• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

IT Nedir IT Uzmanı Nasıl Olunur

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
IT (Information Technology), herhangi bir bilgisayar, depolama aracı, ağ ve diğer fiziksel aygıtların kullanılmasıyla dijital verilerin yapılandırılması, işlenmesi, oluşturulması, korunması ve değiştirilmesini kapsayan alandır. Türkçeye Bilgi Teknolojileri (BT) ve Enformasyon Teknolojileri olarak çevrilmiş olan bu alanlar, genellikle büyük organizasyonlar ve ticari faaliyetler alanda ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde IT’yi ayrıca Bilgi İşlem Departmanı adı altında da görebilirsiniz.

it-uzmani.jpg


IT kavramıyla birçoğumuzun aklına ilk gelen bilgisayar ve internet ağlarıdır. Buna rağmen IT çok katmanlı sistemlerin organizasyonuna kadar uzanan geniş kapsamlı bir alandır. Fiziksel donanımların bakımının yapılmasından işletim sistemlerinin yapılandırılmasına, veritabanlarının oluşturulmasından sunucuların yönetimine kadar birçok faaliyeti IT alanına örnek olarak gösterebiliriz. IT bir kavram olarak ilk defa Harvard Bussiness Review tarafından dünya literatürüne kazandırılmış. Harvard Üniversitesi, IT kavramını genel maksatlı bilgisayarlı işlemlerin programlanması ve çeşitli görevlerin yerine getirilmesi olarak açıklamıştır. Günümüz itibariyle tüm bireysel ve ticari işlemlerde teknoloji ve bilgisayarlardan faydalandığımızı düşünecek olursak, enformasyon teknolojisi 21. Yüzyıl ve sonraki yüzyıllarda yanımızda yer alması kaçınılmaz bir alandır.

IT Ne İş Yapar?​

IT kavramının farklı katmanlar altında incelenmesi gerektiğinden söz etmiştik. Fiziksel donanımların bakımları, sanallaştırma, aygıtların yönetimi, kurulumu, otomasyon araçlarının oluşturulması, işletim sistemleri ve yazılımlar gibi teknolojik ihtiyaçların tamamına yakını IT departmanının katkılarıyla sağlıklı biçimde çalışır. Çalışanların cihazları, yeni yazılımların geliştirilmesi, bilgisayarların bakımı, akıllı telefonlar ve ses kayıt cihazları gibi dijital veriye ilişkin birçok araca IT başlığı altında yer verebiliriz.
Tüm bu kapsamlılık genelde IT uzmanlarınca beklenirken, IT çalışanlarının farklı uzmanlık alanlarıyla öne çıkabilir. Yazılım mühendisleri, geliştiriciler, teknik yazarlar, veritabanı uzmanları, ağ uzmanı, web geliştirme uzmanı veya donanım uzmanı gibi farklı uzmanlıklara sahip meslek erbapları IT departmanında kendi uzmanlık alanlarınca görev alabilirler.

IT Uzmanı Nasıl Olunur?​

IT uzmanı veya bir IT çalışanı olmak, uzun vadede hayat standartlarınızı karşılayabileceğiniz eğlenceli bir kariyer seçimi olabilir. IT alanında kariyer düşünüyorsanız, öncelikle kendi yeterliliklerinizi gözden geçirmeli ve IT departmanının gerçekten istediğiniz kariyere olup olmadığına karar vermelisiniz. Birçok kişi bilgisayar oyunları oynamaktan zevk alırken, bir bilgisayar oyununun tasarlanması aşamasında görevli olmak aynı oranda zevkli olmayabilir. Ya da sadece bilgisayarla içli dışlı olmanın IT alanından zevk alarak çalışabileceğiniz anlamına gelmeyebilir. IT uzmanı olmak isteyen kişilerin öncelikle bu kavramı iyice araştırması, insanların teknolojik sorunlarına yanıt üretebilme potansiyelinin kendilerine ne ifade ettiği sorusuna yanıt vermesi gerekir. Birçok departmanın aksine şirketlerin IT birimleri daha bağımsız çalışırlar. Bu, çoğu zaman sorunlara çözüm üretirken tek başınıza kalacağınız anlamına gelir.

