• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

K1 yetki belgesi nedir? Nasıl alınır?

  • Konuyu açan Konuyu açan Suskun
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Suskun

V.I.P
V.I.P
K1 yetki belgesi nedir? Nasıl alınır?
k1-yetki-belgesi-300x210.webp



K1 Yetki Belgesinin tanımı, başvuranlarda ve araçlarda aranan şartlar nelerdir?
K1 Yetki belgesi, ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.


K1 türü yetki belgesinin şartları:

a) K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 25 ton taşıma kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

b) K1 yetki belgesi için başvuran kooperatifler dahil tüzel kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 75 ton taşıma kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

K1 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler.

K1 yetki belgesi nedir? Nasıl alınır?

K1 türü yetki belgesinin eki taşıt belgesine asgari kapasitenin dışında kaydedilecek taşıtlar için yaş şartı aranmaz. K1 yetki belgesi için asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal taşıtların ilk başvuru ve faaliyet süresince 20 yaşından büyük olmaması şarttır.

Oto kurtarıcı, lastik tekerlekli vinç, para/altın gibi değerli kağıt/maden taşıyan zırhlı ve benzeri özel amaçlı taşıtla/taşıtlarla K1 yetki belgesi almak isteyenlerden tonaj bakımından asgari kapasite şartı aranmaz. Bu şekilde K1 yetki belgesi alan kişilerin taşıt belgelerine başka cins taşıt kaydedilebilmesi için tonaj bakımından asgari kapasite şartının sağlanması zorunludur.

İl sınırları içinde toplam yüklü ağırlığı 3,5 tonu aşmayan kamyonet türü araçlarla yapılacak olan taşımacılık faaliyetleri için K1 yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel vergi mükelleflerinden tonaj yönünde asgari taşıma kapasitesi şartı aranmaz. Bu konumda ki mükellefler için 31.12.2009 tarihine kadar, K1 yetki belgesi bedeli %94 indirimli olup, normal ücret olan 12.942,-TL yerine 776,-TL bedelle verilir.

K1 yetki belgesi sahipleri sözleşme yapmak suretiyle başka araçları kiralayamazlar, yetki belgelerinin eki taşıt belgesine kendisine ait olmayan araçları ilave ettiremezler.

Tüzel kişiliği haiz K1 yetki belgesi sahiplerinin, en az bir adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri şarttır.

K1 yetki belgesi kapsamında ki araçların taşımacılık faaliyetlerinde sürücüsünden SRC3/4 türü mesleki yeterlilik belgesiyle, psikoteknik değerlendirme belgesine sahip olma şartı aranır.

Yorumumuz: K1 yetki belgesi, kamyon/kamyonet türü araç/araçlara sahip gerçek ve tüzel vergi mükelleflerinin ticari maksatlı taşımacılık faaliyetlerine verilen yetki belgesidir. Bu belgede esas olan husus, taşıtların yapmış olduğu taşımacılık faaliyetinin para kazanma amacıyla yapılıyor olmasıdır. Belge alacak olan kendine çalışan nakliyeci-kamyoncu esnafı da olabilir, eşya/kargo taşımacılığında bulunmak üzere kurulmuş bir şirket de olabilir. Ancak K1 yetki belgesinin alınmasına yönelik ve gerçek ya da tüzel vergi mükelleflerine göre farklılık gösteren şartlar mevcuttur.

a.) Gerçek vergi mükellefleri yani şahıs firmalarının en az 25 ton taşıma kapasitesine sahip araç/araçlarının olması, diğer bir anlatımla sahip olunan aracın/araçların istiap hadlerinin toplamının 25 ton olmasıdır.

b.) Tüzel kişiler yani limited şirketi, kollektif şirketi, anonim şirketi veya kooperatiflerin en az 75 ton taşıma kapasitesine sahip araç/araçlara sahip olması şarttır.

