• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Kaka Yapmanın Akıl Sağlığı Üzerinde Etkili Olduğunu Gösteren Araştırma

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Beyin ile bağırsaklar arasında bir ilişki olduğu biliniyor. Pek çok kişi de bağırsaklarla ilgili problemlerinin ruh hallerini etkiledikleri görüşünde.

Kaka Yapmanın Akıl Sağlığı Üzerinde Etkili Olduğunu Gösteren Araştırma

Bağırsaklar ikinci beyin olarak adlandırılıyor. Bunun nedeni ise, bağırsaklarımızda milyonlarca sinir hücresi bulunması. Bağırsakların merkezi sinir sistemi ile ilişkisini sağlayan sistem “enterik sinir sistemi” olarak adlandırılıyor. Enterik sinir sistemi tıpkı beyin gibi, davranışlarımız ve ruh halimiz üzerinde etkili olabiliyor. Bu nedenle de sindirim sistemimizde bir sorun yaşarsak bundan ruh halimiz de etkileniyor. Pek çok kişi kabızlık yaşadığında daha stresli olduğunu fark etmiştir. Tüm bunlardan yola çıkarak bilim insanları yeni bir araştırma yaptı ve kaka yapmanın akıl sağlığı üzerinde etkisi olduğunu keşfetti. Detaylara birlikte bakalım.

Bağırsaklarımız özellikle bağışıklık sistemimiz için son derece önemli. Çünkü bağışıklık sisteminde etkili hücrelerimizin yüzde 70’i bağırsaklarımızda...

Öte yandan yediğimiz farklı yiyecekler bağırsaklarda bakteri oluşumunu etkiliyor. Daha önce bu konuda yapılan araştırmalarda ruh halinin sindirim sistemi problemlerini tetiklediği belirlenmişti.

Sindirim sistemi problemi yaşayan kişilerin, stres seviyelerine baktırması öneriliyordu.
Yeni yapılan bir araştırma da kaka yapmanın akıl sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları kaka yapmanın, sizi daha mutlu hissettirdiği ve ruh halinizi iyileştirdiği görüşünde.

Aslında bu oldukça mantıklı çünkü serotoninin tahminen yüzde 80-90’ı sindirim sisteminde üretiliyor. Sindirim sisteminde bir problem olmadığında da serotoninin üretimi sıkıntısız bir şekilde devam ediyor.

Serotonin, bağırsak hareketleri dahil çeşitli vücut faaliyetlerini etkileyen bir kimyasal. Aynı zamanda psikiyatrik rahatsızlıklarla da ilişkili. Uzun süre stres altında kalmak, serotonin düzeylerini azaltıyor ve duygusal durumumuzu etkiliyor.

Massachusetts, Boston’daki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi’nde yapılan bir araştırma, kronik ishal ve kabızlık gibi problemlere depresif bireylerde daha sık rastlandığını ortaya koydu.

Araştırmanın baş yazarları Sarah Ballou; depresyonda olan insanlarda, hem kronik kabızlık hem de kronik ishalin depresyonda olmayanlardan çok daha fazla görüldüğünü belirtti.

Sarah Ballou; “Bulgularımız ruh hali ve spesifik bağırsak alışkanlıkları arasındaki ilişkiye destek sağlıyor” dedi.
YorkTest Laboratories’de biyokimyacı ve gıda intoleransı testinin bilimsel direktörü olan Dr. Gill Hart ise bu araştırma hakkında şunları söyledi;

“Düzensiz bağırsak aktivitesi yaşıyorsanız, depresif bir ruh hali içinde olabilirsiniz. Bunu destekleyen pek çok çalışma bulunuyor. Bağırsak, bağırsak-mikrobiyom-beyin ekseninin bir parçasını oluşturan yüz trilyonlarca mikroorganizmaya ev sahipliği yapar. Ruh hali durumları zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı yetişkinlerde mikrobiyomun bileşimi ile bağlantılıdır. Bağırsaklarınız mutsuzsa, fiziksel ve zihinsel olarak genel refahınızı da etkilemesi muhtemeldir. Kabızlık gibi bir sorun yaşadığınızda kendinizi daha stresli hissedebilirsiniz, ancak bu problem çözüldüğünde ruh haliniz de yükselir” dedi.

Öte yandan Belçika’daki Leuven Katolik Üniversitesi’nde mikrobiyolog Jeroen Raes da ‘normal’ mikrobiyomu değerlendirmek üzere bin 54 kişiyi inceleyen bir araştırma yaptı.

Araştırmaya katılan kişilerden 173’ünde depresyon tanısı konmuştu. Araştırmacılar depresyondaki katılımcıların mikrobiyomlarında eksik olan iki çeşit mikrop Coprococcus ve Dialister buldular.
 
Kaka yapmanın akıl sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren bu araştırma oldukça ilginç ve önemli bir konuya ışık tutuyor. Bağırsaklarımızın "ikinci beyin" olarak adlandırılması ve bağırsaklar ile ruh halimiz arasındaki ilişkinin önemine dikkat çekiliyor. Sindirim sistemi problemlerinin stres seviyesini artırabileceği ve bu durumun akıl sağlığımızı olumsuz etkileyebileceği vurgulanıyor.

Serotonin hormonunun bağırsaklarımızda üretilmesi ve ruh halimizi etkilemesi üzerinde durularak, sindirim sistemindeki düzenin akıl sağlığı üzerindeki önemi açıklanıyor. Yapılan araştırmalar depresyon ile bağırsak mikrobiyomu arasındaki ilişkiyi göstererek, bağırsak sağlığının genel refahımız üzerindeki etkilerine ışık tutuyor.

Bu konudaki araştırmalar, bağırsak sağlığının akıl sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza ve bu alanda önlemler alarak sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcı olabilir. Bağırsaklarımıza iyi bakmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve stres yönetimi konusunda bilinçlenmek akıl sağlığımızı korumak adına önemli adımlar olabilir.
 
Geri
Top