamurla kalıbın kenarında tabanından itibaren 5 cm yüksekliğinde bir şerit oluşturun ve şeridi yer yer çatal ile delin.

Not: Isırgan otu içerdiği bol miktardaki C vitamini, kalsiyum ve demir sayesinde kansızlık, romatizma ve demir eksikliği için etkili bir ilaçtır
 
Sadece 2 kez ısırgandan yapılmış yemek yedim. Aslında fena değil tadı, hem bir çok hastalığa karşı da iyiymiş duyduğuma göre.
 
Üzerine kaynar su dökünce ısırmıyor.

Çok güzel yaparım...mısır unlu ,sarımsaklı mmmm süper olur.Şifadır şifa.
 
Geri
Top