isviçre Zurich te çektigim Ezan çiçeği

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Kahve

Ezan Çiçeği Hikayesi

Ezan çiçeğinin ilk kez kullanılması Kızılderililere kadar uzanır. Sağlık amacıyla toplanan ve işlemlerden geçirilen ezan çiçeği, faydaları anlaşıldıkça önemli bir hale gelmiştir. Ayrıca internet ortamında yalnızca akşam açtığı için popüler hale gelmiş, pek çok yerde yetiştiriciliğine başlanmıştır.

Ezan çiçeği nasıl bir şey?

İlginç özelliklere sahip otsu bir bitkidir.Lale iriliğindeki ipeksi sarı çiçekleri gün boyu kapalı durur. Güneşin tam battığı anda yapraklarını açar, bu zaman da akşam ezanına isabet ettiğinden "Ezan Çiçeği" ismi verilmiştir. "Gece mumu çiçeği" olarak da bilinir.
IMG_3320.webp

Ezan Çiçeği Nedir?

Ezan çiçeği, uzun süre yeşil kalmayı başaran otsu bir bitkidir. Genellikle yaz aylarında açmasına rağmen kış aylarında da hayatta kalabilir. Narin bir yapısı olmadığı için zorluklara karşı dayanıklıdır. Laleye oldukça benzeyen ezan çiçeği, akşam saatlerinde açmasıyla ün kazanmıştır. Özellikle sarı renkleriyle bilinse de beyaz, pembe ve turuncu çeşitleri de bulunur.

Ezan çiçeklerinin uzun, ince, sivri şekilde bir mızrağı andıran yaprakları bulunur. Isı ve soğukla dost içinde yaşayabilmektedir. Işıldak, eşek otu gibi halk arasında farklı isimlerle anılabilir. Genellikle mayıs ayında çiçek açmaya başlar ve yaz sonuna kadar devam eder.

Ezan Çiçeği Bakımı Nasıldır?

Ezan çiçeğinin dayanıklılığı bakımını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle susuz kalması, yetiştiği ortamın ışığı yetişmesine engel değildir. Sarı, beyaz, pembe ve turuncu renkleriyle açabilen ezan çiçeği, soğuk havalarda da bakıma uygundur. Yeterli su ve toprak sayesinde rahatça bakımı yapılabilir. En sevdiği alanlar yarı gölge yerlerdir, bu sebeple yarı gölgelerde açan çiçek sayısında artış görülür.

Ezan Çiçeği Nasıl Ekilir?

Ezan çiçeğinin ekilmesi için öncelikle mineralleri zengin nemli bir toprağa ihtiyaç vardır. Çakıllı toprakta da ekimi yapılabilir. Tohumu toprağın bir santimetre altına yerleştirip üstünü kapattıktan sonra sulamak gerekir. Yaklaşık on beş gün içinde çimlenmeye, ardından bir buçuk metreye kadar büyümeye başlayacaktır. Çimlenme aşamasından sonra aydınlık veya yarı gölge ortamda kalması büyümesini hızlandırır.

Ezan Çiçeği Özellikleri

Ezan çiçeğini diğer çiçeklerden ayıran pek çok özellik vardır. Ancak en önemli özelliği akşam saatlerinde açması nedeniyle kendisine has bir isim sahibi olmasıdır. Boyu bir buçuk metreye kadar uzanabilen ezan çiçeği, çiçeklerini akşam ezanına denk gelen zaman diliminde açar.
 
Geri
Top