İçeriğimizin önceki kısımlarında bahsettiğimiz gibi IT katmanlı ve geniş bir birimdir. Bazı uzmanlar bu departmanın yöneticisi olurken, bazıları yazılım geliştiricisi veya donanım uzmanı olarak yer alabilirler. Kendi tutkularınızı göz önünde bulundurarak hangi IT bölümünün size daha uygun olduğuna karar vermelisiniz. Bir kişi için yazılımlar geliştirmek tutku olurken, bir diğer kişi için kompleks veritabanlarıyla uğramak ve bu alanda uzman olmak daha tatmin edici olabilir.

Tutkularınız ve kişisel yeterliliklerinizi göz önünde bulundurarak bir IT çalışanı olmaya karar verdiğinizde, belirlediğiniz alana ilişkin lisans düzeyinde bir üniversite eğitimi tamamlamış olmanız gerekir. IT departmanları ticari organizasyonların bünyesinde bulunmasından dolayı, bu departmanlarda çalışmak için en azından giriş seviyesinde lisans veya ön lisans programı bitirmiş olmanıza ihtiyaç duyulacaktır.

IT departmanına ilişkin herhangi bir bölümü bitirmeniz, IT alanında çalışmanız için yeterli olmasına rağmen IT uzmanı olmak adına yeterli olmayacaktır. Tamamladığınız lisans eğitiminin ardından kendinizi sürekli geliştirmeli ve mesleki açıdan önem arz eden sertifikalı eğitim programlarına katılarak kariyerinizi pekiştirmelisiniz.

Hata kabul etmeyen IT uzmanlığı, geniş bilgi birikimi ve tecrübe gerektirir. Bilişim teknolojileri departmanına personel almak isteyen bazı kuruluşlar IT uzmanı yetiştirmek için yeni mezunları tercih ederken bazıları da özellikle alanında uzman kişileri ister. Kamu kurumlarında kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışabilen IT uzmanları, özel sektörde çok sayıda firmada görev alırlar.

Elektrik elektronik mühendisliği, haberleşme mühendisliği veya bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerden mezun olanların tercih ettiği IT alanı, yüksekokulların ya da meslek liselerinin ilgili bölümlerini bitirenler için de çalışma alanı olabilir. Unutmamak gerekir ki her ne kadar diplomanın önemi yüksek olsa da IT uzmanı olmak için şart değildir. Kendini geliştiren her birey özel sektörde IT uzmanı olabilir.
IT uzmanı olmak isteyenlerin kendilerini geliştirmelerine öğrencilik yıllarında başlamaları büyük avantaj sağlar. Bunun için IT uzmanı kursu gibi eğitimlere gidilebilir veya online eğitimlerden faydalanılabilir. Yeteri kadar bilgi kazanımı olanlarsa uluslararası sınavlara katılarak sertifika edinebilirler.

Yazılım Nedir? Yazılım Kodlama Dilleri Nelerdir?​

Bilgi birikimlerini ortaya koyabilmeleri için bu sertifikalarla IT uzmanı iş ilanları seçeneklerini değerlendirenler, ilgili ve meraklı olduklarını gösterebilmeleri içinse gittikleri mülakatlarda geliştirdikleri küçük ölçekli projeleri sunabilirler. Ayrıca sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurmanın önemli olduğu günümüz iş dünyasında IT uzmanı adaylarının öğrenmeye açık ve hevesli olduklarını da izah etmeleri gerekir.

Düşük bir maaşla işe başlayan bir IT uzmanı edindiği sertifikalar ve tecrübe sayesinde daha yüksek seviyelere ulaşabilir. Saha operasyonları, veri merkezi işlemleri, yazılım ve test işleri, son kullanıcı arıza merkezleri, test bölümleri, çağrı merkezleri veya sistem tasarımı gibi alanlarda çalışan IT uzmanları, yöneticilik pozisyonunda da çalışabilir. Pozisyon ve görev tanımı IT uzmanı maaşını doğrudan etkiler.
 

