Yıl 1867; döner kebap lezzetinin doğuşu…
“DÖNER KEBAP” efsanesinin hikayesi, Mehmet oğlu “İSKENDER Efendi”nin Bursa'nın Kayhan semtindeki dükkânında başlar. O dönemde kuzu bir bütün olarak ve yere paralel biçimde odun ateşi üzerinde pişirilmektedir. Bu şekliyle kuzunun lezzetli parçaları herkese eşit dağılmaz. “İSKENDER Efendi” de bu durumun üzerine herkesin aynı oranda, eşit dağılımda aynı lezzeti alabilmesi için çözüm aramaya başlar ve en nihayetinde et pişirme ustası bir aileden gelen “İSKENDER Efendi”, uzmanlığıyla girişimci ruhunu bir araya getirerek yeni bir lezzet harmanı ve pişirme yöntemi ortaya çıkarır.Kuzu etini öncelikle sinir ve kemiklerinden ayırır, dikey bir çubuğa kat kat yerleştirir ve dik olarak tasarladığı mangalın önünde döndürerek mangal kömüründe bu harmanı pişirir. Sonuç olarak da ortaya herkesin kuzunun en lezzetli parçalarını keyifle yediği, lezzet kültürümüzün önemli mihenk taşlarından döner kebap hayat bulur. “İSKENDER Efendi”'nin ortaya çıkardığı “DÖNER KEBAP” lezzeti ilk gün ki reçetesiyle, “İSKENDEROĞLU” ailesinin yeni kuşakları tarafından korunarak hem “TÜRKİYE” çapında, hem de dünya çapında ağırlanan tüm misafirlerle paylaşılmaya devam eder.
Bursa yöresinin meşhur yemeklerinden biri olan İskender Kebabın hikayesi, 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi'nin Bursa Kayhan'daki dükkânında başladı.
19. yüzyılın ikinci yarısına kadar kuzu, yere paralel biçimde duran odun kömürlü bir ocağın üzerine yatırılarak pişirilmekteydi. Bu yöntemde kuzuyu sürekli olarak çevirmek hem aşırı emek gerektirmekte, hem de etin her tarafı eşit derecede pişirmemekteydi. Ayrıca kuzu etinin farklı bölümlerine ait farklı tatları müşterilere eşit biçimde paylaştırmak da oldukça zordu. Tabi ateşin üzerinde yatay duran ve yağları kömürün üzerine damlayan kuzunun ortaya çıkardığı koku ve duman da rahatsız ediciydi.İskender Kebap Nasıl Ortaya Çıktı?
İskender Efendi henüz 12 - 13 yaşlarındayken tüm bu sorunları çözecek devrimsel bir yöntem icat etti. Amcası Sabit Dede’den aldığı destekle icadını hayata geçirdi. Kuzu etini, kemik ve sinirlerinden ayırdıktan sonra dikey madeni çubuk üzerinde, kendi ekseni etrafında döndürerek odun kömüründe pişirdi. Bu sayede eti çevirmek, her tarafını eşit biçimde pişirmek kolaylaştı, koku ile duman ortadan kalktı ve kuzunun en lezzetli bölümleri kaynaşarak efsane bir lezzete dönüştü.
Bu lezzet, Bursa’da o tarihlerde “İskender Efendi’nin Dönen Kebabı” olarak isim yaptı .Halk dilindeki "döner" , "döner kebap" tanımlamalarının çıkış noktası oldu.
En İyi İskender Nerede Yenir?
İskender Kebabın hazırlanması ve sunulması ustalık isteyen bir sanattır.
İskender Kebap Uludağ’ın aromatik yağları ve cennet gibi yaylalarında gezinen koyunların etleriyle yapılır. Kebapta lezzeti doğrudan etkileyen dört ana malzeme vardır. Bunlar özel hazırlanmış eti, kıtır pidesi, yoğurdu ve tereyağıdır. Dördü de yüksek kalitede ve uyumda olmadığı sürece o muhteşem lezzet ortaya çıkmaz.
Etin yağdan ve sinirden ayrılan bölümleri incecik katmanlar halinde şişe geçirilir. Közün önünde döne döne her tarafı eşit biçimde pişen olan etler ince ince kesilerek, yeterli ısıda pişirilmiş uygun kalınlıktaki pidenin üzerine dikkatlice yayılır. Üzerine doğal mis gibi tereyağı, domates sosu tercihen de yoğurt ile birlikte servis edilir.
En İyi İskender Kebap Nerede Yenir?
En iyi İskender Kebap şüphesiz 150 yıllık bilgi ve uygulama tecrübesi birikimine sahip olan İskender Efendi'nin torunlarının işletmelerinden yenir. Şehir merkezindeki aileye ait tarihi işletmelerden sonra yine şehir merkezinde Ünlü Cadde'de Meridyen AVM'de, Bursa Endülüs Park AVM'de, Podyum Park'ta, İstanbul'da Kadıköy Rıhtım Caddesinde, Bağdat Caddesi'nde ve Batı Ataşehir MyOffice İş Merkezi'nde İskender İskenderoğlu işletmeleri bulunmaktadır.Şehir merkezi Ünlü Cadde Meridyen AVM'deki en yeni İskender İskenderoğlu işletmesi açılışa özel en avantajlı fiyat ve ücretsiz otopark imkanıyla misafirlerine hizmet vermektedir.
Üstelik Bursa Endülüs Park AVM şubesi, online rezervasyonda %10 indirim avantajı sağlamaktadır.