• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Karaciğer Kist Hidatiği

Papatya

V.I.P
V.I.P


Karaciğer kist hidatiği nedir?

Karaciğer kist hidatiği, parazitlerin karaciğerde üreyerek, oluşturduğu bir hastalıktır.

Karaciğer kist hidatiğine ne neden olur?

Karaciğer kist hidatiğine çeşitli parazitler neden olsa da en fazla ekinokokus granulosus ve ekinokokus alveolaris neden olur.

Parazitler bize nasıl bulaşır?

Parazitler köpeğin organlarında ürer. Fakat köpeklerde hastalığa neden olmaz çünkü parazitlerin yumurtası köpeklerin ince bağırsaklarında parçalanamazlar. Parazit üreyemediğinden dolayı, dışkı ile atılır. Köpek dışkısının temas ettiği, otların hayvanların yenmesi ile ve hava yolu ile insana bulaşır. Parazit insana çoğu zaman, yıkanmamış sebze, meyve veya hayvanların tüyü ile bulaşır. Bazen hava yolu ile de bulaşma olabilir. Ağız yolu ile vücuda giren parazitlerin yumurtaları sindirim sisteminde parçalanır ve vücutta üremeye başlarlar.

Parazitler karaciğere zarar verir mi?

Parazitler karaciğer hücrelerinin sıkıştırarak yeni kistler oluşturur. Bu yüzden karaciğere zarar vermezler. Vücudumuzda zarara kana karışan parazitler neden olur.

Not:

Karaciğer kist hidatiği, en fazla aşılanmamış köpeklerden bulaştığı için halk arasında köpek kisti olarak bilinir.
Karaciğer kist hidatiğinin belirtileri nelerdir?
Karın ağrısı: Parazitlerin kist oluşturdukları dönemde karın ağrısı başlar ve hastalığın sonuna kadarda görülmeye devam eder. Çoğu zaman ağrı, ağrı kesicilere cevap vermeyecek kadar fazladır.
Sarılık: Sarılığın sebebi, karaciğerin görevini yerine getirememesi sonucu kandaki artan ölü hücre sayısıdır. Hastalığın son döneminde daha sık görülür.
Nefes alıp vermede zorluk: Karaciğer kist hidatiğinde en fazla karşılaşılan belirtidir. Sebebi artan kist sayısıdır. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir belirtidir. Sebebi parazitlerin diğer organlarda da üremeye başlamasıdır.

Kansızlık: Kansızlık genellikle kendini, kanda kan hücrelerinin sayısının azalmasıyla gösterir. Kansızlığın sebebi, artan parazitler kana geçtiklerinde kan hücrelerini fagosite ederler yani yutarlar. Kansızlık çoğu zaman sarılık ile birlikte görülür.

Karaciğer kist hidatiğinin tedavisi nasıldır?

Karaciğer kist hidatiğinin tedavisinde tedavi iki şekildedir ve aynı anda devam eder. Tedavide ilk olarak cerrahi tedavi yapılır. Cerrahi tedavi sırasında kistler vücuttan uzaklaştırılır. Cerrahi sonrası ise yeniden parazit üremesini engellemek için ağızdan alınan parazit ilaçları kullanılır.

Karaciğer kist hidatiğinden nasıl korunulur?

Hijyen kurallarına mümkün oldukça fazla dikkat etmeliyiz.
Beslediğimiz hayvanların aşılarını yaptırmalıyız.
Besinler yenmeden önce, bol suda yıkanmalıdır.
Pişirilerek yenilen besinler, iyi bir şekilde pişirilmelidir

 
Geri
Top