Sypnosis

in god we trust all others we audit
Özel üye
IT mesleği tıp, polislik, öğretmenlik kadar önemli bir meslektir. Hastanelerdeki bilgisayar sistemlerinin arkaplanında çalışırlar, Devletin bilgi kaynakları trafiğini sağlarlar, kullandığımız websitelerin sunucuların bakımlarını sağlarlar. Günümüzde IT ve buna bağlı teknoloji şirketleri diğer sektörlere oranla çok daha büyük ekonomik değere sahip
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Gelişen teknoloji ile birlikte çok sayıda yeni meslek ve uzmanlık alanları hayatımıza giriyor. İster kamu hizmetleri ister özel şirketlerin hizmetleri olsun ödeme, bilgi ve evrak edinme, beyan, başvuru, oylama ya da anket gibi çoğu işlemler internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Hizmetlerin kesintisiz çalışması için sorumluluk üstlenen bilişim alanında bazı kavramların iyi bilinmesi gerekiyor.

Bu kapsamda son zamanlarda sıklıkla kullanılan IT terimi; “IT nedir?“, “IT uzmanı kimdir?“, “IT uzmanı sorumlulukları nelerdir?”, “IT uzmanı nasıl olunur?”​

İngilizcede Information Technology kelimelerinin kısaltması olan IT, bilişim teknolojileri anlamına gelir. IT terimi, kişisel bilgisayarlar veya ev sistemleri, devlet kurumları veya büyük özel şirketlerin bilgi yönetimi için kullanılır. Peki, bilişim sistemleri ne iş yapar? Bilişim sistemleri; bilgisayar ağları, sistem, fiziksel donanım, yazılım, sesli ve görüntülü iletişim veya güvenlik gibi birçok alanı kapsar.
Network olarak da anılan bilgisayar ağları ve iletişim, internetin temelini oluşturan iletişim ağları anlamına gelir. Veri aktarma ve paylaşma ihtiyacından doğan network alanı, dünya genelinde 2 milyardan fazla olan kişisel bilgisayarı ve sunucuları birbirine bağlar. Böylece ortaya çıkan ve iletişim ağlarının en büyüğü olan internet, tüm teknolojinin temelini oluşturur.
Sürekli gelişen bilişim teknolojileriyle birlikte IT uzmanı görev tanımı da genişlemektedir. Veri depolama, sorgulama, kategorize etme ya da özetleme ile konuya özel sonuç üreten IT uzmanları, problem çözme odaklı çalışır.

Enformasyon Teknolojileri olarak da geçen IT’nin bileşenlerinden olan sistem alanı ise sunucu, sanallaştırma teknolojisi, veri tabanı veya depolama gibi sistemleri kapsar. Çok çeşitli amaçlara hizmet eden sunucuların, dosya paylaşımı, e-posta hizmeti, internet sitelerinin çalışmasını sağlayan web hizmetleri, uzak depolama veya online yazılım çalıştırmaya yarayan bulut (cloud) projeleri gibi çeşitleri her an kullanılmaya devam eder.
Network olarak da anılan bilgisayar ağları ve iletişim, internetin temelini oluşturan iletişim ağları anlamına gelir. Veri aktarma ve paylaşma ihtiyacından doğan network alanı, dünya genelinde 2 milyardan fazla olan kişisel bilgisayarı ve sunucuları birbirine bağlar. Böylece ortaya çıkan ve iletişim ağlarının en büyüğü olan internet, tüm teknolojinin temelini oluşturur.
Çeşitli bilgisayar dilleriyle oluşturulan yazılımlar ise fiziksel donanım üzerinde çalışan sanal kısmı oluşturur. İşletim sistemi ve uygulamalar, fiziksel donanıma göre özelleştirilir. RAM, hard disk, işlemci ve dış dünya ile iletişimi sağlayan bütün arayüzlerin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan yazılımlar, ihtiyaca uygun şekilde hazırlanır.