k1 belgesi

K1 yetki belgesine ilişkin bir örnekleme yaparak çok sık rastlanan bir uygulama hatasına da dikkat çekmek isteriz. Karayolu Taşıma Yönetmeliği esasları kapsamında yapılan denetimlerde en çok 26/a bendine muhalefetten dolayı idari para cezası uygulandığına şahit oluyoruz. Örneğin:

Ortaklarının benzer olması nedeniyle organik bağı bulunan grup şirketleri vardır. Çoğu kez taşıtların kullanımı esnasında a firmasının ya da b firmasının malı olduğuna bakılmaksızın, a firmasının aracıyla b firmasının malı taşınır. Halbuki yasa nezdinde farklı vergi ve ticaret sicili olan her şirket kendi başına ele alınır. Böylelikle a firması ve ona ait araçlar ayrı, b firması ve araçları da ayrı değerlendirilmeli ve birbirinden bağımsız belgelendirilmelidir. Denetimlerde araç ve firma bilgilerine bakılıyor hatta sürücü de dahil, daha sonra araçta taşınan malın irsaliyesi kontrol ediliyor. Eğer ki, a firması aracında b firmasının malını taşıyorsa ve K1 yetki belgesi yoksa, K1 yetki belgesi olmadan taşımacılık faaliyetinde bulunduğuna hükmedilerek ceza uygulanıyor. Bu örnekleme de K1 ve K2 yetki belgesi arasındaki farkı da anlamış oluyoruz.



K1 Yetki Belgesinin yıllara göre ücretleri:

ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA YATIRILIR


27.02.2006 tarihine kadar ki ücret: 1.300,-YTL

27.02.2006 tarihine kadar, tek aracı olanlara belge bedeli: 300,-YTL

27.02.2006 tarihine kadar, her araç için taşıt kartı ücreti: 50,-YTL

01.01.2007 TARİHİNDEN İTİBAREN:

K1 Yetki Belgesi ücreti: 10.780,-YTL

Her araç için taşıt kartı ücreti: 54,-YTL

TC Ulaştırma Bakanlığı 01.01.2007 itibariyle, tüm ücretleri %7,8 yeniden değerleme oranında artırmıştır.

01.01.2008 TARİHİNDEN İTİBAREN:

K1 Yetki Belgesi ücreti: 11.556,-YTL

K1 Yetki Belgesi ücreti (toplam yüklü ağırlığı 3,5 ton ve altı araçlar) 694,-YTL

Her araç için taşıt kartı ücreti: 57,-YTL

TC Ulaştırma Bakanlığı 01.01.2008 itibariyle, tüm ücretleri %7,2 yeniden değerleme oranında artırmıştır.

01.01.2009 TARİHİNDEN İTİBAREN:

K1 Yetki Belgesi ücreti: 12.942,-TL

K1 Yetki Belgesi ücreti (toplam yüklü ağırlığı 3,5 ton ve altı araçlar) 776,-TL

Her araç için taşıt kartı ücreti: 63,-TL

TC Ulaştırma Bakanlığı 01.01.2009 itibariyle, tüm ücretleri %12 yeniden değerleme oranında artırmıştır.

01.01.2010 TARİHİNDEN İTİBAREN:

K1 Yetki Belgesi ücreti: 13.226,-TL

K1 Yetki Belgesi ücreti (toplam yüklü ağırlığı 3,5 ton ve altı araçlar) 926,-TL

Her araç için taşıt kartı ücreti: 64,-TL

TC Ulaştırma Bakanlığı 01.01.2010 itibariyle, tüm ücretleri %2,2 yeniden değerleme oranında artırmıştır.

Ticari araç sahiplerine yılbaşı uyarısı!


08 Aralık 2010

Yetki belgesine sahip olmayan ticari araç sahipleri 1 Ocak’tan önce indirimli fiyattan belgelere sahip olabilirler.

