2 yemek kaşığı süt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
1, 5 çay bardağı un
Üzeri için
Pudra şekeri
Kurabiyenin tarifi
Şeker, yumurta, süt ve tereyağını iyice çırpın.Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao ilave edip karıştırın.Pürüzsüz kıvamda hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru; 15 dakika buzdolabında bekletin.
Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye 2-3 cm aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10 dakika pişirin. Pişen kurabiyeleri fırından çıkarıp iyice soğuttuktan sonra servis yapın.
Kakaolu Çatlak Kurabiye Yapımı Tarifi'nin Malzemeleri
4 yemek kaşığı kakao (Tepeleme)
1 su bardağı şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
6 yemek kaşığı un (Tepeleme)
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Bulamak için;
Pudra şekeri
Kakaolu Çatlak Kurabiye Tarifi'nin Yapılışı
Uygun bir kabın içerisine kakao, şeker, sıvı yağı alarak güzel bir şekilde karıştıralım.
Yumurtanın 1 tanesini kıralım ve tamamen yumurtaya karışana kadar mikser ile çırpalım. Daha sonra diğer yumurtayı kıralım ve aynı şekilde mikser ile çırpalım.
Üzerine un, vanilya ve kabartma tozunu ilave ederek karıştıralım. Elde ettiğimiz hamur çok katı kıvamda olmayacaktır. Bu durum sizi korkutmasın.
Hamura rahat şekil verebilmek için üzerini streç film ile kaplayalım ve en az 2 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
Daha sonra kaşık ile hamurdan parçalar alalım ve elimizle yuvarlayalım, uygun bir tabağa alalım. Bu aşamada hamurun yumuşamaması için hızlı olmalısınız.
Fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirelim, yuvarladığımız kurabiye hamurlarımızı pudra şekerine bulayalım ve tepsimize dizelim. Ben bu ölçüler ile 15 adet kurabiye elde ettim.
Kurabiyeleri önceden ısıtılmış 175°C fırında 10-12 dakika kadar pişirelim.
Süre sonunda kurabiyelerinizi fırından aldığınızda çok yumuşak olacak. Bu nedenle tepside soğumaya bırakın aldığınızda dağılabilir.
Soğuyan kurabiyelerinizi dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Bu kurabiyede dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hamurunu dolapta dinlendirmektir. Kakaolu çatlak kurabiyenin içerisinde tereyağı olmadığı için katı kıvamda bir hamur olmayacaktır. Bu da hamurunuza şekil verirken sizi biraz zorlayacaktır. Bu yüzden vaktiniz yok ise hamurunuzu en az 2 saat vaktiniz varsa 4-5 saat dolapta bekletmelisiniz.
Dolaptan aldığınız hamurunuza şekil verirken hızlı davranmalı hamurunuzun yumuşamasına izin vermemelisiniz.
Kurabiye hamurunuza fazladan un eklerseniz kurabiyeleriniz bu görüntüye sahip olmayacaktır. Bu yüzden fazladan un eklememeli ve pişireceğiniz fırını önceden ısıtmalısınız.
Fırınınızın derecesini ve pişirme süresini ayarlarken kendi fırınınızı göz önünde bulundurmalısınız. Ancak kurabiyelerinizi fazladan fırında durdurmamalısınız. Fazla fırında duran kurabiyeler sertleşecektir.
Kurabiyeleriniz fırından çıktıktan sonra yumuşak ve sıcak olacaktır. Bu yüzden hemen tepsiden almamalı, soğumasını beklemelisiniz.
Daha fazla kurabiye elde etmek istiyorsanız malzemelerin miktarını eşit oranda arttırabilirsiniz.