İştah kaybının sebepleri ve çözümü
İştah kaybımı yaşıyorsunuz? Canınız hiçbir şey yemek istemiyor mu? En sevdiğiniz şeyleri bile canınız çekmiyor mu?
İştahınız çok açıkken birden kapandı mı?
İştah problemleri ve çözümü...
İştahsızlık neden ve nasıl ortaya çıkar?
Her insan hayatın bir döneminde iştahsızlık sorunu ile karşılaşmaktadır. İştahsızlık birçok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Mide hastalıkları, bağırsak hastalıkları iştahsızlığa sebep olan etkiler arasındadır. Özelikle mide ve bağırsaktaki yaralar, iştahsızlığa sebep olabilirler. Hasta, midesindeki veya bağırsağındaki yara sebebiyle gaz sancısı çeker ve sürekli mide bulantısı ile yemek yemek istemez. Ayrıca yetersiz ve dengesiz beslenme sistemi bir süre sonra kişide iştahsızlığa neden olabilir. Özellikle çinko ile demir eksikliği yüzünden ortaya çıkan anemi hastalığında kişi çok iştahsız olur.
Bunların dışında bir takım ciddi kanser türleri de iştahsızlığa sebep olabilir. Bu sebeple basit bir sorun gibi görülen iştahsızlık durumlarında mutlaka doktora gidilmeli ve gerekli tahliller yapılmalıdır.
Fiziksel, biyolojik sebepler dışında bazı psikolojik nendeler de iştahsızlık yapabilir. Kişi depresyona girdiğinde, herhangi bir yakınını kaybettiğinde, ayrılık yaşadığında, işini kaybettiğinde bunalıma girebilir ve yaşadığı bunalım akabinde iştahı kapanarak iştahsızlık problemi yaşayabilir. Ayrıca sinirli bir yapıya sahip olan kişilerde yemek yeme isteği ertelendiği için bir süre sonra iştahsızlık ortaya çıkabilir.
Kişinin yaşadığı iştahsızlık sorunu 2 hafta olmasına rağmen hala devam ediyorsa, kesinlikle bir hekime başvurulmalıdır. Aneroksiya hastalığı baş gösterme riskine karşı muayene kesinlikle ertelenmemeli ve gerekli bütün tahliller yapılmalıdır.
İştahsızlığın Vücuda Etkileri Nelerdir?
İştahsızlığın baş göstermesi ile hasta ilk önce kabızlık sorunu yaşar. Ardında sık sık gaz sancıları çekme, hazımsızlık problemleri, aşırı sinir hali, saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları gibi etkiler gözlenir.
Yaşlılık da iştahsızlığın bağlantısı nedir?
İnsan yaşlandıkça ağız içindeki tat alma tomurcuğu azaldığı için, yediği içtiği şeylerden tat almamaya ve doğal olarak da iştah kaybı yaşamaya başlar. Tatlı ve tuzlu besinleri ayırt edememesi, midenin yaşlanmaya bağlı yavaşlaması da iştahsızlığı etkiler.
Beslenme Ve İştahsızlık Bağlantısı
Gün içersinde tüketilen bazı yiyecek ve içecekler iştah kapatıcı etki gösterir. Örneğin sigara ve alkol kişinin iştahını keser. Zira sigara ve alkol ağız içersinde bulunan tat tomurcuklarını kapatır ve kişi tat alma duyusunu yitirdiği için, yediği içtiği şeylerden tat alamaz ve iştah kaybı başlar.
İştahsızlık Tedavisi
İştahsızlık tedavisi için ilk önce, iştahsızlığın altında yatan sebeplerin tespit edilmesi gerekir. İştahsızlığa sebep olan etkenlere göre tedavi seçeneği uygulanır. Bunun yanında vitamin desteği ile yemek yeme saatleri ayarlanır. (Alıntıdır.)