Hafif ticari araç ve kamyonetler için yıldızlı K1 ve K2 Yetki Belgesi’nin almak yıl sonuna kadar yüzde 93 indirimli olarak alınabilicek.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, son yıllarda kullanımı hızla yaygınlaşan hafif ticari araçların da aralarında bulunduğu, ticari olarak satın alınan ‘kamyonet’ sınıfı araçlar için K1 ve K2 Yetki Belgeleri’nin 31 Aralık 2010 tarihine kadar yüzde 93 indirimli alınabildiğini belirtti.

31 ARALIK SON TARİH

1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren yurt genelindeki araçlara yıldızlı K1 ve K2 belgesi sorulması işleminin başladığını anımsatan Üzülmez, yetki belgelerinin 31 Aralık’tan önce alınmasının önemli bir avantaj sağlayacağını söyledi.

Üzülmez, kamyonetler için Yıldızlı K1 ve K2 yetki belgeleri almak isteyen kişilerin, son günü beklemeden bağlı bulunulan Ticaret Odasına giderek belgelerini almalarının kendi menfaatlerine olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

’27255 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği gereğince; toplam yüklü ağırlığı 3,5 tondan az kamyonetlerle; ticari amaçla şehir içi eşya taşımacılığı veya ticari amaçla olmamak ve sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili olmak kaydıyla eşya taşımacılığı yapan gerçek veya tüzel kişilerin 31 Aralık tarihine kadar kendilerine uygun yetki belgelerini temin etmeleri gerekmektedir. Söz konusu tarihe kadar yetki belgesi ücretlerinde yüzde 93 oranında indirim uygulanacak. Odamız tarafından şu ana kadar 21 binden fazla K belgesi verilmiştir. Henüz belgesini alamamış olanlar bu fırsatı kaçırmamalı.‘

ODY BELGELİRİNE DİKKAT

Üzülmez, Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yönetmelikle nakliyecilik işiyle iştigal eden şirket ve kooperatiflere Orta Düzey Yönetici (ODY) mesleki yeterlilik belgesi bulunması şartı getirildiğini de anımsatarak, ‘Odamız üyelerinin mağdur olmaması açısından en kısa sürede ODY belgelerini tamamlamaları gerekiyor’ diye konuştu

.İndirimli K1 ve K2 belgelerinde yıl sonu kuyruğu

Hafif ticari araç ve kamyonetler için yıldızlı K1 ve K2 Yetki Belgesi ücretindeki, yıl sonuna kadar yüzde 93 indiriminden yararlanmak isteyen vatandaşlar, Konya Ticaret Odası (KTO) önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Konya Ticaret Odası İç Ticaret Servisi yetkilileri, yaptığı açıklamada, yıl sonuna kadar K1 ve K2 belgelerinin alınması gerektiğini hatırlattı.

Hafif ticari araçların da aralarında bulunduğu, ”kamyonet” sınıfı araçlar için K1 ve K2 yetki belgesi ücretlerinde 31 Aralık 2010 tarihine kadar yüzde 93 oranında indirim olduğunu ifade eden yetkililer, indirim nedeniyle şoförlerin belgeleri almak için yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Vatandaşların, gece geç saatlerden itibaren sırada beklediklerini dile getiren yetkililer, şunları kaydetti:

”Yetki Belgesi Bulundurma Zorunluluğu 2004 yılından beri uygulanıyor. O tarihten itibaren her Aralık ayı sonunda bu süre uzatılıyordu. Bu nedenle vatandaşlar belgeyi almak için acele etmiyordu.

Bu yıl sürenin uzatılmayacağı açıklandı. Şimdi 600 lira olan belge yılbaşından sonra 6 bin lira olacak. Bu nedenle belgelere yoğun ilgi var. Günde 400 kişiye belge verebiliyoruz. Personelimizle, gelen tüm şoförlere yetişmeye çalışıyoruz.”
 
Geri
Top