• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

İstanbul'da kahve yasağı kahve içmek yerine kafeleri yasaklıyor

1633'te Osmanlı İmparatorluğu Sultanı IV. Murad (IV. Murad), ihlal edenlerin cezasına bakılmaksızın halka açık yerlerde kahve içmeyi yasaklayan bir "kahve yasağı" çıkardı. Kılık değiştirerek İstanbul'un dört bir yanına gider, kılıcını sallar ve emri çiğneyenleri bizzat idam ederdi.

Ancak “kahve yasağı" çıkaran ilk kişi IV. Murad değildi. O sadece en acımasız örneklerden biri. 16. yüzyılın başından 18. yüzyılın sonuna kadar Osmanlı İmparatorluğu'nda dini liderlerden laik liderlere kadar kahvenin yasaklanmasını savunan birçok insan vardı.

Kahve çekirdeklerinin uygulanmasının Etiyopya'da ortaya çıktığına inanılıyor ve tarihinin izlenmesi zor. Kahve içeceklerinin insan üretimi kayıtlarına gelince, onbeşinci yüzyılda Yemen'e kadar uzanıyor. Yerel Sufi Müslümanlar (Sufi Müslümanlar) mezhep birliğini güçlendirmek ve inananları tazelemek için dini törenlerde kahve içecekler. Kısa bir süre sonra kahve içeceği Kızıldeniz'in her yerine yayıldı, İstanbul'a ulaştı ve on altıncı yüzyılda Avrupa ve Hindistan'a yayıldı.
Sufi-Muslim.jpg
Tasavvuf Müslümanları mezhep birliğini güçlendirmek için dini törenlerde kahve içecekler

Osmanlı İmparatorluğu'nda, insanların kahve yasağı talep etmelerinin birkaç nedeni vardı. Her şeyden önce, birçok muhafazakar insan dini açıdan kahvenin yasaklanmasını talep ediyor. Bazı insanlar kahvenin zihni değiştiren ve sağlığa zararlı psychedelic etkilere sahip olduğuna inanır; diğerleri kavurma işleminden sonra kahve çekirdeklerinin kirli olduğunu ve yenilmemesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca kahve dükkanlarının kumar, fahişeler ve uyuşturucu bağımlılığı gibi suç faaliyetlerine eğilimli olduğu söyleniyor, bu yüzden yasaklanmaları gerekiyor. Sadece islami geçmişi olan Osmanlı İmparatorluğu değil, Avrupa'daki dini liderler de Papa'nın kahveyi yasaklamasını istiyor.

Tarihçi Ralph Hattox (Ralph Hattox) "Kahve ve Kahvehaneler" (Kahve ve Kahvehaneler) adlı akademik kitabı yazdı. Tamamen dini nedenlerin Osmanlı rejiminin kahvehaneleri neden yasakladığını açıklayamayacağına inanıyor. O dönemde Osmanlı'da kahveyi seven İslam alimleri de vardı. Daha sık olarak, Murad IV gibi üst kademeler siyasi nedenlerle kahve dükkanlarını yasakladı. İnsanlar gruplar halinde toplandıklarında toplumsal düzeni etkileyeceklerinden, tehlikeli fikirler yayacaklarından ve hatta isyanı kışkırtacaklarından korkuyorlar.

Maryland Üniversitesi'nde sosyal tarihçi olan Madeline Zilfi, Osmanlı İmparatorluğu'nun insanların toplanıp sohbet edebileceği bir kamusal alandan yoksun olduğuna dikkat çekti. Camiler kalabalık toplayabilse de, birçok kural ve kısıtlama vardır. Kahve dükkanlarının tüketimi ucuzdur ve çok fazla sosyal kısıtlama yoktur. Herkese açıktırlar. O zamanki kahve dükkanlarının üretim modeliyle birleştiğinde, bir fincan kahvenin pişirilmesi 20 dakika sürdü ve kahve acı ve buhardı, bu da insanları kahve dükkanlarında oturmaya ve yavaş yavaş tüketmeye teşvik etti. süreçte farklı sınıflardan insanlarla sohbet etmek.

1511'de Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Mekke şehri dini gerekçelerle ilk “kahve yasağını” çıkardı. Ancak yasak sadece birkaç hafta sürdü. O zamandan beri Mekke'de, Kahire'de ve İstanbul'da “kahve yasakları” oldu, ancak çoğu zaman ve kısa ömürlü oldu. Asıl sebep, kahve ticaretinin büyük bir iş olmasıdır. 16. Yüzyılın sonunda İstanbul'da yüzlerce kahve dükkanı vardı.

1633 Yılına gelindiğinde IV. Murad, kişisel faktörler nedeniyle kahve dükkanlarını yasakladı.

Görev süresi boyunca kardeşi II. Osman Yeniçerilerin gücünü azaltmak ve Yeniçerilerin toplanmalarını engellemek için kahvehanelerini kapatmak istedi. Sonunda, yeni Ordu isyan etti ve onu devirdi.

Daha sonra I. Murad'ın amcası I. Mustafa tahta geçti ve yeni ordu tarafından devrildi. I. Murad tahta çıktığında henüz on bir yaşındaydı. İlk yıllarında birçok isyan ve isyandan sonra, endişe ve panik halindeydi. Sonuç olarak, yavaş yavaş iktidarı ele geçirdikten sonra ülkeyi demir yumrukla yönetti ve rejimi tehdit edebilecek her şeyi ortadan kaldırdı. Ayrıca halka açık yerlerde sigara içmeyi ve içmeyi yasakladı ve yasayı ihlal edenler ölüm cezasına çarptırıldı.

Murad Iv'ün kahve çekirdeklerinin toptan satışını yasaklamadığını belirtmek gerekir. Ayrıca kişisel olarak kahve içme alışkanlığına sahip olduğu ve kahvenin kendisini değil kahvehaneyi bastırdığı söyleniyor.

IV. Murad'ın ölümünden sonra halefleri de yasağı sürdürdü, ancak uygulama gittikçe daha hoşgörülü hale geldi. On yedinci yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun yeraltı kahvehane kültürü çok müreffehti. 18. Yüzyıla gelindiğinde, birçok farklı halka açık yer ortaya çıkmıştı. Kahvehaneler artık rejimin bir numaralı hedefi değildi ve "kahve yasağı" kaldırıldı, ancak hükümet onları gizlice izlemek için kahvehanelere personel gönderecekti.

Bu güne kadar kahve kültürü dini ve siyasi sınırlamalardan geçmiştir. Starbucks'ın 2016 yılında Türkiye'de 20'den fazla ili kapsayan 300'den fazla şubesi vardı.
 
Geri
Top