İnternet alt yapısı ile birlikte kullanımı gittikçe artan sesli ve görüntülü haberleşme sistemleri, insanların sanal ortamda buluşmalarına olanak sağlar. Kişisel görüşmelerin yanı sıra iş ortamı için geliştirilen toplantı yazılımları ve hatta fiziksel donanımlar oldukça yaygın şekilde kullanılır. Tamamen kendine özgü teknolojileri olan bu sistemler ayrı bir uzmanlık alanı olarak karşımıza çıkar.
IT hizmetlerinin devam etmesi güvenlikle sağlanır. Yangına karşı alarm ve ihbar sistemlerinin dışında söndürme ürünleri, kart veya retina okuyuculu kapılar ve güvenlik personelleri, olası tehditlere karşı önlem sağlar. Sistemlere düzenlenebilecek sanal saldırılara karşı ise “Bilgi güvenliği nasıl sağlanır?” sorusuna cevap aranır. Burada da firewall sunucuları veya özel sanal ağları kullanan IT uzmanları yardıma koşar.
Yazılım Mühendisliği Nedir?

IT Uzmanı Kimdir?​

IT uzmanı görevi büyük veri merkezleri veya şirketlerin bilişim sistemini ayakta tutması gereken personeldir. Bilgisayar ağları, sistem, fiziksel donanım, yazılım, sesli ve görüntülü iletişim veya güvenlik gibi tüm bileşenleri yöneten IT uzmanı, hizmetlerin aktif çalışmasını sağlar.
Kariyer basamaklarına IT uzmanı olma yolunda ilk adımı atanlar, kendilerini sürekli geliştirerek son teknoloji ürünler ile insanlar arasında köprüler kurar. Kazanım ve tecrübeleriyle bilişim sistemlerinin aktif kalmasını sağlayan IT uzmanı personeller, teknolojinin her alanda insanlığa hizmet etmesini mümkün kılar.

Matematiksel ve istatiksel düşünme yeteneğine sahip IT uzmanları, bilişim konularını profesyonelce analiz edebilirler. Sorumluluk duygusuyla hareket eden IT uzmanları, takımıyla işbirliği içerisinde yeni sistemlerin tasarımında ve idaresinde çalışırlar.

IT Uzmanı Sorumlulukları Nelerdir?​

Sürekli gelişen bilişim teknolojileriyle birlikte IT uzmanı görev tanımı da genişlemektedir. Veri depolama, sorgulama, kategorize etme ya da özetleme ile konuya özel sonuç üreten IT uzmanları, problem çözme odaklı çalışır.
Ayrıca büyüyen bir veri merkezinin tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran IT uzmanları raporlama ve listelemeyle bir iş programı oluşturarak sistemin teknolojinin gerisinde kalmasını engeller. Bunun için fiziksel donanım ilavesi veya değişimi ya da gerekli yazılımların güncellemeleri gibi işleri de yapar.

Alanına göre uzmanlaşan IT personelleri network sistemlerinin tasarımını, konfigürasyonunu, bakım ve idamesini gerçekleştirirken sunucu sistemlerinin kurulumu ve işletmesini de yapar. Fiziksel donanımlardan sorumlu IT uzmanı, arıza ve bakım işlerini yönetirken yazılımcı bir uzman gereken madde güncellemelerini yazar veya test eder.
Sesli ve görüntülü iletişim alanında çalışan IT uzmanı personeller, telefon görüşmeleri veya online toplantıların yüksek kalitede ve maksimum verimde gerçekleşmesi için gerekli adımları atar. IT güvenlik uzmanı ise caydırıcı önlemlerle sanal saldırıların önüne geçmeyi hedefler. Bu amaçla firewall veya güvenlik sunucusu gibi sistemlerle ilgili yükümlülükleri yerine getirir.

 

Sentinus

Tengri biz menen!
Özel üye
Bir diğer alternatif ise Cisco, Hp, Aruba vb. Firmaların sürekli düzenledikleri seminer ve eğitimler ile sertifika sahibi olup kendinizi gelistirebilirsiniz. Emin olun piyasada o kadar fazlalar ki aklınız durur.
 
Top